4+1 különleges helyszín, ha már unja a jógastúdiókat

Ha unja a jógázást a négy fal között, esetleg már rá is szokott a szabadtéri jógára, akkor ennek a hírnek örülni fog: Budapesten egyre több rooftop bárban lehet már befelé fordulni és meditálni. Az elmúlt hetekben több helyen is kipróbáltuk, milyen a város felett gyakorolni. Hol délelőtt, hol naplementében nyomtuk az ászanákat, de olyan télbiztos tetőteraszt is találtunk, ahol egész évben várják a magasban jógázni vágyókat.

1. F&M Fitness and More

Kedves, segítőkész személyzet és tágas, tiszta öltözőrendszer várt a MOM Sporthoz tartozó F&M fitness and more edzőteremben. Az óra előtt a recepción vártuk oktatónkat, hogy együtt felsétáljunk a tetőteraszra. Életemben először készültem naplementében, egy tetőteraszon jógázni, ezért valami nagyon különleges élményre vártam. Először egy kicsit csalódnom kellett, mert az utcai forgalom zajától az első sor szélén is alig hallottam a zenét és az instrukciókat, ráadásul nem is voltunk olyan magasan, hogy a budai dombokra akadálymentes kilátás nyíljon, a lemenő nap pedig eleinte még a szemembe is sütött. Szóval lehet, hogy egy kicsit finnyás vagyok, de ezek a zavaró tényezők kötöttek le az óra első felében, hiába igyekeztem inkább magamra figyelni. Aztán szép lassan sikerült feloldódnom és kellemesen el is fáradtam - hála a profi és inspiráló oktatónak, Nagy Annának, a tökéletes hőmérsékletnek és a szellőnek, összességében jól éreztem magam. Az F&M Rooftop Sunset jógát hétfőnként és szerdánként tartják (a következő alkalom augusztus 8-án lesz), de a korán kelők részt vehetnek a reggel hétkor kezdődő napindító rooftop jógaórákon is. Matracot ne felejtsen el magával vinni, de ha ez elmarad, korlátozott számban tudnak biztosítani és a törölközőbérlésre is lehetőség van. Érdemes 15-20 perccel előbb érkezni, nemcsak az átöltözés miatt, hanem mert első alkalommal egy regisztrációs lapot is kitöltetnek a résztvevőkkel.

Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 14-16.

Honlap:  www.fandm.hu

Beugró: 2990 Ft

első-F&M-fotó F&M fitness and more
F&M fitness and more

2. 360 Bar

Kilátás a Parlamentre és a Citadellára, modern lounge dallamok, és az óra után még kókuszvizet is kóstolhattak a résztvevők. Akinek esetleg problémát jelent, hogy csak a rooftop bár szűkös mosdójában van lehetőség elkészülni, annak érdemes eleve átöltözve érkezni. Az órák és a hely népszerűségét az is bizonyítja, hogy a Mandala Jógastúdiókból ismert Szappan Petra már harmadik éve tanít Vinyasa flow-t az Andrássy úti 360 Barban kezdőknek és haladóknak egyaránt. Eső esetén ugyan nincs más alternatíva, de jó időben páratlan, kilencedik emeleti panoráma jár a kiadós jógázás mellé. A legutóbbi alkalommal is szép számban összejöttünk, 34-en voltunk jelen, és a bár nagy napernyőinek köszönhetően mindenkinek sikerült árnyékos területet találnia, ezért a gyakorlást és a kellemes közérzetet nem zavarhatta meg a tűző nap melege sem. Én ugyan kialvatlanul és nyűgösen érkeztem, de a légzőgyakorlatok és a dinamikus, áramló mozdulatsorok egyszerre ráztak fel és nyugtattak meg, nem csoda, hogy aztán este olyan szokatlanul jól aludtam.

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 39.

Honlap:  www.360bar.hu

Beugró: 3000 Ft

11864838 10155861486175567 4709623588052905509 o
Szappan Petra

3. High Note SkyBar

A Szent István Bazilika szomszédságában egy éve megnyílt ötcsillagos Aria Hotel tetején egész évben, minden második vasárnap 360 fokos kilátás mellett jógázhat, a tetőteraszon ugyanis a nyáron nyitottan, télen pedig üvegtetővel fedetten működik két pavilion. És hogy garantált legyen az ellazulás, a dinamikus Ashtanga óra után a szálloda Harmony Spa részlegében kedvére áztathatja magát a jakuzziban, úszkálhat, szaunázhat vagy gőzfürdőzhet is egyet. Talán ezt az órát élveztem a legjobban, mert több sikerélményem is volt: egyrészt tökéletesítettem a garudasanámat (saspóz), másrészt ezer éve nem próbálkoztam a fejenállással, és mint most kiderült, soha nem is csináltam jól. A jógaoktatónk azonban megmutatta nekünk azt a rávezető technikát, amivel könnyedén, fájdalom- és tehermentesen elsajátítható a rendes fejenállás. A következő alkalom: augusztus 14., vasárnap. 

Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 5.

Honlap:  www.ariahotelbudapest.com

Beugró: 5000 Ft - amely tartalmaz egy pohár frissítő limonádét és a Harmony Spa használatát.

harmadik-HighNoteSkyBar-fotó Aria Hotel Budapest
Aria Hotel Budapest

4. Corvintető

A hatalmas (600 m2) tetőterasz egy szegletében múlt héten rendezték meg az idei első jógaórát, ahol a résztvevők Diószegi Ádám, a Sankalpa és az AmaSole jógastúdiók oktatójának irányításával lazulhattak el és mozgathatták át tagjaikat. A tervek szerint itt minden órát más instruktor fog tartani és a folytatás augusztus 13-án lesz, de a Corvin Club Facebook-oldalán minden fontos információról értesülhetnek majd az érdeklődők. Átöltözni a mosdóban lehet, a holminkat pedig magunk mellett tudjuk tartani, és mivel a helyszínen nincs lehetőség kölcsönözni, érdemes saját jógamatraccal, törölközővel és egy flakon vízzel érkezni, hogy menet közben frissíthesse magát, de az óra után itt is jár a finom uborkás limonádé vagy a jógi tea.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.

Honlap:  www.corvinteto.hu

Beugró: előzetes regisztrációval 2000 Ft, regisztráció nélkül 2500 Ft

negyedik Corvin - fotó Vass Edit
Tris

+1: Vinyasa flow a Szabadság hídon

A Szabadság híd augusztus végéig még le lesz zárva, de legalább kihasználhatjuk a helyzetet egy nagyszabású jógázásra. A Jóga a hídon eseményt az Avala jóga és a Vinyasa Flow Jóga Egyesület kezdeményezte és a nagy érdeklődésre való tekintettel - a júliusi után - második alkalommal is tartanak 90 perces Vinyasa flow órát a Duna felett. „A híd maga a kapcsolódás szimbóluma. A hídon gyakorolva kapcsold, kösd össze a légzésed ritmusát a tested áramló mozgásával és mindenkivel, aki veled együtt jógázik” – biztatnak a szervezők. Jó hír, hogy az előrejelzés szerint az esemény napján, augusztus 9-én szép idő lesz, ezért teljesen ingyen, profi oktatók irányításával ön is kipróbálhatja, milyen a naplementében jógázni. Csak a felszerelést kell magának biztosítania.

Kapcsolat: flowtothepeople@yahoo.com

Beugró: Nincs

örödik-Szabadság híd - fotó Flow to the People
Flow to the People
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek