Toszkán főzőiskola: Tanuld meg velünk a legjobb ételeket!

A toszkán ételek egyszerűek és csodálatosak. A borok lepukkant környezetben is bámulatra méltóak, a fagyi - bocsánat, gelato, pedig csak úgy mellékesen hihetetlenül finom. Főzőiskolában jártunk Olaszországban.

Az első részben megismertünk néhány csodás toszkán alapanyagot.

Eltelt már néhány nap, mégsem tudnék egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mit szerettem Toszkána gasztronómiájában a legjobban. Az ételek egyszerűek és épp ezért csodálatosak. A borok a legmeghökkentőbb lepukkant környezetben is bámulatra méltó komplexitást mutatnak, a fagyi, bocsánat, gelato pedig csak úgy mellékesen hihetetlenül finom. Itt találkoztam életem eddigi legszimplább desszertjével, ami annyira finom, hogy azóta többször is elkészítettem már... recept hamarosan!

Példaként néhány tipikus toszkán étel:

Pinzimonio – friss zöldségek olívaolajjal: mindig az épp aktuális friss zöldségek kerülnek a tányérra. Az alapvetően egyszerű étel titka emelett a kiemelkedő minőségű extraszűz toszkán olívaolajban rejlik, amibe a zöldségeket lehet mártogatni.

Pinzimonio
Pinzimonio

Baccelli e pecorino – fiatal babsaláta pecorino sajttal: egyszerű babból készült saláta lágy pecorino kockákkal és olívaoljjal.

Crostini di fegato – Csirkemájas crostini: pirított kenyér csirkemáj pástétommal, amiben kapribogyó, szardella filé, zsálya és vaj is helyet kap.

Pappa al pomodoro – sűrű, főzelékszerű paradicsomleves kenyérrel, fokhagymával, bazsalikommal és olívaolajjal.

Ribollita – zöldségleves kenyérrel: klasszikus toszkán zöldségleves, ami annyira sűrű, hogy a mi fogalmaink szerint inkább már egytálétel. Szó szerinti fordításban „újramelegítettet" jelent. Mint a legtöbb toszkán étel, ez is a hagyományos paraszti konyhából származik, a minestrone vagy más zöldségleves újramelegített változata volt. Sokféleképpen készítik, de bárhol esszük, biztos, hogy lesz benne maradék szikkadt kenyér, cannellini bab és olcsóbb zöldségfajták: répa, káposzta, kelkáposzta és hagyma.

Bistecca alla fiorentina - firenzei módon elkészített marhasült, eredetileg Toszkána specialitása, ma már azonban egész Olaszországban készítik és kínálják.

Bistecca alla fiorentina
Bistecca alla fiorentina

Pici al ragu di maiale – tészta sertéshúsból készített raguval.

Panforte di Siena - Siena specialitása ez a hagyományosan karácsonyi sütemény, azonban napjainkban már egész évben kínálják desszertként. A panforte állaga puha, kelesztőanyag nélkül készül, a hozzávalók meglehetősen durvára aprítottak. A hónapokon keresztül is eltartható desszert alapanyagai: mandula, liszt, szárított és/vagy kandírozott gyümölcsök, tojásfehérje, méz, cukor és fűszerek (koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj).

Zuccotto – Kúp alakú torta, likőrrel átitatott tésztalappal, amit tejszínhabbal bevonnak és kakaóval megszórnak.

Aki valamit haza szeretne vinni magával a tudásból, ami a toszkán konyhaművészet, megteheti, hiszen teljes iparág   épült ki arra, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő turistáknak megmutassák kincseiket. Attól függően, hogy mennyi időt szánunk rá és mennyi pénzünk van, nagyon széles palettából választhatunk a különböző főzőkurzusok közül. Azzal azért érdemes számolni, hogy nem elsősorban a magyar turistákra specializálódnak, ezért a mérsékeltebb árfekvésű tanfolyamok is elég borsosak magyar szemmel nézve (fél nap kb. 100 euró).

A tanfolyam után lakoma

A fél- és egynapos kurzusokon általában egy 3-4 fogásos tipikus toszkán menü elkészítését tanulhatjuk meg. A tanfolyam sokszor egy közeli piac- vagy hentesüzlet látogatással kezdődik, majd visszatérve a bázisra elkezdődik a gyakorlatias, oldott hangulatú, kiscsoportos főzés. Az oktatók általában a régi családi recepteket osztják meg a lelkes hallgatókkal, sokszor otthonuk nagy konyhájában tartják a programot.

Főzőiskola
Főzőiskola

A tanfolyam általában egy ebéddel vagy vacsorával zárul, melyhez finom helyi borokat is kóstolhatunk. Én is egy ilyenen vettem részt, és most büszkén állíthatom, hogy raviolikészítő mester vált belőlem egy délelőtt alatt. Nem gondoltam volna, de ha a lelki rákészülés megfelelő, tényleg nem nagy ördöngősség a ravioli házi készítése, az eredmény pedig összehasonlíthatatlan azzal, amit készen csomagolva kaphat az ember. Nem állítom, hogy minden nap nekiállnék, de különleges vendégeknek be fogom dobni az újonnan szerzett tudásomat.

Azoknak, akik a vakációt teljes egészében a főzésnek és a gasztronómiának szeretnék szentelni, lehetőségük van 3-5 napos vagy akár egy egész hetes tanfolyamon való részvételre is. Ilyenkor általában egy gyönyörű, hangulatos középkori villaház lakójaként élvezhetjük a toszkán vendégszeretetet. Itt a főzés mellett félnapos városlátogatásokkal, borkóstolókkal, sajtüzem látogatással is kibővül a program. Ezek a kurzusok szállással együtt 1500 eurótól indulnak.

Chianti és szarvasgomba

Természetesen a bornak is komoly kultúrája van Olaszországban, és azon belül Toszkánában – itt található a világhírű Chianti régió is. Akit jobban érdekelnek a finom borok, mint a receptek, részt vehet borkóstolókon, melyek lehetnek egyénileg szervezettek, de csoportosak is. A programok száma és típusa végtelen (az egyik kedvencünk például a Lucca környéki dombokon szervezett kerékpáros borkóstoló túra). Ha Toszkánában kicsit kimozdulunk, és miért ne tennénk, érdemes több helyen is kóstolgatni, mert minden kisebb tartománynak megvan a maga jellegzetes helyi bora, ami sokszor okozhat kellemes meglepetést a „nagyágyúk” mellett.

Borkóstolás
Borkóstolás

Toszkána másik fő attrakciója a szarvasgomba. Ennek begyűjtésére, azaz szarvasgomba vadászaton való részvételre is van lehetőség, a programon kutyákkal keresik a föld alatt megbúvó értékes gombákat. Remek lehetőség a toszkán táj megismerésére, és egy felejthetetlen kirándulásra a gyönyörű vidéken főleg ősszel, amikor a valóban értékes szarvasgomba példányok érnek (a nyári szarvasgomba kevésbé értékes, mint az ősszel termő).

Szintén őszi program a szőlő- és olívabogyó szüret, sok gazdaság és szállásadó ilyen jellegű programokat is meghirdet.

Kicsit örülök neki, hogy nem lehetett minden programot most nyáron kipróbálni, így a családi nyaralás megmaradt annak, ami, és nem váltott őrült gasztrohadjáratba. Így is beletelik majd néhány napba, amíg a 10 napos zabamaratont ledolgozzuk, és lagalább lesz miért visszatérni ősszel. Vagy legalább lesz miről álmodozni.

Folytatjuk toszkán receptekkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek