Csörögefánk - nem kelt tészta

Csörögefánk mindenkinek, aki tart a kelt tészta otthoni készítésétől, de szeretne házi fánkot enni. Mert kell egy jó fánk recept.

A kelt tészta készítése nem akkora ördöngösség, mint amennyire sokan rettegnek tőle. Ezt a parát most mégsem kíséreljük feloldani, voltak már erre irányuló próbálkozásaink, inkább azoknak kedvezünk most, akik nem szeretnének a kelesztéssel bajlódni. Azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy létezik fánk kelesztés nélkül is. A csörögéhez mindössze egy pár erős kézre vagy egy dagasztásra képes ropotgépre van szükségünk. Időben is jobban járunk, mint a hagyományos fánk esetén, mindössze 20 percig kell a bedagasztott tésztát pihentetni. Persze az eredmény nem szalagos fánk, hanem csörögefánk lesz.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg vaj
1 pohár (175 ml) 20%-os tejföl
3 tojássárga
3 g porcukor
1 csipet só
olaj a sütéshez

A lisztet és a vajat morzsold el. Egy tálban keverd össze a tojássárgáját a tejföllel, és add a lisztes keverékhez, dolgozd össze robotgépben vagy gyúródeszkán. Keverd hozzá a lisztet, porcukrot és a sót, majd gyúrj belőle fényes, ruganyos tésztát.

Hideg helyen pihentesd 20 percig, majd nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra. A kinyújtott tésztából derelyevágóval vágj rombuszokat, ezek közepébe ejts egy-egy bemetszést hosszában. A lyukon bujtasd át a rombuszok sarkát, hogy forgács alakot kapj.

Egy nagy lábosban forrósíts olajat a sütéshez és süsd pirosra a fánkokat, egyszer megfordítva azokat, ez összesen kb. 4 perc. Egyszerre csak annyi fánkot süss, amennyi kényelmesen elfér a lábosban, hogy ne ragadjanak össze.

Szedd a kész fánkokat papírtörlőre, csepegtesd le a felesleges olajat, majd még melegen forgasd porcukorba a fánkokat. Porcukorral és baracklekvárral kínáld.

Oszd meg másokkal is!
Mustra