no

Ötvenezer forintos lábost akarok!

David Rathberger, a mindössze harmincöt éves francia Michelin-csillagos séf főzőbemutatót tartott a Sofitel tetején. Akit a főzés nem érdekelt, az se unatkozott, biztosan állíthatjuk, hogy a budapesti panoráma erről a pontjáról a legszebb városnak. Minket se annyira a séf, mint inkább a kultikus öntöttvas edény hozott lázba, amiben az ételek készültek. Gyorstalpaló wannabe Le Creuset tulajdonosoknak.

Két francia séf dolgozott az ideiglenesen felállított konyhában a város tetején, előttük tűzpiros Le Creuset edények. Lila Füge elő is vette a jegyzetfüzetét, hogy a Szent Jakab kagyló receptet megoszthassa majd az olvasókkal, de azonnal kiderült, hogy az a marinád, amivel a nyers kagylót lelocsolták, egy titkos recept alapján készült, úgyhogy gyorsan pezsgőbe fojtottuk csalódottságunkat.

Annak, akinek a gasztronómia lesz a hobbija, előbb-utóbb eljön egy olyan pillanat az életében, amikor minden racionális érvet felrúgva, elkezd vágyakozni egy Le Creuset edény után. Első lépésként megtanulja szépen kiejteni a nevét.

Aztán Julia Child videókat nézeget, esetleg a tökéletes Boeuf Bourguignon receptjéről álmodozik. Majd utána olvas, miért is szeretett bele ebbe az edénybe, és reménykedik, hátha talál valami kivetnivalót benne. Íme minden oldala a történetnek:

Öntöttvas edényekben nem célszerű ételt tárolni

Többféle öntöttvas edény létezik, van amelyik zománcos, és van amelyik nem. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is, A zománcost nem kell kezelni minden főzés után, elég csak elmosogatni, és ehhez nyugodtan használhatunk mosogatószert is. Hátránya viszont, hogy a zománc meg is sérülhet. A zománcos edényekben nyugodtan tárolhatjuk is az ételeket.

A natúr öntöttvas edényeket tilos mosogatószerrel vagy mosogatógépben mosogatni. Erre a célra csak forró vizet, és gyökérkefét szabad használni, majd vékonyan be is kell olajozni, hogy ne rozsdásodjon. Persze idővel képződik az edényen egy patina réteg, amit már nem kell állandóan újra olajozni, de addig sok-sok használat szükséges. A natúr öntöttvas edényekben nem célszerű ételt tárolni, ugyanis főleg a savas ételek (pl. paradicsom szósz) pár óra alatt meglehetősen vasízűvé válnak benne. Szerencsére ez a probléma is megszűnik a patina megjelenésével.

Az edény fala mindenhol kellően vastag

Öntöttvas edényeket akár ötezer forintért is vásárolhatunk, de sajnos ezek közel sem annyira jó minőségűek, mint drágább társaik, igaz a márkát garantáltan nem kell külön megfizetni. Ennek ellenére, még egy olcsó öntöttvas edény is jobb választás, mint a filléres teflonok, alumínium lábosok vagy az alig pár dekás, mű szendvicstalppal ellátott piaci rozsdamentes edények, amik gyakran nemcsak torzulnak a hő hatására, de a színüket is elvesztik.

A jó öntöttvas edényt nagyon lassan hűtik le, így elkerülhető a megrepedése. Az edény fala mindenhol kellően vastag, de a talpa általában még ennél is vastagabb, hogy kellő hőt tudjon felvenni és tárolni. Nem árt előre számolni azzal az idővel, amíg a lábos még a gáz elzárása után is annyira tartja a hőt, hogy az étel tovább fő benne. Általában szabad szemmel nem láthatóan, de enyhén gömbölyűre formázzák az edények talpát, ami a lángon teljesen kiegyenesedik.

Minél nehezebb, annál jobb!

A zománcos öntöttvas edények királya nem véletlenül futott be ekkora karriert. Már az sokat elmond, hogy a gyár élethosszig tartó garanciát ad a lábosokra, ami lássuk be, nem kis dolog. Tönkretenni tulajdonképpen csak úgy lehet, ha leejtjük, és mondjuk megsérül rajta a zománcfesték. Egyébként nem annyira sérülékeny a zománc, mint azt első pillanatra gondolná az ember, nekünk két leesés után is hibátlan festékréteg fedi a lábosunkat.

Sokan mondják, hogy a Le Creuset-ben más ízű az étel. Az a helyzet, hogy ez igaz. A vastag vas tökéletesen felveszi a hőt, így az étel pont megfelelően tud megpörkölődni. Finomak benne a levesek is, meg lehet bennük süteményt is sütni, de mégis, a húsételeknél válik egyértelművé a tökéletessége. A húsnak kell a pörkölődés, sokan egyenesen azt állítják, hogy igazából ezt a sült, megpörkölődött fehérje ízt szeretjük mi emberek.

Miért nincs mégse minden magyar háztartásban? Az ára miatt. Ötvenezer forintot kiadni egy lábosért nem éppen megszokott dolog, még akkor sem, ha négy ilyen edénnyel minden mást kiválthatnánk. Mindenesetre, akinek épp aktuális, javasoljuk, hogy vetesse fel a nászajándék listára, nem fog csalódni.

Mivel Magyarországon forgalmazója még nincs az edényeknek, csupán pár helyen árulják, így cikkünket nem a Le Creuset szponzorálta, hanem az őszinte rajongás inspirálta.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek