A Chateau Visz lett Magyarország legjobb étterme

Csütörtökön este a Dining Guide étteremkalauz átadta a legjobb étteremnek járó díjat: a 2010-es Év Étterme a Balatontól nem messze, Visz településen található Chateau Visz lett. A kastélyszálló étterme tavaly konyhafőnököt váltott, a korábbi séfhelyettes vette át az irányítást. De az Onyx és a Babel is díjjal térhetett haza.

A Dining Guide étteremkalauz zsűrije a következő éttermeket juttatta a toplistára tavaly nyáron: Alabárdos, Aranyszarvas, Babel, Delicate, Bock Bisztró, Chaetau Visz, Costes, Csalogány 26, Fausto's, Kistücsök, Onyx. A Top 10-et az év végén záruló pontozás során 60 tagú társadalmi zsűri értékelte. A verseny az utolsó pillanatig szoros volt a tavalyi győztes, a Costes és a Chateau Visz között.

Az előző évhez hasonlóan ismét egy külföldi séf által vezetett konyha nyerte el a legjobbnak járó elismerést, annak ellenére, hogy a Chateau Visz a tavalyi év során konyhafőnököt váltott - Erik Schröter helyét a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át. Külön öröm, hogy vidéki étterem nyerte az első díjat, ami reméljük sok vendéget hoz az étteremnek, így talán csökkenthetik meglehetősen borsos áraikat.

A Dining Guide a hatodik alkalommal meghirdetett Év Étterme díjátadón két különdíjat is kiosztott: a top éttermek séfjei által odaítélt Séfek díját az Onyx étterem vehette át, a tradícionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért a Babel Delicate étterem kapott elismerést.

Amiért mindenki jött: a kóstolás

A gyors díjkiosztó után mindenki megkapta, amiért jött -  a top 10 étteremből nyolc kóstoló falatokkal kínálta a társaságot. Az estén ott volt mindenki, aki számít a magyar (csúcs)gasztronómiában, viselkedésükre - kevés kivétellel - leginkább a "jöttek, ettek, mentek" mentalitás volt jellemző. Persze mi ismét kitettünk magunkért, és kettő híján minden fogást megkóstoltunk. A Babel Delicate robbanócukorkáival ismét a szívünkbe repítette magát, nincs mese, mi idén is Pesti István mellett tesszük le a voksunkat. Sajnos nem voltunk elég gyorsak, így a nyertes Chateau Visz  ételeiről lemaradtunk, de megkóstoltuk a szalonna-aszalt szilva nyalókájukat, ami az volt, aminek hangzik: apró szalonna, és aszalt szilva darabok cukorba mártva.

Szubjektív toplistánk (abc sorrendben) a tegnap este kóstolt falatok alapján:

Alabárdos (Kacsa részletek lencsével - külön köszönet a kacsamájért, Pásztortarhonya)

Aranyszarvas (kacsamáj pástétom)

Babel Delicate (Maracuja zselé levendulás robbanócukorkával)

Bock Bisztró (Kóstoló a tegnapi vágásból - kolbász)

Fausto's (Szarvasgombás risotto mangalicapofával)

A véleményekre kíváncsiak voltak

A kiszolgálás különdíját az Aranyszarvasnak és a Fausto's-nak ítélnénk oda a tegnap esti munka alapján: az Aranyszarvas munkatársai nem hagyták csak úgy továbbállni a vendéget, mindenkinek tudni szerették volna a véleményét, mindenkihez volt néhány kedves szavuk, a Fausto's risottojának híre pedig hosszú, kígyózó sort eredményezett, de nem hagyták a vendéget unatkozni, mindenkinek pezsgővel kedveskedtek sorbanállás közben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek