A meggytől jól alszol, a spenót boldoggá tesz - hangulatjavító élelmiszerek

Van olyan, akinek elég egy kis eső, néhány felhő és máris rosszabb a kedve. Banán, zabpehely, lazac, áfonya, néhány a legjobb hangulatjavító élelmiszerek közül, hogy visszanyerhesse mindenki az életkedvét.

A boldogság és a jókedv sok mindentől függ, de a jó hír az, hogy az étrended megfelelő összeállításával is segítheted, hogy minden nap alapből vidám legyél, merthogy az vagy, amit eszel. Állítólag. Szerencsére elég hosszú a lista, válogathatsz kedvedre. Az ivillage.com nyomán.

Egy boldog nap naranccsal indul

Ha csak ránézel egy vidám színekben pompázó narancsra, jobb lesz a kedved. Nem hiába elengedhetetlen kelléke egy igazán boldog napnak (legalábbis az amerikai filmekben), hogy olyan mosolygós legyél, mint aki éppen egy reklámfilmben kapott szerepet. Persze, a koránkelés okozta stressz leküzdésére nem elég egy pohár, agyserkentő C-vitaminban gazdag – lehetőleg frissen facsart – narancslé, de azért kezdetnek nem rossz. Vidd magaddal a munkahelyedre is, jól jön még a délutáni levertség ellen is.

Agybarát szénhidrátok a teljes kiőrlésű gabonákból

Az összetett szénhidrátokkal teli gabonapelyhek, például a zabpehely, kellő mennyiségű energiával látnak el reggel, ami tényleg kitart(hat) délig. Azért a tízórait se hagyd ki, Az emésztés során az összetett szénhidrátok szőlőcukorrá bomlanak, ami az agy egyetlen energiaforrása. Elég sok kell belőle egy napra ahhoz (kb. 120 gramm), hogy képes legyél gondolkodni, sőt, dolgozni is. Ha lemondasz a szénhidrátokról, például egy extrém diéta miatt, ne csodálkozz, ha kihagy az agyad és a környezeted kezd kissé furcsának találni.

Inkább egyél rendszeresen, reggelire például zabpelyhes müzlit, délután zabpelyhes kekszet vagy süss a kenyeredbe zab-, rozs-, árpapelyhet, Ha nem szereted a müzliféléket, a banán vagy a barnarizs is hasonlóan eredményes lehet, hogy ne legyél letörve.

Egészséges zsírok, a tengeri halak titka

Ha az Omega-3 zsírsavakat eddig csak a szív és erek őreként ismerted, akkor jó ha tudod, hogy a tengeri halak rendszeres (legalább heti kétszeri) fogyasztása még az agysejteidnek is jót tesz. Emellett javítja a hangulatod (a szerotonint és a dopamint segíti bejuttatni az agysejtekbe) és a memóriádat is. Ha a lazachoz az ára miatt nem is jutnál hozzá minden héten, ott van még a makréla, a szardínia, a hering vagy éppen a balatoni vizekben úszó busa is. Ha a halevés gondolatától is rosszul lennél, nemcsak a szagától, válaszd az omega-3 zsírsavakkal dúsított termékeket vagy egyél rendszeresen extraszűz olajokat, natúr olajos magvakat,

Végső esetre marad a halolajkapszula szedése.

Érsimító kakaó

A kakaóban található flavonoidok (például a katekin és az epikatekin) fokozzák a vérkeringést az agyadban, ezáltal javítják a memóriádat és még a szélütés ellen is védenek. Mérték az érték - ez legyen a fejedben, amikor a legalább 60 % kakaótartalmú feketecsokoládét választod és nem falod fel egy ültő helyedben az egész táblát. Különben a bűntudat elrontaná az egészet. Elég lesz 1-2 kocka is egy napra, és így még az alakodat is óvod, ami további hangulatfokozó.

Popeye titka, a spenót

A bátor tengerész erejének, és jókedvének kulcsa a mese szerint a sok spenót. Táplálkozástudományilag ezt a spenótban levő antioxidánstartalomnak tulajdoníthatjuk. Az antioxidánsok egy gyűjtőfogalom, az ide tartozó biológiailag hatékony anyagok megvédik a sejthártyákat az agyban (és a test többi részén) a szabad gyökök káros hatásától. A zöld leves főzeléknövényünk emellett sok folsavat és B-vitamint is kínál, ezeket a depresszió megelőzésével és a fáradtságérzet csökkentésével is összefüggésbe hoztak. Ha főzelékként nem kedveled, eheted salátaként, levesként vagy tészták (például lasagne, tortellini, cannelloni) töltelékeként.

Vitamindús csirkeleves

Ha eddig úgy gondoltad volna, hogy egy tál húsleves kissé unalmas és nem is illik ebbe a felsorolásba, akkor tévedtél. A víz, a rostok és a fehérje kiváló kombinációja. Ez a nyerő hármas laktat, de nem telít el túlzottan. Gondoskodj arról, hogy sötétzöld és narancssárga színű zöldségek is kerüljenek bele, így tele lesz a fazék vitaminokkal is, amik tovább fokozzák a jókedvedet (hacsak nem főzöd szét mindet), az agyi kapacitásod és az immunrendszeredet. Legjobb idényjellegű zöldségekből készítve és friss petrezselyemzölddel vagy más fűszernövénnyel díszítve.

V, mint vas: vöröshús vagy feketebab

A húsimádók örömére egy jó pontot kapnak a sovány vöröshúsok is (a vegetáriánusok itt gondoljanak a fekete- vagy a vesebabra), mivel gazdag vasforrások. A vas, ami elsősorban az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel leginkább, szállítja az oxigént a vérben, ezáltal jelentős szerepet kap a szellemi képességeid kibontakoztatásában. Sajnos, a nők többsége (a menstruáció miatt is) vashiányos anémiában (vérszegénységben) szenved, ezért nekünk még inkább fontos odafigyelni a vasban dús étkezésre.

Ha a zöldséges ételek mellé kevés húst is eszel, jobban hasznosul a növényi forrásokból is. Ha nem ennél húsokat, akkor pedig a zöldségekben, gyümölcsökben levő extra adag C-vitamin segít a felszívódás fokozásában. Utóbbit a feketeteában és a kávéban levő tanninok gátolják, így inkább ne evés közben iszogasd ezeket az amúgy szintén serkentő hatású italokat.

Frissítő feketeáfonya

A feketeáfonya igazi antioxidánsbomba, méltán nevezik (főleg angol nyelvterületen) szuperélelmiszernek. Nyersen vagy akár fagyasztva is igazi ízorgia, joghurtba keverve a fagylalt házi alternatívája is lehet. A legújabb kutatás azt mutatja, hogy szinte átírja a genetikai kódunkat, mintegy felpezsdítve a jó hangulatért felelős enzimeket az agyunkban.

Alvásjavító meggy

Egy marék meggy a jókedv és a jó alvás kulcsa, nyersen vagy aszalva is. Antioxidánsai mellett növeli a melatonin szintjét, ami segíti a jobb alvásminőséget, a benne lévő szénhidrátok pedig növelik a szerotonin szintjét, így esélyes, hogy boldog lesz a reggeled.

Antidepresszáns lekvár

A végére maradt egy méltán népszerű étel, a színes gyümölcsök esszenciáját hordozó lekvár (legjobb a házi, főleg az, amiben a gyümölcs a több, nem a cukor). Ha már nagyon padlón lennél, egy jó ízű lekváros sütemény biztosan elűzi a gondokat, és már érzed is ahogyan nő a szerotoninszint az agyadban. Persze nem kell rögtön az egész üveget a magadévá tenned, de pár kanál kényeztetés még belefér.

Ha pedig az evés már nem segít, mert a bevitt táplálék kevés a hangulatod javítására, sportolj, vagy beszéld ki magadból a problémáidat az erre szakosodott barátaiddal.

A szerző dietetikus

Oszd meg másokkal is!
Mustra