Miről árulkodik Donald és Melania Trump testbeszéde?

Ha követte, hogyan iktatták be az Egyesült Államok 45. elnökét, és látta, hogyan köszöntötték Obamáék Trumpékat a Fehér Házban, mi történt a ceremónián és a bálon, akkor lehet, hogy kínosan vagy kellemetlenül érezte magát, sőt, talán egy kicsit elkezdte sajnálni vagy éppen szánni az USA új first ladyjét. És nem, ezzel nincs egyedül, péntek óta a világ egy jelentős része ezen a napon rágódik és próbálja megfejteni, mi is zajlik a színfalak mögött.

Itt van például ez a nagyon jól elkapott pillanat.

Obamáék vs.Trumpék

És talán azért volt szembeötlő minden ilyen apróság, amire egyébként talán fel sem figyeltünk volna, mert ott volt mellettük egy referenciapár, Barack és Michelle Obama, akiknél minden jel arra utal, hogy harmonikus kapcsolatban élnek és kölcsönös a tisztelet. A MIC fel is kért két testbeszéd-szakértőt, hogy elemezzék ki a pénteki napon történteket.

"A viselkedésük alapján nehéz lenne megmondani, hogy Donald és Melania Trump valójában egy házaspár" - nyilatkozta Susan Constantine.  "Trump nem várta meg a feleségét az autónál, hanem felment a lépcsőhöz, hogy köszöntse Obamáékat. Nem is nézett hátra, hogy ott van a neje, hogy szüksége van-e segítségre. Amikor Melania Trump megérkezett, nem ért hozzá, nem üdvözölte, vetett rá egy pillantást, de ez is nagyon semleges volt" - tette hozzá a másik szakértő, Patti Wood.

Bezzeg a leköszönő elnök és felesége! Amikor például Michelle Obama nem tudta, hogy mit kezdjen az ajándékkal, amit utódjától kapott, férje kisegítette. És akkor persze ne feledkezzünk meg erről a kézcsókról sem: 

"Egy gyengéd és spontán gesztus" - állítja Wood. És mit csinál eközben Donald Trump és felesége? Éppen csak biccentenek egymásnak. Szóval míg Obamáék kapcsolata szemmel láthatóan sziklaszilárd, Trump tárgyként tekint a nejére, ragaszkodásnak és igaz szerelemnek nyoma sincs.  "Obamáék pillantása mindig összekapcsolódik, a testük párhuzamos. Az ő kapcsolatukból nem hiányzik a melegség és a szeretet" - tette hozzá Constantine.

A beiktatási tánc is beszédes volt

A szakértők szerint a pár tánca a beiktatási bálon szintén sokat mond el arról, milyen is a viszonyuk. A feleség kicsit elhajol férjétől, vagyis nem akar eggyé válni vele, Trump viszont némi szexuális felhanggal közel húzza magához a nejét, hogy medencéjük összeérjen. Ráadásul hiába fogják egymás kezét, Melania Trump ujjai nem fonódnak rá az elnök kezére, ami a vonzalom hiányának lehet a jele. 

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a My Way nem volt éppen a legjobb dalválasztás, hiszen Frank Sinatra dala úgy kezdődik, And now, the end is near vagyis, Most, hogy közel a vég. Erre egyébként a híres énekes lánya, Nancy Sinatra is felhívta az új elnök figyelmét. Igaz, azóta törölte is ezt a bejegyzést

De miért fontos ez?

Wood kiemelte, Trump sem viselkedésén, sem testbeszédén nem hajlandó változtatni egy helyzet kedvéért. És abból, ahogyan nyilvánosság előtt viselkedett, miközben nők milliói tüntettek ellene, azt jelzi, hogy nem igazán hatják meg a kritikus tömegek. Van, aki szerint ez nyilván nagyon nyugtalanító, de úgy is fel lehet fogni, hogy csupán önazonos. "Ő mindig saját maga, akárhol is van, akármilyen helyzetben is" - tette hozzá.  Persze az önazonosság sem jelent túl sok jót, Donald Trump a választások előtt sem fogta vissza magát, ha az ellenkező nemről volt szó, nem felesége az egyetlen nő, akit nem tisztel, vagy akire tárgyként tekint, és első hivatalos munkanapján is gondoskodott arról, hogy érezzük, vissza akarja forgatni az idő kerekét

Vagy nem eszik olyan forrón a kását?

Ha csak a beiktatásról beszélünk, akkor az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a helyzet Obamáéknak kedvezett, ők voltak hazai pályán, ezt nyilván ezt éreztetni akarták Trumpékkal is, és ugyan semmiképpen nem vonnánk kétségébe kapcsolatuk őszinteségét, de nyilván komoly tudatosság volt abban, hogy utolsó pillanatokban is hangsúlyozni akarták, hogy ők egy egységet képviselnek, hogy mik számukra a fontos értékek.

Persze ez nem menti fel Donald Trumpot, aki tényleg faragatlanul viselkedett, és talán nem ártott volna, ha egy kicsit jobban odafigyel arra, hogyan viselkedik nejével. Ja, hogy akkor nem lett volna önazonos? Bocsánat. Melania Trumpnak, aki szemmel láthatóan még nem érzi magát annyira jól új szerepében, viszont jól jött volna egy kis támogatás, és bizonyára kínos volt, hogy pont olyanok igyekeztek megkönnyíteni a helyzetét, akiktől lopott. És emlékezzünk csak vissza, Melania Trump és Michelle Obama első hivatalos találkozása is elég feszengősre sikeredett

Dr. Lillian Glass, egy másik testbeszéd-szakértő szerint az események elemzésekor egyébként azt sem szabad elfelejteni, hogy a két pár teljesen más múlttal és háttérrel rendelkezik. Obamáék egyidősek, ugyanazok a dolgok érdeklik őket, fiatalon házasodtak össze, előtte egy cégnél dolgoztak, ahol Michelle Obama tulajdonképpen leendő férje mentora volt. Trumpnak viszont ez már a harmadik házassága volt, nagy a korkülönbség, ráadásul nejével más országból származnak, más körülmények között nőttek fel és így tovább. Glass hozzátette, ugyan voltak kínos pillanatok, azért ők is összeillenek, hiszen Donald Trumpnak egy olyan partnerre van szüksége, aki nem lopja el előle a show-t. 

A first lady védelmében

Sokak szerint Melania Trumpot nem kell sajnálni, hiszen nyilván saját döntéséből ment hozzá férjéhez, és tartott ki mellette annak ellenére, hogy tudta, Donald Trumpot milyen fából is faragták. És lehet, hogy ő azt hitte, hogy szexizmus ide vagy oda, kényelmes, nyugodt élete lesz, erre hirtelen, a feje tetejére állt a világ, ő lett az egyik leghatalmasabb ország első számú asszonya, de hát ez van, nem nyerhetünk mindig, majd hozzászokik.

És ugyan az internet népe néha nagyon kegyetlen, Melania Trump pedig a közkedvelt célpontok között van, de a - többek között a Mic egyik Facebook-posztja alatt megjelenő - kommentek egy részében védelmükbe veszik, és egyúttal sokkal sötétebb képet festenek arról, mi állhat a furcsa pillanatok hátterében, rengetegen ugyanis annak tudják be viselkedését, hogy egy bántalmazó kapcsolatban él, érzelmi és verbális erőszak áldozata. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek