35 évesen klimax? Lehetséges!

Természetes, hogy a nagy nyári kánikulában izzadunk, a fokozott verejtékezésnek azonban más okai is lehetnek, például ez a menopauza egyik jele, ami nemcsak az ötvenes korosztályt érinti, vannak, akik már a harmincas éveikben szembesülnek a változókor tüneteivel. De lehetséges, hogy ennyire korán kezdje egy nő a menopauzát?

Az okok

Sajnos lehetséges, és szakirodalom ezt a jelenséget korai klimaxnak nevezi. Az, hogy egy nő mikor lép a változó korba, egyrészt a genetika határozza meg, másrészt pedig az életvitel, hiszen a hormonháztartás egészséges működését a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres, de nem túlzásba vitt sport adja meg az alapjait. Sajnos a hormonháztartást érintő betegségek is előidézhetik a változókor korai beköszöntét. Ezek között a népbetegségnek számító cukorbetegség a legjellemzőbb, de sok olyan kórkép is szerepelhet itt, amely érinti a nemi hormonok termelését, mint a PCOS,vagyis policisztás ovárium szindróma. Ezeket betegségeket mihamarabb kezeltetni kell, így lehet elejét az ilyen változásoknak. 

Túl késő?

A megdöbbenést jellemzően a pánik követi, hiszen ma már nem ritka, ha egy nő harmincon felül tervezi a családalapítást, sőt! „A korai klimax erősen elkeseríti a nőket, és nemcsak azért, mert ezzel szertefoszlanak a családalapítási vágyaik, hanem azért is, mert a hamar jelentkező menopauzának ugyanolyan tünetei vannak, mint a „normál” időben bekövetkezőnek. Ahhoz, hogy annak a nőnek, aki ezzel a változással néz szembe, családja lehessen a klimax megkezdődése után, orvosi segítségre is szüksége lesz. A hormonkezelés megszünteti a tüneteket, és amennyiben a folyamat elején áll, akkor még a családalapításra is van egy kis esély. Ez azonban sok-sok kezelést igényel, hiszen nemcsak a peteérés áll le a változó korral, hanem a beágyazódást elősegítő hormonok szintje is jelentősen csökken" – mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész - nőgyógyásza

GettyImages-459679632
Clemens Bilan / Europress / Getty

Nem egy pillanat műve

Azoknak a nőknek, akik már túl vannak családalapításon, szintén nagy traumát jelenthet lelkileg a klimax, ráadásul a jelentkező tünetek megkeserítik a mindennapjaikat. A hőhullámok csak a kezdetet jelentik, számolni kell a rendszertelen vérzéssel, annak kimaradásával, túlsúllyal, depresszióval, hajhullással, emésztési zavarokkal, vérnyomásproblémákkal, álmatlansággal és fejfájással is. Sokan bíznak abban, hogy ha már megjelentek a tünetek, akkor néhány hónap alatt túl is lesznek a folyamaton, de ez sajnos nem igaz, mint a hormonális változások többsége, a klimax sem megy végbe néhány nap vagy hónap alatt, sok esetben akár évekről is lehet szó.ó

"Ez azért elég mellbevágó információ"

A nőgyógyászhoz jellemzően már csak akkor jutnak el a hölgyek, amikor a kimaradás sokadszorra ismétlődik, így - akárcsak olvasónk, Erika esetében - nem sok lehetőség marad. "35 éves voltam, amikor arra lettem figyelmes, hogy kimaradozik a menzeszem. Először természetesen arra gondoltam, hogy terhes vagyok, de ezt a tesztek sohasem igazolták. Mivel a következő hónapban minden rendesen történt, így nem mentem orvoshoz" - mesélte olvasónk, aki csak akkor kereste fel az orvosát, amikor a jelenség rendszeressé vált.

A laborvizsgálatok elvégzése kimutatta, hogy sajnos korai klimaxszal áll szemben, vagyis a petefészkei lassan kezdenek leállni. "Ez azért elég mellbevágó információ. Gyerekem még nem volt, a férjemmel nem is terveztük, de az komolyan érintett, hogy most már nem is lehet. A vizsgálatokat kiterjesztették, de sajnos az egyetlen lehetőségem a gyerekre az örökbefogadás vagy a petesejt-donáció volt. Ezek közül egyiket sem akartam, így a családom két fős maradt. Most, 40 évesen, a folyamatos gyógyszeres kezelésnek hála, az erős tünetekkel nem kell számolnom, de a családom fiatalabb nőtagjait figyelmeztettem, hiszen ez velük is előfordulhat, ami összezúzhatja az álmaikat a családról."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek