6 kérdés, amivel kiderítheti, tényleg segíti-e a fogyásban az edzés

Bár az ünnepek közeledtével sokan szüneteltetik az egészséges életmódot, vannak, akik kitartanak, sőt, olyanok is, akik éppen most akarnak váltani. Arról már írtunk, milyen kérdések segíthetnek eldönteni, melyik a megfelelő étrend számunkra, most pedig a testmozgás van soron, hiszen az sem egy elhanyagolható szempont. 

1. Legalább háromszor edz hetente?

Ben Boudro, a Xceleration Fitness tulajdonosa szerint annak, aki fogyni szeretne, hetente legalább háromszor, minimum 30-30 percet kell edzenie, és az is fontos, hogy azalatt a fél óra alatt az egész testünket alaposan átmozgassuk. Persze ahhoz, hogy meglegyen a heti edzésadag, olyan időpontokat kell választania, amikhez tudja is tartani magát. Sokáig dolgozik délutánonként/esténként? Akkor reggel mozogjon. Ha sokat jár-kel a városban, akkor érdemes olyan bérletet vagy kártyát választania, amivel több helyen is elfogadnak. 

shutterstock 186719942

2. Kiköpi a tüdejét edzés közben?

Ha gond nélkül tud beszélgetni edzés közben, akkor nem hajtja magát elég keményen. Persze ha éppen az akítv pihenés szakaszában van, akkor ez teljesen rendben van. De hogyan szoktathatja magát hozzá a kemény edzéshez, aki eddig nem élt túl aktív életet? Egy edzés alkalmával 30 másodpercig mindenképpen pörögjön magasabb fordulatszámon, és jó jel, ha csak alig pár szó tudja elhagyni a száját. Ezután jöhet a jól megérdemelt, pár perces pihenés, mondjuk sétálgasson egy kicsit, majd ismét végezzen intenzívebb testmozgást. Ha ez már túl könnyű, akkor növelheti az időtartamot, kevésbé kezdőknek Chris Ryan a HIIT- és köredzéseket ajánlja.

3. Mindig ugyanazt csinálja?

Az izmai nem fognak fejlődni, ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat csinálja ugyanazzal az ismétlés számmal és ugyanazokkal a súlyokkal vagy ellenállással. A szakemberek szerint már az is elég, ha csak csak egyik tényezőn változat. És persze az sem hatékony, ha mindig ugyanolyan órákra jár, Ryan ajánlata a következő: heti két alkalommal erősítsen (ez fejleszti az izmokat és segít a zsírégetésben), két alkalommal végezzen HIIT gyakorlatokat (így kardózik is egy kicsit), heti egyszer pedig jöhet a jóga és/vagy a Pilates (mert a nyújtás is nagyon fontos).

4. Mennyire stresszes a testmozgástól?

"Minél stresszesebbek vagyunk, a szervezet annál inkább hajlamos arra, hogy feltöltse a zsírraktárakat" - állítja Ryan. Ha nem tudja tartani magát az edzéstervhez,  komoly kihívás letudni egy-egy edzést, hosszú távon jobban jár majd, ha egy kicsit visszavesz a tempóból, mondjuk beiktat pár pihenőnapot és más időpontot választ a testmozgáshoz. Akkor halad a jó úton, ha újra motiváltnak és lelkesnek érzi majd magát. 

5. Van olyan gyakorlat, amitől két napnál tovább tart az izomfájdalom?

Fájdalom nélkül nincs győzelem? Nos, ez így nem teljesen igaz. Egy kemény edzés után persze előfordulhat, hogy vannak kisebb panaszaink, de ha ezek 48 óránál tovább tartanak, akkor ott valami nagyon nem stimmel. "Ha hétfői edzést még pénteken is érzi, akkor túledzette magát" - állítja a szakértő. Hogy ez mit jelent? Az izmai nem tudnak megfelelően regenerálódni, és az egy dolog, hogy ettől nem tud úgy fejldőni, ahogyan szeretne, de állandósulhat a fáradtság, ingerlékenyek sőt, súlyosabb lelki problémák is jelentkezhetnek. Szóval ha két edzés között pihen 1-2 napot, ne legyen lelkiismeret-furdalása, sőt! 

shutterstock 301460216

6. Mennyire kitartó és megbízható?

Nagyon dicséretes, ha saját erőből, bárki más segítsége nélkül szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól, de van, amikor jól jön egy edzőtárs. Boudro szerint persze az is jó megoldás lehet, ha regisztrál egy helyi versenyre, ami féléven belül esedékes. Meg persze ott vannak a közösségi oldalak is, ha ugyanis rendszeresen tudósít a fejlődéséről az ismerőseinek, akkor ugye nem szeretne felsülni, muszáj tartania magát az elhatározásához, meg persze a motiváló hozzászólások is sokat segítenek.  

Hogyan tovább?

Ha úgy tűnik, hogy ez az edzés megfelel, akkor: gratulálunk, túl van a nehezén, és ideje új célokat kitűznie maga elé. "Írja le, hogy mit szeretne elérni, nem baj, ha egy kicsit felszínesnek tűnő vágyai vannak, például szeretne nagyon jól kinézni a strandszezonra" - állítja Boudro. A lényeg, ne tévessze szem elől a célt, és akkor biztosan sikerrel jár - tette hozzá. 

Ha úgy tűnik, nem ez lesz a nyerő mozgásforma, akkor: értelemszerűen változtatni kell, ne vesztegesse az idejét olyan gyakorlatokkal, amik nem viszik közelebb a céljához. Mindegy milyen mozgásformát választ, az a lényeg, hogy működjön. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek