Brokkoli csípőssel: a legjobb rákmegelőző kombó

Okos táplálkozáskutatók kiderítették: a legzöldebb zöldségből akkor szívódik fel a gyomrunkban leghatékonyabban a sok egészségmegőrző tápanyag, ha valami csípőssel társítjuk.

Egy a University of Illinois kutatói által készített tanulmány azt állítja, hogy ha a brokkolit olyan csípős étellel együtt fogyasztjuk, ami tartalmazza a mirozináz enzimet, az felerősíti a zöldség rákmegelőző hatását és biztosítja, hogy a csípőbélben gyorsan felszívódjanak a fontos anyagok, ezáltal pedig legjobban érvényesül a pozitív hatás - írja az Eurekalert. A mirozináz az az enzim, amely a szulforafán kialakításához szükséges, ami a zöldségek fő rákmegelőző komponense.

"A szuper hatás eléréséhez egyél a brokkolihoz brokkolicsírát, vagy készítsd csípős mustárral, wasabival, tormával. Minél csípősebb, annál jobb: így biztos lehetsz benne, hogy igazán hatékony" - javasolja Elizabeth Jeffery, a kutatásban résztvevő egyik professzor. A brokkoli és a csípős együttes fogyasztása rendkívüli módon megemelte a vérben a bioaktív vegyületek szintjét, míg külön fogyasztva ez a szint sokkal kisebb volt. Ugyanez a hatás érhető el, ha a brokkolit retekfélékkel, káposztával, rukkolával, vízitormával vagy kelbimbóval kombináljuk.

Jeffery hangsúlyozta, hogy a brokkoli főzéssel elveszti értékes tápanyagainak nagy részét, de ha csak 2-4 percig pároljuk, úgy megmaradnak az egészségre kedvező hatásai. Azért nem kell teljesen elkeseredni, ugyanis a vizsgálat során kiderült, még a túlfőtt brokkoliból is előcsalogatható némi rákmegelőző hatás, ha mirozináz enzimet tartalmazó étellel párosítjuk. Ha viszont a szagát sem bírjuk, akkor próbálkozzunk csak a brokkolicsírával, amit salátába, szendvicsekbe is belerakhatunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra