A főzés oké, csak ablakot ne kelljen pucolnunk!

A házimunkák közül az ablakpucolást, a vasalást, és a portörlést gyűlölik a legjobban a magyarok – derült ki a Rendi friss kutatásából sok minden más mellett. A felmérésben a magyarok házimunkával kapcsolatos szokásaikra voltak kíváncsiak, és a kutatásban több mint ezer, 18 éven felüli internetező vett részt. Eredmények a hajtás után, és ön is voksolhat arra, hogy melyik otthoni feladattól irtózik leginkább.

Férfiak is végeznek házimunkát, de nem viszik túlzásba

A kutatásában résztvevők egyetértettek abban, hogy a férfiaknak is be kell segíteniük a házimunkába, de a gyakorlatban a nők fele még mindig egyedül végzi el az otthoni feladatokat, hiába van jó hatással a kapcsolatra a családi munkamegosztás. A férfiak közül minden második egyedül takarít, habár ők túlnyomórészt szinglik vagy minglik, azaz van ugyan párkapcsolatuk, de külön háztartásban élnek. Míg a nők által leggyakrabban végzett feladatok a főzés és a mosogatás, a férfiak a bevásárlással segítenek be.

a leggyakrabban vegzett hazimunkak
rendi

Főzök, csak ablakot ne kelljen pucolni!

A kutatásból arra is fény derült, hogy melyek a legutálatosabb részei a takarításnak. Nem meglepő módon az ablakpucolás messze a leggyűlöltebb házimunka nemtől függetlenül, de a hölgyek körében a vasalás és a portörlés is népszerűtlen, míg az erősebbik nem képviselői a mosogatás és a fürdő tisztán tartása elől menekülnek. A kutatásban részt vevő nők főzni szeretnek a legjobban, de a mosással és a porszívózással sincsen problémájuk.

a legkedveltebb es a leggyuloltebb hazimunkak
rendi

Ön melyik házimunkát gyűlöli a legjobban?

A gyereknek büntetés a takarítás?

Csaknem száz százalékos az egyetértés abban, hogy a gyerekeknek segíteniük kell szüleiknek a házimunkában, de abban már eltérnek a vélemények, hogy mikortól kell befogni a kicsiket a takarításra. „A kutatás résztvevőinek egyharmada úgy véli, hogy a gyerekek már 3 éves koruktól kivehetik részüket a feladatokból. Minden ötödik megkérdezett szerint azonban 5 éves kortól kell bevonni őket, és közel ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy elegendő, ha 8 éves kortól vesznek aktívan részt a rendrakásban és a lakás tisztán tartásában – ismertette a felmérés eredményeit Udvardy Szabolcs.  – Akadnak azonban szép számmal olyan szülők is, akik csak büntetésként vonják be gyermeküket a házimunkába.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek