Elég a márciusi hóból! Tavaszváró zöldségleves

Téltagadó leves: nincs benne bab, kolbász vagy hús, helyette a napsütötte paradicsom íze konzervből. Egyszer csak vége lesz a télnek.

Kuktában a zöldségleves 20 perc alatt elkészül. Ennyi idő még a legrohanósabb napokon is jut a vacsora elkészítésére és egy forró levesnél nem sok jobbat tudok elképzelni az elhúzódó télben. Ennél a receptnél az a csel, hogy a leves téltagadó - nincs benne bab, kolbász vagy hús, ami ilyenkor jellemző szokott lenni, nem is tejszínes, zsíros vagy krémleves, sokkal inkább a tavaszt és a nyarat idézi friss, savanykás ízével. Titka a jó minőségű konzervparadicsom, ami annak ellenére, hogy dobozból kerül a levesbe, a nyári napsütés ízét adja a leveshez.

Hozzávalók (6-8 személyre)

1 fej lilahagyma

1 szál póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 sárgarépa

2 szál szárzeller

1 édeskömény gumó

1 kisebb karalábé

1 nagyobb krumpli

1 konzervparadicsom (egész paradicsomokkal)

2 l víz

bors

2 tk római kömény

1/2 tk fahéj

3 ek olívaolaj

A hagymát vágd apróra, a pórét karikára. A kuktába önts 3 ek olívaolajat, melegítsd fel és fonnyaszd meg rajta a hagymákat. Dobd bele az összetört fokhagymagerezdeket és kevergesd 1 percig.

Add hozzá a karikára vágott sárgarépát és szárzellert, a felkockázott édesköményt, krumplit, karalábét. Öntsd bele a konzervparadicsomot, sózd, borsozd és add hozzá a fűszereket. Keverd össze és pirítsd 2 percig. Öntsd fel vízzel, zárd le a kuktát és főzd 15-20 percig. Tálalás előtt szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Egy pirítóssal vacsorának is megteszi.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek