Húsvétra nyulat csak csokoládéból

Négy év alatt megfordult a trend húsvéti nyúlfigura fogyasztásban: tavaly már több minőségi csokoládé fogyott, mint bevonó masszából készült förmedvény. Szinte hihetetlen, de egy év alatt megduplázódott az étcsoki fogyasztás is.

Ha nem a Magyar Édességgyártók Szövetségétől halljuk, azt mondjuk nem is igaz. Hazánkban 2006-ban még húsz százalékkal több bevonómasszából készült figura fogyott, mint valódi csokoládéból, tavaly viszont több mint kétszer annyi valódi csokoládét vásároltak, mint a sokkal silányabb minőségű bevonó masszát. Úgy tűnik, a csokoládéfogyasztók egyre tudatosabban vásárolnak.

Fotó: Katona Boglárka
Fotó: Katona Boglárka

Mi a különbség a bevonómassza  és a valódi csokoládé között?

- A bevonómassza kakaóporból, speciális növényi zsírból, cukorból és tejporból áll.

- Alacsonyabb az ára, mert a drága kakaóvaj helyett olcsó növényi zsírokkal dúsítják. Sem az íze, sem a beltartalmi értéke nem hasonlítható össze a valódi csokoládééval.

- A csokoládé kakaómasszából, kakaóvajból, cukorból és tejporból készül. Az ára magasabb, mert magasabb benne a kakaóvaj- és a kakaótartalom.

- Sajnos sokan még mindig csak a figura formáját nézik vásárláskor, és nem az összetevőit. Árulkodó lehet az ár is, húsz-harminc forintért még egy egészen pici nyuszit se lehet kapni csokoládéból.

Érdekes, hogy az étcsokoládéból készülő termékek iránti kereslet közel a duplájára nőtt egy év alatt. A zürichi kutatók tanulmánya szerint a legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé képes kitágítani a szívkoszorúereket, és jelentősen javítja azok általános állapotát, valamint a vérlemezkék összetapadási hajlamát is csökkenti az erekben. Mindössze napi hat kocka étcsokoládé képes ezt a hatást elérni, és az eredmény már két órával a csokoládé elfogyasztása után mérhető. A flavonoidokban sokkal szegényebb tejcsokoládé és fehércsokoládé esetében azonban nem tapasztalható ilyesmi.

Érdekes felfedezés az is, hogy a krónikus fáradtságban szenvedőknek enyhülést hozhat  az étcsokoládé, írja a BBC. Az angol orvosok tíz CFS-ben, vagyis krónikus fáradtsági szindrómában szenvedő betegeken végeztek kísérletet: napi 45 gramm étcsokoládét, vagyis kb. féltáblányi mennyiséget és ugyanennyi barnára festett fehér csokoládét adtak a betegeknek két hónapon át. A valódi étcsokoládét fogyasztók fáradtsága jelentősen csökkent, de amikor abbahagyták a kúrát, levertségük visszatért. Két beteg újra munkába is tudott állni, pedig már fél éve voltak betegszabadságon.

Idén a húsvéti édességpiac forgalma megközelítheti a 2,8 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy húsvétkor minden magyar lakos megeszik majdnem egy tábla csokoládét vagy 1-2 csokoládé figurát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra