Emberkísérlet: tényleg megéri korán kelni?

A tudományosan megalapozott reggel két sarkalatos pontja az, hogy korán kelünk, és az így nyert időt testmozgással töltjük, hiszen így sokkal boldogabbak és elégedettebbek, meg persze egészségesebbek leszünk. Jól hangzik, nem? Nem mondom, hogy engem teljesen meggyőztek, mivel a puding próbája az evés, a sokadik zombimódban töltött nap után úgy döntöttem, adok egy esélyt a reggeli tornának, és megpróbálok egy hónapon keresztül minden napot (mármint hétköznapot, mert az embernek legyenek elvei és tartása) testmozgással indítani, hátha igazuk van a tudósoknak, és ettől lesz kerek a világ. 

Ebből főzök

Nem vagyok sem éjjeli bagoly (ez eleve kizáró ok lenne a rengeteg előnye ellenére), sem reggeli pacsirta (ebből lehet egy kis gubanc, de legfeljebb bevetem ezeknek a trükköknek az egyikét). Általában éjfél előtt már fellövöm a pizsamát, hétvégén, ha lehet sokáig alszom, és hétköznap ugyan nehezen bootolok be, de ha valamiért nem ébreszt a telefonom, magamtól is felkelek időben. Persze alapesetben bőven hagyok időt ahhoz, hogy magamhoz térjek, másfél-két órával indulás előtt ébredek, de szundit soha nem használok, viszont néha átgondolom, hogy a reggeli készülődésből mit lehet kispórolni, mert minden perc számít. Délelőtt 10-re érem el az üzemi hőmérsékletet, és napi 2 kávéval beérem, de amire hazaérek, általában hulla vagyok, ezért is maradoztak el mostanában a délutáni edzések, bármennyire is hiányzik a rendszeres testmozgás.

shutterstock 448322197

Mi a terv?

Sokan vannak, akik futással indítják a napot. Mivel én ezzel a mozgásformával (akárcsak az úszással) egyelőre csak távolról szemezek, viszont azt már jó hosszú ideje, emiatt a biztos bukást jelentené, ha egy szigetkörrel próbálnám felvezetni a napot. Marad az otthoni kardiózás és eszközös, illetve saját súlyos torna fél órában (bár a két percet biztosan könnyebb lenne tartani), abban már van gyakorlatom, és nem vesz el sok időt, vagyis annyival is tovább aludhatok. És ki tudja, ha belejövök, lehet, hogy a szomszédos házban lévő edzőteremig eljutok, bár a reggeli edzések pont fél órával később kezdődnek mint kellene, így maradna a kondirészleg. 

Még több előny...mások szerint

  • A reggeli edzések felgyorsítják az anyagcserét.
  • Tisztább fejjel, magasabb energiaszinttel tudja indítani a napot.
  • A bőre ragyogni fog.
  • Egészségesebben étkezik majd a nap többi részében. 
  • Nincs tömeg az edzőteremben.
  • Sikerélménnyel indul a nap. 
  • Ott van az egész nap, ezért nem kell, hogy bármilyen más teendő miatt kimaradjon az edzés, és egyébként sincs annyi zavaró tényező, hiszen az emberek nagy része ilyenkor még alszik vagy éppen készül, és nem minket bombáz az üzneteivel/leveleivel.
  • A nyugodt alvás is sokkal esélyesebb, ha nem az esti órákban állunk neki a pulzusszám és a testhőmérséklet növelésének

Persze az esti/délutáni edzésnek is meg vannak az előnyei, és a lényeg  akkor mozogjon, amikor tud rá időt és energiát szánni, illetve amikor következetesnek és természetesnek, nem pedig kényszernek érzi azt. A lényeg, hogy jólessen a mozgás.

Mit remélek?

Hogy a szakértők nem a levegőbe beszéltek, és tényleg frissebb, energikusabb és hatékonyabb leszek, újra visszatér a rendszer az életembe, jobban odafigyelek majd arra is, hogy mennyi vizet iszok és mit eszek, mert ha már beáldozom az alvást, akkor tényleg legyen látható eredménye az erőfeszítéseimnek, és ez ne az legyen, hogy a szemem alatti karikákat csak úgy tudom eltünteni, ha meszelővel viszem fel a korrektort, mert egyébként úgy néznék ki mint egy csupasz panda. Nehezítő tényező, hogy ősszel már nem vet ki úgy magából az ágy mint nyáron, hiszen a napfelkelte messze nem olyan csodálatos és motiváló.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek