Gyógyító gasztro - Egyél brokkolit, nem leszel influenzás

Immunerősítő ételek, amelyek akár a félelmetes influenza ellen is megvédik a szervezetet, csak azt kell tudnunk, hogy melyek ezek. Alma, brokkoli, hagyma és persze a zöld tea is segít, ha gasztronómián keresztül akarjuk magunkat felvértezni.

Amikor tavaly ilyenkor kitört az influenzaőrület, elhatároztam, hogy inkább bezárkózóm az akkor másfél éves gyerekemmel a lakásba, mint hogy részt vegyek a tömeghisztáriában. Szeretek minden problémára elsőként a gasztronómián keresztül megoldást találni, ezért utánaolvastam, hogy milyen ételekkel védhetnénk meg legjobban a szervezetünket. Hangsúlyozom, itt most a megelőzésről és az immunerősítésről lesz szó.

Influenzaszezonban  - januárban, februárban, amikor vitaminkészletünk már amúgy is igencsak megcsappant, és természetes forrásból nehezen pótolható - nemcsak gyakori kézmosással, komplex vitaminokkal, immunerősítőkkel és oltással védekezhetünk a betegség ellen, az is segít, ha immunerősítő ételeket fogyasztunk. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, elég csak azzal tisztában lenni, hogy mely zöldségek, gyümölcsök, alapanyagok hasznosak ilyenkor a szervezet számára. A közismert immunerősítők, mint a fokhagyma vagy a magas cinktartalmú ételek (pl. földimogyoró) az influenza ellen nem védenek.

C-vitamin minden forrásból

Télen a csípős ételek jobban esnek, nem mellesleg C-vitaminhoz is juttatjuk szervezetünket - ha ilyesmit fogyasztunk, a lényeg az, hogy friss legyen. Jöhet az erős paprika és a különböző csilik. Aki nem bírja a csípőset, válassza a kaliforniai paprikát vagy más édes változatokat. Amellett, hogy akár a bedugult orrot is kitisztítja, a csípős paprika (vagyis a benne található vitamin) segíti az anititestek képződését, és ezzel a betegség leküzdését. Télen kiváló C-vitaminforrás még a kivi, a narancs, a kelbimbó és a zöld kaliforniai paprika.

Növényi flavonoidok az almában, a brokkoliban és a hagymában, és persze zöld tea

A flavonoidok az élelmiszerek nem tápanyag komponensei, vagyis nem jelentenek tápértéket az emberi szervezet számára, de számos kutatás támasztja alá antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő, összességében egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonságaikat.

A quercetin egy növény pigment flavonoid, amely antioxidánsként kisöpri szervezetünkből a káros szabadgyököket, és megakadályozhatja a hisztamin, valamint az egyéb allergiát, illetve gyulladást okozó anyagok termelődését. Elsődleges forrásai az alma, a hagyma, a brokkoli, a paradicsom, és a petrezselyem, de megtalálható az teában és a vörösborban is. Érdemes ezekből minél többet beiktatni a téli étrendünkbe.

A zöld teáról tudjuk, hogy szinte minden komoly betegség megelőzésében csodákra képes, kutatások szerint az érrendszeri és rákos megbetegedések elkerülésében fontos szerepet játszik. Így nem meglepő, hogy az influenza ellen is javasolt fogyasztani. A fehér és zöld teák katechin (flavonoid) tartalma magasabb mint a fekete teáé, így ezek nagyobb védelmet nyújtanak a vírusos megbetegedések ellen.

Kell a D-vitamin is

Télen a Napból nem jutunk D-vitaminhoz, és hazánkban a halfogyasztás is igen alacsony, így a tonhalat és a lazacot - ami egyébként a legjobb D-vitamin forrás - kihúzhatjuk a listáról. Marad a tej, tejtermékek, a máj és a tojás, és nem árt, ha néha egy kis olajos szardíniát vagy olajban konzervált tonhalat is teszünk a salátánkba vagy szendvicsünkbe.

Probiotikumok

Talán a legfrissebb ügyeletes csodatevők a probiotikumok, vagyis a barátságos baktériumok. Azt sokan tudják, hogy egy kiadós antibiotikum kúra után jót teszünk az emésztőrendszerünkkel, ha megkínáljuk egy kis probiotikummal, ezzel helyreállítva a letarolt bélflóránkat. A probiotikumok sokfélék, és számos közülük képes a megfázásos és influenzás tünetek enyhítésére, ezek leginkább a savanyított tejtermékekben, pl.  joghurt, kefir, találhatók. Joghurt vásárlásakor arra ügyeljünk, hogy élő joghurtkultúrát tartalmazzon, mert csak ez nyújt megfelelő védelmet szervezetünk számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra