Öt csokis recept, ami nélkül nincs élet

A világ legjobb csokoládés receptjei sokkal könnyebben elkészíthetők, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A csokoládéfelfújt, a csokikrém, a franciák utracsokis tortája, vagy a párizsi krém egyszerű és csodás desszertek, amelyeket nem árt, ha bármikor el tudsz készíteni.

1. Csokoládéfelfújt

A soufflé, vagy ahogy a magyarban is használjuk - szuflé - az egyik legelegánsabb édesség. Azonnal a sütőből kell az asztalra tenni, mert gyorsan összeesik, ennyi vele csak a macera. A gyümölcsös, karamellás vagy egyéb felfújtak is különlegesek, de igazán a csokoládészuflé a káprázatos. A könnyű, habos, forró édességnek hihetetlenül mély, sűrű csokoládéíze van. Sütheted egy nagy formában, de akkor a legszebb, ha direkt erre a célra készült felfújtformákat veszel, így egyszemélyes adagokban teheted az asztalra.

Hozzávalók (6 személyre):

25 g vaj

10 dkg cukor

20 dkg keserű csokoládé

6 tojás sárgája

7 tojás fehérje

2 ek tejszín

2 tk Nescafé

3 ek narancslikőr

pici só

A soufflé formá(ka)t vajazd ki és kristálycukorral szórd meg. A sütőt 180 fokra melegítsd elő. A csokoládét gőzfürdő felett olvaszd fel, majd tedd félre, hogy kihűljön. A tojássárgáját a cukorral és egy csipet sóval robotgépben verd fehéredésig, majd add hozzá az olvasztott csokoládét, a Nescafét, a tejszínt és a narancslikőrt. Keverd simára.

A tojásfehérjét is verd kemény habbá, a kettőt 2-3 lépcsőben lazán forgasd össze, vigyázva, hogy ne törd össze a habot. Töltsd a formá(k)ba, és 16-20 perc alatt, 180 fokos sütőben süsd készre. 20 perc alatt a közepe már nem lesz folyós, de még nagyon puha marad. Azonnal tálald.

2. Ganache, a sokoldalú

A ganache-t (ejtsd: gánás) magyarul ganázskrémnek vagy párizsi krémnek is hívják, és cukrászdákban, étlapokon ilyesmi kontextusban szoktunk vele találkozni, mint „mandulamarcipán narancsos ganázs krémmel töltve” vagy „Sacher piskóta, főzött baracklekvárral, ganázs bevonattal”.

A francia szó hallatán mindenki valami rettentően kifinomult és bonyolult dologra gondolhat, pedig a ganache nem más, mint tejszín és csokoládé keveréke. Maga a francia szó egyébként cseppet sem kifinomultan „idiótát” jelent, és a legenda szerint a séf illette ezzel a jelzővel a kuktát, aki a csokit a tejszínbe véletlenül beleejtette. De akár utalhatna arra is, hogy mennyire egyszerű elkészíteni: a tejszínt megmelegítjük, és a feldarabolt csokira öntjük. Elkeverjük, – a forró tejszínben a csoki felolvad – és kihűtjük. Nem kell bele cukor, vaj sem, ez nem a cukrászdákból ismert fullasztó vajas csokikrém.

A csoki-tejszín aránya attól is függ, hogy mihez akarjuk felhasználni a ganache-t, és, hogy milyen hőmérsékleten fogjuk tálalni. 1:1-es arány kenhetőbb, kanalazható krémet eredményez (egészen pici tálkákban kihűtve, mondjuk málnával önálló desszert), 2:1-es (a csoki javára) arányú ganache-ból trüffeleket is gyárthatunk, oly módon, hogy a jól kihűtött krémből dinnyevájó segítségével gömböket formálunk és holland kakaóporban meghempergetjük.

Van, aki tortabevonatként használja - lásd Lila Füge szülinapi csokitortája, van, aki eleve tortaformában hűti ki és szeletelve kínálja – lásd Ízbolygó gateau au chocolat-ja , és olyan is, aki vajastésztát tölt meg vele (l. Édesem étcsokoládés ganache tart-ja). Mondanunk sem kell, minél jobb minőségű csokit használsz hozzá, annál jobb lesz a végeredmény, viszont akár fehér-, vagy tejcsokival is működik. A variációk száma pedig végtelen: fűszerezhető finomra reszelt citrushéjjal, vagy finomra őrölt fűszerekkel (pl. gyömbér, fahéj, szerecsendió, kardamom), vagy éppenséggel valami likőrrel (pl. cointreau).

3. Trish Deseine csokikrémje

Trish Deseine nem semmi nő – ír létére csokiguruként csinált karriert nem akárhol, hanem Franciaországban, ahol gasztroügyekben márpedig igencsak patrióták a helyiek. Trish nagyon aktív a Twitteren, ahol gyakran távirati stílusban osztja meg receptjeit az olvasókkal. Idén februárban pl. ezt:

„3 min chocolate pots for 4 tonight? 200g Philly 100 sugar, 2eggs+1 yolk. Beat until SMOOTH. Fold in 120g melted dark choc, cooled. Chill.”

Kipróbáltuk, repertoárba felvettük. Tényleg három perc. A recept magyarul, nem távirati stílusban (4 személyre):

Hozzávalók:

20 dkg Philadelhia krémsajt (vagy mascarpone)

10 dkg cukor

2 tojás + 1 sárgája

12 dkg jó minőségű étcsokoládé

A csokoládét vízgőz felett (gyakorlottabbak a mikróban – percenként átkeverve) olvaszd meg. A krémsajtot habverővel dolgozd simára a cukorral és a tojásokkal. A krémet dolgozd össze a kihűlt csokival, töltsd tálkákba, és jól hűtsd ki.

4. Csokoládémousse olívaolajban pirított kaláccsal és tengeri sóval

(A receptet Segal Viktor: Színek és ízek c. könyvből vettük át, kiadja: a Boook Kiadó)

A nemzetközi csúcsgasztronómiában bevett gyakorlat a só és az olívaolaj használata a desszertpályán. Csokoládés édességek esetében a sónak amúgy is fontos szerepe van, hiszen az hozza ki igazán az ízeket. Ez a desszert a textúrák játékáról is szól, a ropogós kalács jól egészíti ki a levegős, krémes csokoládéhabot. Az olívaolaj esetében a végeredményt mindig erősen befolyásolja az olaj karaktere, származási helye, desszertekhez célszerűbb lágyabb, virágos jegyű olajat választani.

Hozzávalók:

A csokoládémousse-hoz:

1,8 dl tejszín, lehűtve

4 tojás sárgája

15 dkg cukor

csipet só

0,8 dl tej

13 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (minimum 60%), lereszelve

A pirított kalácshoz:

2 szelet kalács

2 evőkanál olívaolaj

durva szemű tengeri só

tetejére jó minőségű, lágy olívaolaj

A csokoládémousse-hoz verd kemény habbá a hideg tejszínt, és felhasználásig tedd hűtőbe. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel vagy konyhai robotgéppel keverd fehéredésig a cukorral és a csipet sóval. Közben melegítsd forráspontig a tejet. A meleg tejet keverd lassan a cukros tojásmasszához, majd az egészet öntsd vissza a lábasba. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon főzd kb. 2-3 percig, amíg elveszíti nyers tojásízét (85 °C), közben adj hozzá egy csipet sót. Semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a tojás. Add a krémhez a reszelt csokoládét, és habverővel keverd simára.

Öntsd át egy nagyobb keverőtálba, keverés mellett így le is hűl annyira langyosra, hogy hozzá tudd adni a tejszínhabot. Óvatosan, három részletben forgasd össze a tejszínhabbal. A mousse-t töltsd egy kb. 15x15 cm-es, legalább 5 cm magas edénybe 3/4-ig, és lefedve tedd hűtőbe legalább 2 órára. Az edény akkora legyen, hogy fagylaltadagolóval vagy evőkanállal szép, szabályos gombócokat tudj majd formázni.

A kalácsszeleteket tálalás előtt szeld kockákra, és olívaolajban süsd aranyszínűre. Hintsd meg tengeri sóval. Tálaláskor a csokoládémousse-ból vízbe mártott evőkanállal formázz két-két gombócot, és helyezd a tányér közepére. Szórd köré a ropogós, sós kalácscroutonokat, és locsold meg kevés nagyon jó minőségű, lágy, virágos olívaolajjal.

Pirított kaláccsal és tengeri sóval, Fotó: Boook Kiadó / Körmendi Imre
Pirított kaláccsal és tengeri sóval, Fotó: Boook Kiadó / Körmendi Imre

5. Moelleux aux chocolat

Azaz a franciák ultracsokis tortája (kicsit a brownie-ra emlékeztet). Kint alapdesszertnek számít, ahány ház, annyi recept. A moelleux (ejtsd: moellő) jelentése puha, lágy, krémes. Mert a belseje bizony az marad. Vigyázat, ezt a tortát egy nappal fogyasztás előtt kell készíteni!

Hozzávalók (egy normál méretű kapcsos tortaformához):

25 dkg jó minőségű étcsoki
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
7 dkg liszt
1 csipet só

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A csokit vízgőz felett, vagy a mikróban, alacsony fokozaton, percenként átkeverve olvaszd meg. A cukrot a vajjal elektromos habverővel keverd jó habosra (kb. 4 percig), majd egyenként üsd bele a tojásokat is, minden tojás után legalább 1 percig verve a masszát. Kanállal keverd bele a folyékony csokit, a lisztet és a sót. Öntsd sütőpapírral kibélelt formába és 30 perc alatt süsd meg. A teteje meg fog repedezni. Hagyd kihűlni, majd takard le. Másnap fogyasztandó!

Oszd meg másokkal is!
Mustra