Bíró Lajos szakácskönyve tényleg sok, de imádjuk

Ez a könyv Bíró Lajosról szól, még akkor is, ha úgy tűnik, mintha receptek lennének benne. Szeretné, ha sok lenne, de az az igazság, hogy imádjuk. A főztjét, a könyvét, és őt is.

Múlt héten jelent meg Bíró Lajos: Sok vagyok című szakácskönyve, 153 recepttel.

Nem aprózták el a bemutatót a Bock bisztróban, soknak szánták azt is. Sok volt az étel - 18 fogás, 18 borral -, de Bíró Lajosból továbbra se lett elege senkinek, sőt!

Nem kevés érzelem van a séf lelkében

Kinek ajánljuk ezt a könyvet?  Mindenkinek! Azoknak, akik rendszeresen főznek otthon, és azoknak is, akik csak félévente szeretnék elkápráztatni a vendégeiket. Szó szerint tanulhat belőle anya és lánya is.

Aki hallotta már Bíró Lajost, ahogy a késről mesél, amit az édesapjától kapott, az tudja, micsoda érzelmek laknak a séf lelkében. Ilyenek a receptek is a könyvben egytől-egyig. Bennük vannak a barátok, a család, és a kollégák. Bennük van hatvan év.

Bíró még a konyhai önbizalomhiányt is kezeli

Aki járt már a Bock bisztróban valaha, annak nem kell ajánlani ezt a könyvet, egészen biztos vagyok benne, hogy megveszi. Azoknak ajánlanám, akik még soha nem vacsoráztak ott. A receptek nagy része egy teljesen átlagos konyhában is elkészítheti bárki. Inkább csak egy kis nyitottság kell hozzájuk, mint hatalmas konyhai gyakorlat, hiszen tökfőzeléket vagy bablevest eddig is mindenki főzött otthon, csak nem így. Pont az van benne a könyvben, amitől más, amitől több lesz egy ilyen étel.

Persze sok-sok olyan ételt is megtanulhatunk elkészíteni, aminek eddig nem nagyon álltunk neki, megfelelő recept vagy önbizalom hiányában. A könyvben benne a recept, Bíró Lajosban megvan az önbizalom, így már semmi nem áll az utunkba.

A séf munkaállomásai:

Bíró Lajos a Bock bisztró séfje, 60 éves. A vendéglátó-ipari technikum elvégzése után két évig szakácskodott, majd beállt pincérnek a Volga Szállóban. Négy év múlva következett az Olimpia Hotel, majd 1975 végétől a budapesti amerikai nagykövetség, ahol már - újra szakácskabátot öltve - séfként állt munkába. Ott ismerkedett meg a kínai konyhával. A követség után Magyarország második kínai éttermében, a Vörös Sárkányban dolgozott séfként. 1989-től 2007-ig a Múzeum Kávéház és Étterem egyik tulajdonosa és séfje. 2009-ben elvállalta a Mesterszakácsok című televíziós vetélkedő bírájának szerepét. 2004 óta vezeti a Bock Bisztrót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek