Ennyi minden vár a szezon előtt a Balatonnál

Ezen a télen bőven volt látnivaló és elfoglaltság a Balatonnál, és biztosan csodás lesz a nyár is. De mi tehet az, aki nem szereti a főszezont, de szívesen megnézné közelebbről is Közép-Európa legnagyobb tavát? Az Utazás kiállításon kérdeztük körbe a regionális kiállítókat, ők ugyan mit ajánlanának tavasszal, és persze hozzácsaptuk a saját tapasztalatainkat is. Bár a legtöbben a nyárra koncentrálnak, azért kaptunk jó tippeket, és ami fontos, aki kempingezni szeretne, az már most foglalja le a helyeket. 

Egyél!

Nem feltétlenül ez az első dolog, ami eszébe jutna az embernek, főleg a gyerekkorban (és persze később is) elfogyasztott balatoni hekkek és lángosok után, de a magyar gasztronómia nemcsak Budapesten egyre erősebb, hanem vidéken is, és egyre jobb éttermeket találni a tó körül (meg persze strandbüféket is, de főszezon előtt nyilvánvalóan nem náluk fogunk jóllakni). És igen, vannak, amik ilyenkor is nyitva vannak, mert egyre többen ismerik fel, hogy a megfelelő szolgáltatásokkal ősszel, télen és tavasszal le lehet csalogatni a vendégeket. A Balatoni Gasztrotérkép oldalán régió szerint válogathatsz, hátha van olyan hely, amiről még nem hallottál. Persze nemcsak éttermeket lehet meglátogatni, már ilyenkor is vannak fesztiválok, Balatongyörökön például április végén rendezik meg a VI. Palacsintafesztivált, Balatonfüreden pedig a Jókai bablevesfőző versenyt.

MG 2466
Németh Sz. Péter / Velvet

Igyál!

A borfesztiválok szezonja nyilvánvalóan nyáron van, de azért tavasszal is vannak már programok, amikért érdemes ideutazni. A Badacsony környékén már márciusban is több helyen tartanak borvacsorákat, ahol persze kóstolás mellett finomakat lehet enni, valamit a gazdák vezetésével be lehet járni a pincéket is. Jobban szereted a sört? Tudtad, hogy Magyarország kedvenc kézműves sörgyártója, a Hedon új gyáregysége Balatonvilágoson van? De nem ők az egyetlenek, érdemes ellátogatni Tapolcára is, itt van a Stari sörfőzde. Meg persze nem szabad elfeledkezni a pálinkafőzdékről sem, ahol - ha szerencsénk van - nemcsak vásárolni lehet, hanem körbe is vezetnek. 

shutterstock 403798498
Shutterstock

Kulturálódj!

Soroljuk? Nincs elég hely, de azért megpróbálunk szemezgetni, Balatonfüreden áprilisban lesznek rendezvények a költészet napja alkalmából, majd ugyanebben a hónapban rendezik meg a V. Füredi Kis Könyvfesztivált, valamint idén is lesznek Jókai Napok. Siófokon ugyan már elkezdődött a tavaszi fesztivál, de csak április 10-én ér véget, és idén is lesz Húsvéti Nyuladalom. Májusban érdemes Veszprémbe ellátogatni a táncművészetet kedvelőknek, hiszen itt rendezik meg a XIX. Kortárs Összművészeti Találkozót, előtte pedig a Gizella Napok miatt érdemes ellátogatni a városba. És a Kultkikötő programsorozatról hallottál már? 

16299550 1342421439143070 2145227639896020599 n
Blanka Sebestyen / Facebook

Túrázz és sportolj!

Akár gyalog, akár kerékpárral indulnál útnak, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Kattints például ide, ha biciklivel fedeznéd fel a tavat. Ha pedig versenyeznél, akkor tégy próbát a XVIII. Balatonkörön, de lenézhetsz a II. Balaton Mountainbike Maratonra május elsején. Ha szerinted még nem elég kellemes az idő, akkor olvasd el a beszámolóját azoknak, akik téli mínuszokban vágtak neki a Balatoni Bringakörnek. Biciklizés helyett inkább futás szerelmese vagy? Sebaj, több futóversenyt is rendeznek a tónál tavasszal, március 23. és 26. között lesz például a Spuri Balaton Szupermaraton, egy hónappal később pedig aRunner's World Run 2017 Balatonfüreden.

shutterstock 552828187
Shutterstock

Pihenj!

Ugyan a tóban még nem lehet fürdeni, azért wellnessezni lehet. Persze ennek is vannak fokozatai. Ha gyógyvízben ázva szeretnéd elfelejteni a dolgos hétköznapokat, akkor ott van ugye Hévíz, illetve a Balatontól csupán 20 kilométerre lévő Zalakaros, ahol akár vendégházban, akár négycsillagos hotelben is megszállhatunk. De Igalra és Buzsákra is érdemes elnézni. Ha pedig körbejártad már a nagyobb, ismert wellness hoteleket, és kipróbálnál valami egzotikusabbat és családiasabbat, akkor ajánlani tudjuk a siófoki Mala Garden Hotelt, ami az Indonéz szigetvilágot hozta el a Balaton partjára, és ez nemcsak a dizájnon látszik, az étterem kínálatában a hagyományos magyar ételek mellett távol-keleti, maláj, thai fogásokat is meg lehet kóstolni. A balatoni ún. boutique hotelek közül a Booking.com szerint egyébként szintén nagyon jó értékelés kapott még a veszprémi Hotel Historia Malomkert és a Olivia Hotel.

shutterstock 116731966
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra