Így hozhatod ki a maximumot az edzésből introvertáltként

Az extrovertáltak és az introvertáltak másként működnek, ez nem titok.

Például máshogy buliznak. Ó, igen, mert ők is eljárnak társasági eseményekre, és attól, hogy valaki introvertált, még nem jelenti azt, hogy remeteként szeretné leélni az életét, és bizony néha kifejezetten előnyös lehet, ha valaki ilyen személyiségű. Mondjuk, arra még gyakorló intróként sem gondoltunk volna, hogy ez jól jöhet akkor, ha valaki egészségesen akar élni, amíg egyik külföldi magazin oldalán találtunk egy cikket, ami ezzel a témával foglalkozott. 

Ezért jobb az intróknak

Egy tanulmány szerint az introvertáltak sokkal jobban odafigyelnek testük jelzéseire, és ez nagyon hasznos lehet edzés közben, de egyébként is sokkal tudatosabbak, ha az egészségükkel kapcsolatos döntésekről van szó. Ez csak egy érv a Shape listáján, aminek a szerzője főként abból indul ki, hogy az introvertáltak otthon edzenek. És miért előny? Nos, nagyon sok időt és pénzt lehet megspórolni, nem kell aggódni amiatt, hogy mások mit gondolnak rólunk, és a saját szájunk íze szerint variálhatjuk a gyakorlatokat. Ha mégis edzőterembe mennek, akkor valószínűleg akkor teszik, amikor kevesen vannak, és ebből szintén jól jönnek ki, hiszen szabadon válogathatnak az eszközök, gépek között, nem kell sorba állniuk. Ez így elég banálisnak tűnhet, de azért van benne igazság. 

shutterstock 363696284
Shutterstock

A pozitív hatások

Ha úgy érzed, kimerített az, hogy egész nap emberek között voltál, akkor egy jó, kiadós edzés után vagy energikusabbnak fogod magad érezni, vagy a kellemes fáradtság veszi át a kimerültség helyét, és egyik sem tűnik annyira rossz cserének. Közben ráadásul olyan hormonok termelődnek, amiktől boldogabbnak érzed magad. Az edzés tökéletes énidő, vagyis olyan elfoglaltság, amikor kikapcsolhatsz és befelé figyelhetsz, és erre az introvertáltaknak különösen nagy szükségük van. A rendszeres testmozgás persze nemcsak rövid, hanem hosszú távon is segít megküzdeni a stresszel – foglalta össze saját tapasztalatait a mindbodygreen szerzője, Krista Stryke.

Jó egyedül edzeni?

Elég kézenfekvő, hogy az, akit kimerítenek a szociális helyzetek, válasszon olyan mozgásformát, amit egyedül is végezhet, ilyen, mondjuk, a futás, főleg, ha nem egy túlzottan felkapott pályán vagy terepen edz. Ha inkább edzőteremben acélosítanád az izmaidat, nem biztos, hogy jó egyedül menned, mert így még nagyobb kihívást jelenthet ez a helyzet, keress olyan edzőtársat, aki tiszteletben tartja, hogy néha szükséged van egy kis magányra és csendre. (Egy tipp a többieknek: az introvertáltak remek edzőpartnerek!)

Vagy persze kipróbálhatsz csoportos órákat is, vannak olyan mozgásformák, ahol minimális a társas érintkezés, pl. nem kell párba vagy körbe állni, ahol az órát vezető ugyan odafigyel mindenki mozdulatára, de nem kiabál a résztvevőkkel, ahogy a zene sem üvölt. A futókluboktól és társaitól sem kell félni, társaságban néha könnyebb edzeni, és ha elég gyakorlott introvertált vagy, akkor biztosan megtalálod a módját annak, hogy ne kelljen jobban vegyülnöd, mint szeretnéd, gondolj csak arra, hogy már fülhallgató is van a világon – tanácsolja a Fit Bottomed Girls egyik szerzője, aki természetesen maga is introvertált. A csapatsport bizony az extrovertáltak műfaja, de ez teljesen sem feltétlenül igaz, az intrók is szeretnek emberek között lenni, de a kiscsoportos foglalkozások persze jobban illenek az ő személyiségükhöz – figyelmeztet egy másik blogger.

shutterstock 160978433
Shutterstock

Sportágak introvertáltaknak

Még nem találtad meg a neked való mozgásformát? A Fitness magazin két sportpszichológus, Gloria Petruzzelli és Leah Lagos segítségével összeállított egy listát, amiből szemezgethetsz.  

Úszás: Hiszen úszás közben tökéletesen ki lehet zárni a külvilágot. Ennyi, és nem több.

Evezés: Az az igazi, hogyha kint a természetben tudsz kajakozni vagy kenuzni, hiszen vízen lenni hihetetlen megnyugtató dolog. Persze ha erre nincs módod, akkor az edzőtermi evezőgép is megteszi. És most már értjük, hogy miért ez introvertált kollégánk kedvenc kardiógépe. 

Intervall edzés: Ez olyan testmozgást jelent, melyben a magas és alacsony intenzitású fázisok váltakoznak. Előnye, hogy koncentrációt igényel, és egyedül is csinálhatjuk – állítják a szakértők. 

Pilates és jóga: Ez a két mozgásforma eléggé adja magát, és nincs is szükség hosszú magyarázatra.

Barre: Még nem hallottál róla? Pedig nem annyira új módszer, van benne egy kis jóga, egy kis pilates, egy kis tánc, és persze a központi szerepet kap a barre, vagyis a balettrúd. De miért ajánlják a szakértők? Mert nem kell annyira vegyülni, nyugodtan elmerülhetsz a saját világodban, ha arra van igényed. 

Személyi edzés: Ha nincs kedved egyedül bóklászni az edzőteremben a kardió- és a kondigépek között, mert kell egy szárnysegéd, de egy edzőpartnernél komolyabb segítségre vagy motivációra van szükséged, akkor marad ez az opció. Itt egy útmutató ahhoz, hogyan találhatod meg a tökéletes személyi edzőt.

Még több tipp

És a végére jöjjön még egy pár tanács egy olyan bloggertől, aki szintén imád edzeni, de introvertáltként neki is meg kellett találnia a módját annak, hogy ez ne jelentsen akkora kihívást.

  • Nagyon sok introvertált van szerte e világon, így valószínűleg az edzőteremben sem leszel egyedül, biztos sokan vannak, akik ugyanúgy éreznek mint te, és ne félj, a többség tényleg a saját dolgával van elfoglalva. 
  • Ne méregesd magad másokhoz, nincs értelme, hiszen nem tudhatod, hogy nekik milyen adottságaik vannak, mennyit dolgoztak a testükön, inkább koncentrálj magadra, a saját lehetőségeidre és céljaidra. 
  • És ha már itt tartunk, utóbbiakat nagyon tisztán kell megfogalmazni, az nem elég, hogy fitt szeretnék lenni. Határozd meg a rövid, közép- és hosszú távú céljaidat, és ha egyiket sikerül kipipálni, jutalmazd meg magad.
  • Ne félj segítséget kérni akár egy profitól, akár a barátoktól vagy éppen családtagoktól, és persze ott vannak a szakkönyvek is, valamint rengeteg más forrás.
  • Introvertáltként kicsit érzékenyek vagyunk a külvilág ingereire, ezért jó, ha legalább a belső zavaró tényezőket kiiktatjuk egy-egy megterhelő feladat előtt, ilyen például az éhség és a szomjúság, vagyis soha ne menj éhgyomorra edzeni.
  • Hangos az edzőterem? Nem olcsó, de vannak zajszűrős fülhallgatók, illetve érdemes olyankor menni, amikor kevesen vannak.
  • Ugyan a következetesség nagyon fontos, teljesen rendben van, ha néha úgy érzed, hogy nincs kedved a testmozgáshoz, és ezért az egészet hagyod a fenébe.
Oszd meg másokkal is!
Mustra