5 fogyókúrás tanács, amit fogadj kételkedve

Annyi fogyókúrás tipp és módszer van már, mint égen a csillag. Van, amit igazolt a tudomány meg az élet, és persze mindenkinek más válik be. A Women’s Health most öt olyan tanácsot listázott, ami az ő szakértőik szerint nem igazán állja meg a helyét, és itt most idézünk az Index egy korábbi cikkéből: „senki nem lehet biztos abban, melyik a legegészségesebb étrend, vagy hogy egyáltalán létezik-e ilyen”.

1. A zöldtea-kivonat segít!

A zöld teának valóban vannak előnyös tulajdonságai, de nem éppen hatékony módszer annak, aki fogyni akar – figyelmeztet Craig Primack, az American Board of Obesity Medicine tagja. Egy kutatás szerint azok, akik napi 2-4 csészével megisznak, 50 kalóriával többet égetnek, ami szerinte azért nem annyira sok. Persze – mint megannyi tudományos kérdésben – ebben sem ért mindenki egyet, a Magyar Dietetikusok Szövetségénél például szerepel a testtömeg csökkentésében hatásosnak vélt hatóanyagok listáján. Igaz, a feltételezett hatékonyság (növeli az energiafelhasználást, csökkenti a zsír felszívódását) mellett feltüntették azt is, hogy csak kismértékű fogyást eredményezhet. Azért egy közös pont van: kivonatot, pontosabban a tablettás teát senki nem ajánlja szívesen, hiszen komoly veszélyei vannak a fogyasztásának, és egyébként sem helyes, ha valaki azt hiszi, hogy az életmódváltás abból áll, hogy bogyókat kapkod be. 

shutterstock 106956122

2. Le a gluténnel!

Amennyiben egészségi állapotod nem indokolja, például nem vagy cöliákiás, nem kell elhagynod a glutént tartalmazó ételeket – állítja a szakértő. A gluténmentes diéta egyik káros mellékhatása lehet az elhízás és az inzulinrezisztencia. Ez azért fordulhat elő, mert a gluténmentes ételek rendszerint nagyobb arányban tartalmaznak zsírt, szénhidrátokat, illetve magasabb a kalóriatartalmuk, mint a gluténosaknak. A felmérések szerint a gluténmentes diétán élők így általában több kalóriát visznek be, körükben gyakoribb az elhízás, az inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma, azaz a fentiekből következő további anyagcsere-változások – írtuk korábban, és a Women’s Health szakértője is erre figyelmeztet. És jöjjön egy egészen friss tudományos eredmény: a Harvard Egyetem kutatói 200 ezer felnőtt adatait elemezve arra jutottak, hogy 13 százalékkal növeli a cukorbetegség kockázatát az, ha valaki elhagyja a glutént. 

3. Le a tejtermékekkel!

Akárcsak a gluténnél, ha egészségügyi problémáink nem indokolják, például nincs laktózintoleranciánk vagy tejallergiánk, akkor nem feltétlenül kell lemondani erről az ételcsoportól még akkor sem, ha a fogyás a cél. „Több olyan tanulmány is készült, ami azt bizonyítja, hogy azok tejtermékek, amelyeknek magas a fehérjetartalma, segítenek a fogyásban” – állítja Primack. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2016-ban egy kutatásról számoltak be, amelyben 8000 átlagos súlyú nő vett részt. A vizsgálati alanyok közül azoknak, akik rendszeresen fogyasztottak tejterméket, a kutatás 11 éve alatt kevésbé nőtt a súlya, mint azoknak, akik nem vagy alig ettek/ittak tejtermékeket.

És ezzel nincs vége, egy 12 éven át tartó svéd kutatás eredményei szerint azok, akik több tejzsírt fogyasztottak, feleannyira voltak hajlamosak az elhízásra, mint azok, akik kevesebb tejből származó zsiradékot fogyasztottak. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy a jóllakottság érzését keltő zsír és fehérje hiányát a legtöbben egyszerű szénhidrátokkal pótolják, ami persze súlygyarapodáshoz vezet. Aki tehát felhagy a tejtermékekkel, annak érdemes dióból, magvakból, mogyoróvajból, tojásból és babfélékből bespájzolnia, hiszen ezekből tápanyagban gazdag és laktató fogások és nassolnivalók készíthetők.

4. Le a zsírokkal!

A zsír rossz, értem! – sokáig ez volt a mondás, de azóta kiderült, nem feltétlenül a legnagyobb ellenségünk, sőt drasztikusan csökkentve a zsírbevitelt sokkal nehezebb lesz megszabadulni a felesleges kilóktól. Ha a napi kalóriabevitelünknek csak a 15 százaléka származik zsírokból, akkor kicsit megborulnak a hormonjaink, és sokkal éhesebbek leszünk. És még valami, a zsírszegény ételeket a gyártók sokszor úgy próbálják finomabbá tenni, hogy egy kis mesterséges ízesítővel, édesítőszerrel és adalékanyagokkal pótolják az ízt, amit a zsír eltávolításával elveszítenek. Szóval nemcsak a mennyiség, de a minőség is fontos, és bősz szalonnázás és pörköltözés helyett jó zsírokat kell enni, amelyek az avokádóban, a halakban, az olívaolajban, a különböző magvakban vannak.

shutterstock 301460216

5. Alkonyat után jöhet a koplalás!

Julie Raeder Schumacher, az Illinois Állami Egyetem oktatója szerint este hat után is nyugodtan ehetünk, de ez nem jelenti azt, hogy éjjel kirámolhatjuk a hűtőt. „Estefelé hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a nassolást, és mivel sok kicsi sokra megy, a felesleges kalóriákból felesleges kilók lesznek” – nyilatkozta a dietetikus. Hozzátette, különösen akkor kell vigyázni, ha valaki egész nap alig evett valamit, mert így nagyobb az esély arra, hogy este farkaséhesen mindent felfal, ami elé kerül. Szóval azzal tesszük a legnagyobb szolgálatot magunknak, ha egyetlen étkezést sem hagyunk ki. Persze ha a fogyás vagy a fittség a cél, nem mindegy, hogy mivel pakoljuk meg a tányérunkat

Oszd meg másokkal is!
Mustra