Így tárolja gyógyszereit a hőségben!

Van egy rossz hírünk, a kánikulában nemcsak arra kell odafigyelni, hogyan éli túl az utat a munkahelye és az otthona között, vagy mondjuk az éjszakát, vagy hol és hogyan tárolja az ételeit, hanem arra is, hova teszi a gyógyszereit, hiszen "a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek" - figyelmeztet a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Ennyit bírnak

Szakértők szerint a 30 ºC feletti a hőmérséklet már elindíthatja ezeket a változásokat, és mostanában elég sokszor kúszik feljebb a hőmérő higanyszála, és abba jobb bele sem gondolni, hogy az autóban milyen forróság lehet, ha mondjuk a napon hagyjuk.

És jöjjön néhány példa, amit az Atlantic cikkében találtunk:

  • lorazepam és diazepam 36-37 ºC felett 75 és 25 százalékot veszít a hatékonyságából
  • az asztmások túlnyomásos inhalátorai 48-49 ºC felett felrobbanhatnak, de a Ventolin betegtájékoztatójában le is írták, hogy legfeljebb 30 °C-on tárolandó (meg persze azt is, hogy hideg helyre sem rakhatjuk)
  • az inzulin és a pajzsmirigyproblémákra szedett hormontartalmú gyógyszerek is hőérzékenyek, de az epinefrin is jelentősen veszít hatékonyságából, ha rendszeresen változik a környezet hőmérsékelete.

Egy gyors keresés alapján az itthon legtöbbet használt fájdalom- és görcsoldók is hivatalosan legfeljebb 25-30 ºC-on tárolhatóak. 

shutterstock 309830699
Shutterstock

A szabályok

  • Egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, hisz hő hatására megváltozhat annak tulajdonsága, módosulhat stabilitása, így megkérdőjelezhetővé válik alkalmazhatósága.
  • Azon készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell nagyon óvatosnak lenni.
  • Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.
  • Amennyiben bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik – nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van! Az ilyen változások legtöbb esetben más, olyan minőségben bekövetkező változást is jelezhetnek, amelynek hatás elmaradása vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következménye.
  • A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakértői arra kérik a lakosságot, minden esetben olvassák el és tartsák be a betegtájékoztatóban olvasható tárolásra vonatkozó információkat! Amennyiben elveszítették az alkalmazás feltételeiről szóló iratot, az interneten az OGYÉI honlapján található adatbázisban megtekinthető a betegtájékoztató.

Szóval a hűtő nem minden esetben megoldás, és nem tehet mást, mint megkeresi a leghűvösebb, legsötétebb és legszárazabb helyet a lakásban, és reménykedik abban, hogy a szernek sem a színe, sem az állaga, sem a szaga nem változik meg, mert akkor viheti a legközelebbi patikába, ahol gondoskodnak majd a további szakszerű tárolásról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek