Sziget gasztro: a serpenyős ételekkel vigyázz!

A virslit is vegamenü részeként kapjuk, a húshagyó szigetlakók jobban járnak a főtt kukoricával. A gyümölcsök ára húzós, és amire még nagyon kell figyelni, hogy a serpenyőben sült ételek alatt mindig égjen a tűz. Dietetikusunk felmérte a Sziget ételkínálatát, és konstatálta, az egészségesebb választék szűkösebb, amúgy pedig minden drága.

A Szigetről mindenkinek van véleménye, élménye. A hajnalig tartó bulizás, tánc, fel-alá járkálás, iszogatás előtt, alatt, után hamar meg is éhezünk. Szűkösnek semmiképpen sem tekinthető a kínálat. Előre bocsátom, az íz szubjektív dolog, ne vegyük el senki más étvágyát, ha számunkra emészthetetlennek tűnő étellel próbálkozna. Egy évben egyszer belefér egy zsírosabb, nehezebb adag, de azért ezek nélkül is élvezetes lesz ez az egy hét.

Zsíros, tocsogós falatok

A kínálat évről évre hasonló, kisebb-nagyobb változásokkal. Idén is megtaláljuk a hagyományos fesztiválételeket: a hot-dogot (így egy fájdalommentes tömésben lehet részünk), a különféle hamburgereket, pizzákat és a kenyérlángost, más néven pompost. Elmaradhatatlan a gyros és a falafel is, ha még nem untuk volna meg, de ebben legalább nemigen csalódunk.

Külföldi szemmel a magyar konyha hű maradt régi nagy híréhez, a zsíros, tocsogós falatokban nincs hiány: sült malac, sült kolbász, csülök Pékné módra, lángos minden mennyiségben, no és persze a zsíros kenyér, amit több helyen is megtalálunk, még csak keresnünk sem kell.

A nagyétkűek örömére széles a választék a különféle sült, grillezett húsokban, bográcsban főtt ételekben, amelyhez hasáb- vagy hagymás burgonyát, sült zöldségeket, kenyeret haraphatnak, s persze a csalamádét, savanyúság is dukál mellé.

Kínai kaja papírdobozban

Ha már nem bírjuk cérnával, egy emésztést segítő, puffadást csökkentő kapszula lehet segítségünkre, amit a Sziget gyógyszertárában biztos fellelünk. De azért eddig mégsem érdemes elmennünk.

A nemzetközi konyha is felsorakozik, így egyik este dönthetünk a kínai, aztán a thai vagy a görög, máskor az indiai, erdélyi, esetleg a jugoszláv specialitások mellett. Újdonság, bár ez csak nálunk, mivel külföldön már régóta bevett szokás, hogy a kínai ételeket négyszögletes papírdobozban kapjuk. Ettől nagyon fesztivál-kompatibilissé válik, hiszen ebből sokkal egyszerűbb és a ruhánkra nézve is kevésbé veszélyes vállalkozás megebédelnünk, mint mondjuk egy banános-nutellás óriáspalacsinta esetén.

Vega virsli?

A vegetáriánusok sem maradnak éhesen, számukra több helyen kaphatóak húsmentes, bár sajnos, gyakran ugyanúgy bő olajban sült ételek. Ha nem figyelünk, még a virslit is vegamenü részeként kapjuk, a vegasátorban ugyanis ezt is megtaláljuk. Igaz, talán több benne a szója, mint a hús, ezért csak elnevezés kérdése, hogy milyen kategóriába soroljuk. Az egyik vegapult felett nagy betűkkel olvasható egy csirkés fogás neve is. Végül is, a szemi-vegetarianizmus is ide tartozik, de ha ortodox vegák lennénk, valószínűleg nem ide térnénk be első körben. Lehet, hogy a húshagyó szigetlakók jobban járnak a főtt kukoricával.

Snack

Ha csak kisebb étkezésre vágyunk, sokféle, húsos, sajtos, zöldséges szendvics közül válogathatunk. Reggelire több pékség választéka megtalálható. Ezek között ugyanúgy megtaláljuk, a hagyományos, fehérlisztből készült termékeket, mint a rozsos, korpás, tönkölybúzás kedvenceinket. A kifli mellé házi gomolyát, joghurtot is kaphatunk a Hungarikum-faluban.

Ha nassolni támad kedvünk, a tacos vagy helyben sült burgonyachips, pattogatott kukorica lehet a csemegénk.

Az egészséges táplálkozás tényleg drága?

Amennyiben az egészséges táplálkozás lelkes hívei vagyunk (és ezért külön jár a piros pont), akkor talán több kört is lefutunk, mire fogunkra való étkekhez jutunk. Ne tévesszen meg minket a healthy foods (egészséges ételek) felirat. Itt bizony ugyanúgy a bő olajban sült, rántott szeletek, fasírtok és egyebek lapulnak, mint máshol, de jó a PR-juk.

A zöldség és gyümölcs elérhetősége, ára minden évben nagy problémát jelent a szigetlakóknak. Zöldségest találunk idén is több helyen, így ehetünk szilvát, nektarint, feketeáfonyát, görög- és sárgadinnyét, narancsot, lime-ot, körtét, ananászt, málnát, epret, gyümölcs- vagy éppen görög salátát, almát, banánt és egyebeket is. Az árcédulán az apró betűs részeket ne hagyjuk figyelmen kívül, mivel ami kilóra egész olcsónak tűnne, arról hamar kiderülhet, hogy darabra vonatkozik. Ha nagyobb társasággal érkezünk és megfelelő méretű kés is a rendelkezésünkre áll, egész, méghozzá Csányi görögdinnyével is lehűthetjük magunkat a forró hangulatban.

Dolce vita és egy kis hazai

Ha édesre vágyunk, dönthetünk a mini fánk, a churros (csokoládés krémmel töltött bő olajban sült fánk), kürtőskalács, az óriás vagy hagyományos méretű palacsinta között, de akár fagyival, shake-kel, turmixokkal is elcsábulhatunk.

Amikor már mindent végigettünk és inkább magunk készítenénk valami szendvicset vagy valami hiányzik a nesszeszerünkből, akkor a szupermarketben is bevásárolhatunk, ha nem akarjuk elhagyni a Sziget területét sem.

Főételenként egy ezressel számolhatunk

Miután leszurkoltuk az évről évre dráguló napijegy árát, készüljünk fel arra, hogy bent sem ússzuk meg párszáz forintból. Nem végeztem korrekt matematikai számításokat, így csak sacc per kábé írom, hogy főételenként egy ezressel számolhatunk, de ekkor még csak ettünk, szomjunkat még nem oltottuk. Az árak szinte egyértelműen inkább a külföldi vendégek pénztárcájához igazodnak. Természetesen a fent említett összeg alatt is jóllakhatunk, ha kedveljük a zsíros, nehéz ételeket, így a zsíros kenyeret, lángost, vagy megelégszünk néhány péksüteménnyel, esetleg egy szendviccsel. A szűkebb büdzsével gazdálkodók otthonról vagy a közeli boltokból raktározzanak fel elemózsiát, amit kereskedelmi mennyiség alatt gond nélkül bevihetnek magukkal. Az italoknál fél liter a korlát, ugyanakkor többeknél láttam kartonnyi palackos ásványvizet, amit aztán a biztonsági ellenőrzésen mégsem koboztak el. Vannak még csodák.

Mire figyeljünk?

Senki sem szeretne a koncertélmény helyett gyomorrontásra emlékezni, de ehhez bizonyos mértékű tudatosság, elővigyázatosság is szükséges. Mivel a különböző pultokban az ételek frissen készülnek, a vendégek hamar el is tüntetik nagy részét, így viszonylag kevés idejük lenne megromlani. Ugyanakkor a nagy kínálatra való tekintettel több helyen is hatalmas serpenyőkben rotyognak, sülnek a húsos, zöldséges, rizses, tésztás ételek.

Mielőtt rendelnénk, ellenőrizzük, hogy a folyamatos melegen tartásukról gondoskodtak-e (vagyis ég-e még alatta a láng vagy a platni izzik-e). A nagy adagban lefőzött, megsült ételekbe könnyen bekeveredhetnek nem odaillő elemek is (ezt inkább a kedves olvasó fantáziájára bízom), amiket egy-két keverés után már nem veszünk észre, ezért talán – ha csak nem elég erős a gyomrunk – maradjunk a kisebb kiszerelésben tálalt ételeknél. Az számomra mindig fura, hogy ha egy ételnek nem írják ki a nevét, pláne, ha amúgy ránézésre nem derül ki, miből áll. Ne legyünk szégyenlősek, kérdezzünk, és ha nem értjük a nevét vagy nem keltett bizalmat, maradjunk a már ismert és nevén nevezett fogásoknál.

Nem hiszem, hogy szükséges, de azért ne maradjon ki: mindig mossunk kezet étkezés előtt, hiszen addig már összefogdostunk minden mást Folyó víz és szappan (vagy akár tusfürdő) hiányában jó szolgálatot tesznek ilyenkor a folyékony kézfertőtlenítők vagy a drogériában, gyógyszertárban kapható fertőtlenítőkendők is.

Remélem, senkinek sem vettem el a kedvét semmitől, és jókat esztek, isztok majd. A mértékletesség ezúttal is nagy érdem, különösen az itt nem részletezett, de minden igényt kielégítő italkínálat mellett. Fogyasszátok felelősséggel.

A vendéglátóhelyek térképe a Szigeten

Szerzőnk táplálkozási szakértő.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek