Tippek síelőknek az első hóekétől a legextrémebb pályákig

Bár nem vagyunk profi síoktatók, imádjuk ezt a sportot. Ezért a Travelo magazinban évek óta írjuk cikkeinket a hozzánk hasonló hobbisíelők számára. A síszezon kellős közepén arra gondoltunk, hogy összeszedjük a leghasznosabb tippeket és a fontosabb tapasztalatokat. 

Kezdeti lépések felszereléstől a biztonságig

Ha most kezd ebbe az egészbe: Csak támogatni tudjuk! A hófödte hegycsúcsok látványa, a friss levegő, a csúszás adta szabadság érzése, végezetül nagy kajálás és lazítás egy hangulatos hüttében – mind olyan élmény, amit kár lenne kihagyni. Mivel belevágni egy teljesen új sportba sosem egyszerű, összegyűjtöttük a leghasznosabb tippjeinket teljesen kezdő síelőknek. Érdemes oktatóra költeni, vagy elég, ha a síelő barátaim tanítgatnak? Béreljek felszerelést, vagy egyből ruházzak be saját cuccokra? Ha ide kattint, minden válaszra fény derül.

Kezdőként gyakran megesik
Kezdőként gyakran megesikNorthfoto

Ha gyerekekkel indul útnak: Már elmúltak azok az idők, mint amikor kettesben vagy barátokkal indult síelni? Családosként sokkal több mindenre kell figyelni ahhoz, hogy minden jól sikerüljön, és mindenki jól érezze magát. Nagyon nem mindegy például, hogy hol szállunk meg, vagy hogy mit viszünk magunkkal. Itt elolvashatja legtutibb tippjeinket.

A bukósisak legyen az első amit beszerez a gyereknek
A bukósisak legyen az első amit beszerez a gyereknekNorthfoto

Ha aggódik, hogy a tél kicsinálja az arcbőrét: Húzódó, kipirosodott, száraz arcbőr, cserepes ajkak? Nem feltétlen kell így kinéznie egy egyhetes síelés után. Mutatjuk, mit tegyen a hideg levegő és a szikrázó napsütés káros hatásai ellen.

Ha aggódik, hogy összetöri magát: Tény, hogy a síelés egyáltalán nem veszélytelen sport. De ha odafigyelünk néhány fontos dologra, jó eséllyel egyben jövünk le a nap végén a sípályáról. Hogy mik ezek, arról itt írtunk bővebben

Egy kis sítörténelem

Gondolta volna, hogy százhúsz éve még röhejesnek számított a síelés az osztrák hegyi falvakban? Pedig így volt. Azóta persze sok minden változott, Ausztria neve ma már egyet jelent a profi téli sport-infrastruktúrával. A végtelennek tűnő sípályarendszerekkel, minden igényt kielégítő szálláshelyekkel. De tény, hogy nem volt ez mindig így. Kíváncsi, hogyan lett a skandináv vadászok közlekedési eszközéből tömegsport? Olvasson tovább ide kattintva.

A hüttézés művészete

Hüttézni életérzés: Két csúszás közt egy hegyi menedékházban megpihenni nem csak annyi, hogy bemegyünk a melegbe, eszünk valamit, elszaladunk a mosdóba, aztán csúszunk tovább. Hanem azt is, hogy behúzódunk a pattogó tüzű kandalló mellé, az ablakból bambulunk a kinti zord tájra, beszélgetünk, eszünk-iszunk. (Vagy ugyanez, csak szikrázó napsütésben, napágyakon heverve a hütte előtt.) A lényeg: feltöltődünk, hogy legyen energiánk a nap második felére. Vagy éppen leengedünk a nap végén. Persze az sem mindegy, hogy hol, és mit fogyasztunk: a legjobb hüttekajákról itt írtunk, a világ legkülönlegesebb hegyi éttermeit pedig itt gyűjtöttük össze.

Természetes napozóterasz Innsbruck felett
Természetes napozóterasz Innsbruck felettmimi / Travelo

Viszont még ez sem veszélytelen: Nem akarunk feleslegesen riogatni senkit, de jó, ha ezt tudják. Egy 2015-ös felmérés szerint a téli vakációra indulók ötvenkét százaléka nem síelés közben töri össze magát – a pálya aljában található hüttékben iszogatni, majd hazaindulni a jeges utcán sokkal veszélyesebb időtöltésnek tűnik. Szóval csak óvatosan kombinálják a sícipőt a snapsszal!

Egy síterepen csak síelni lehet?

Nem csak síelőknek áll a világ: Attól, hogy valaki nem szimpatizál a síeléssel vagy a snowboardozással, még nem kell kihagynia a síterepek utánozhatatlan hangulatát. Mit szólna a sífutáshoz, szánkózáshoz vagy éppen a hótalpas túrázáshoz? Jól hangzik? Erre olvashat tovább róluk.

Nem tud, vagy nem akar síelni? Akkor nézzen várost! (Képünkön Innsbruck látható.)
Nem tud, vagy nem akar síelni? Akkor nézzen várost! (Képünkön Innsbruck látható.)mimi / Travelo

De egyáltalán nem muszáj sportolni sem: Sőt, még akkor is szuper tud lenni egy síterep, ha semmilyen sporttevékenységet nem tudunk, (vagy csak nem akarunk) végezni. Ebben az esetben is érdemes felmenni valamilyen magaslatra felvonóval, és onnan nézni szerteszét. Vagy várost nézni, fürdőzni, szaunázni és persze jókat enni.

A legjobb – viszonylag közeli – síterepek

Meghoztuk a kedvét, és már indulna is? Kezdők és azok a haladók, akiknek egy-két napnál nincs több ideje síelni, a hazai terepeket is megfontolhatják, egy ideig még talán kitart rajtuk a hó. Kedvenc osztrák pályáinkért már kicsit többet kell autózni, de finoman szólva is megéri.

A kezdők Eplényben az ülő felvonóval is megismerkedhetnek
A kezdők Eplényben az ülő felvonóval is megismerkedhetnekNordica SíAréna - Eplény

Schladming-Dachstein régióban jól gondozott pályák és fergeteges szánkózási lehetőség, a Gastein-völgyben pompás települések és remek wellnesskínálat, a Ziller-völgyben változatos programok a sajtmanufaktúrától kezdve a gleccserkirándulásig, Innsbruckban pedig egyszerre városi és természetközeli élmények várják telente a turistákat. De Szlovénia pályáit is érdemes az évek során felderíteni. Aki pedig igazán extrém kalandokra vágyik, az akár Marokkóba is elrepülhet síelni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra