9 egzotikus gyümölcs, amit muszáj megkóstolni

A kísérletező hajlammal megáldott kezdő ínyenc is viszonylag egyszerűen hozzájuthat különleges gyümölcsökhöz. A város piacain rendre találunk furcsa alakú növényeket, amelyek egy japán mélytengeri csemegéket árusító halaskofa pultjára is beillenének. Ha nagyon elveszve érzed magad, útmutatónak jöjjön kilenc kuriózum, amit érdemes megkóstolni. Listverse válogatásából.

1. Cukoralma (Annona squamosa)

Amerika trópusi részén őshonos, de Pakisztánban, Indiában és a Fülöp-szigeteken is terem. A gyümölcs fenyőtobozra hasonlít, de annál jóval nagyobb, nagyjából tíz centiméter átmérőjű. A kemény héj alatt a fehéres színű illatos hús íze pudingra emlékeztet.

2. Szentdomingói barackfa (Mammea americana)

Dél-Amerikában őshonos örökzöld, Floridában és Hawaiion is megtalálható, de Dél-Afrikába és Délkelet-Ázsiába is került belőlük. Bogyós gyümölcse 20 centiméteresre is megnőhet, kérge vastag, belül lágy narancs vagy sárga gyümölcspép van, közepén általában egyetlen maggal, de a nagyobb gyümölcsökben akár négy is elfér. A lágy húsa édes és illatos.

3. Krémalma vagy csirimojó (Annona cherimola)

Ez a gyümölcs Dél-Amerika hegységeiben terem. Húsa nagyon illatos, állaga tejsodóhoz hasonlít. Az íze olyan, mintha a banán, maracuja, papaya és ananász keveréke volna. Ezt egy turmixban is meg lehet csinálni, de a gyümölcs eredeti ízét már Mark Twain is magasztalta, aki 1866-ban kijelentette, hogy a “legfenségesebb gyümölcs, amit ember valaha ismert, a csirimojó”.

4. Kelet-indiai-kenyérfa, szentjánoskenyérfa (Artocarpus altilis)

A szentjánoskenyérfa a Fülöp-szigetekről származik. A nagy méretű fa gyümölcse hasonlít a banánra abban, hogy az érett termés nyersen is fogyasztható, de az éretlen csak sütve finom. A nevét is innen kapta: az elkészített zöld gyümölcs íze frissen sült kenyérre emlékeztet. A hawaii hitvilág szerint, az első kenyérfa Kü istenség áldozatából nőtt ki, és ez mentette meg a szigetlakókat az éhhaltól. Fájából máig lakóépületeket, szörfdeszkákat és hangszerek készítenek.

5. Langszat (Lansium domesticum)

Duku és a langszat két nagyon hasonló, egész Ázsiában megtalálható gyümölcs. Ugyanannak a családnak a tagjai, ízre és kinézetre azonos növények, egy különbséggel: a langszat gyümölcs héja latexet tartalmaz, ami nem mérgező, de a gyümölcs bőre kissé ragad, a duku viszont könnyen hámozható. Belülről öt részre oszlik, néhányban keserű magok ülnek. Ettől eltekintve nagyon édes a húsa és számtalan módon elkészíthető. Kiszárítják, mint a szőlőt, de az ázsiai konzervgyárakba is sok kerül.

6. Hamis licsi (Nephelium lappaceum)

Érdekes gyümölcs, ami kívülről borotválatlan eperre hasonlít, belülről pedig licsire. Délkelet-Ázsiában őshonos, de Costa Ricában is található kisebb, elvadult változata, de ott kínai nyalókának hívják. A gyümölcs ovális, 3-6 cm nagyságú. Héja könnyen hámozható, belül a puha hús meglehetősen édes, enyhén keserű mellékízzel.

7. Csillagalma (Chrysophyllum cainito)

Közép-Amerika alacsonyan fekvő területein őshonos. Az örökzöld levelek alsó része messziről aranyszínű fénnyel csillog, a fa apró, édes illatú virágokat hoz. Gyümölcse kerek, bíbor színű és vastag, latex-tartalmú héja vastag. Ha keresztben kettévágjuk, a gyümölcs csillag alakú. Húsa friss, intenzíven édes ízű.

8. Uborkafa vagy karambola (Averrhoa carambola)

Magyarországon a 20. század elején még uborkafának nevezték, de a Fülöp-szigeteken őshonos növénynek semmi köze az uborkához. A nagyjából tíz méterre megnövő fa Ázsiában, Floridában és Dél-Amerikában is elterjedt. A gyümölcs hosszában öt gerinc fut végig, ha kettévágjuk, ez is csillag alakú. C-vitaminban és antioxidánsban gazdag. A sárgán érik, külseje kissé gyantás de az egész termés ehető. Lédús és ropogós.

+1 Csodabogyó (Synsepalum dulcificum)

Ami ezt a nyugat-afrikai gyümölcsöt szokatlanná teszi, az a benne található miraculin nevű cukorpótló anyag és glikolproteinek. A gyümölcsnek nagyon alacsony a cukortartalma, de mégis minden étel édesnek tűnik, nagyjából fél-egy óráig. Ezek a molekulák – a hatásmechanizmusuk még nem teljesen tisztázott - megváltoztatják az ízlelőbimbók alakját, ezért, ha bármilyen savas étellel kerülnek kapcsolatba, a receptorok az agy felé mindig az édes íz ingerét közvetítik. Tehát akár ecetet is ihatunk egy falás bogyó után, az is pezsgő-ízűnek tűnik. A hetvenes években megpróbálták bevezetni a fogyókúrás termékek piacára, mivel tulajdonképen bármilyen étel ízét édessé alakítja át, anélkül, hogy az elfogyasztott kalóriamennyiséget befolyásolná. A profitját féltő cukorlobbi nyomására ételadalékká nyilvánították, de az utóbbi években újra megjelent, egyelőre csak mint kóstoló-partik érdekessége.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek