Ha lecsap a vihar a fesztiválra, ne a nagyszínpadba kapaszkodjon!

Nyolcvan ember sérült meg a németországi Rock Am Ring fesztiválon, amikor hatalmas viharban áramcsapás érte a szórakozókat, ráadásul ez nem is először fordult ott elő. Vihar és fesztivál nálunk is van, sőt olyan eset is, mikor ez a kettő együtt jár, ezért annak néztünk utána, kell-e aggódni, ha villámlani kezd a koncert közepén. Vagy bárhol, amikor szabadtéren vagyunk. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének, Hajdu Márton tűzoltó alezredesnek a segítségét kértük, hogy megtudjuk, mit kell tenni pánikolás helyett ha jön egy vihar. 

A magyar fesztiválok felkészülnek

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szabadtéri rendezvényekre vonatkozó paragrafusa tér ki arra, milyen előírásoknak kell megfelelni egy fesztiválnak. A törvény szerint:

  • a közlekedési útvonalakat ki kell világítani
  • biztosítani kell a menekülő útvonalakat
  • ezeket sötétedés után is jól látható táblákkal kell jelölni
  • ezekről előre kell előre tájékoztatni a látogatókat
  • és gondoskodni kell megfelelő mennyiségű biztonsági személyzetről.

Az adott területhez tartozó katasztrófavédelmi szerv a szervezés kezdetétől felügyeli a munkálatokat, hogy megfelelő kiürítési terv, valamint vészforgatókönyvek szülessenek és persze eleve olyan legyen a fesztivál kialakítása is, hogy minél gyorsabban el lehessen távolítani a helyszínről az embereket. "Minél kevesebb ember van egy helyen, annál kisebb a balesetveszély" - vallják a szakemberek. Ezért maximalizálják fesztiválok és szórakozóhelyek befogadóképességét is, hiszen így a vészhelyzet esetén a jelen lévők gyorsan és biztonságosan ki tudjanak menekülni. 

IMG 2247
Gréger Szabolcs / Index

Mindig figyeljenek a személyzetre!

Tulajdonképpen egy szabályt kell a látogatónak betartani ahhoz, hogy katasztrófamentesen fesztiválozhasson: mindig figyeljen a biztonsági személyzetre és a hangosbemondókra, valamint a kihelyezett kivetítőkön futó értesítésekre. Ezek ugyanis az elsődleges kommunikációs források, így innen fog legelőször értesülni arról, ha éppen vihar közeleg, vagy ha megszakítanak egy koncertet az időjárás miatt. A fesztiválokon úgynevezett operatív törzsek működnek, akik a szervezőkből, valamint a katasztrófavédelem és más szervezetek embereiből állnak. Ők döntenek arról, hogy mikor kell felfüggeszteni egy koncertet vihar miatt (pár éve a Balaton Soundon már volt ilyenre példa, az Ákos koncertet mosta el az eső).

Az eső még nem katasztrófa

Fedett helyet nem kell biztosítani a szervezőknek, ha elered az eső vagy felerősödik a szél. A legfontosabb tehát, hogy fesztiválozóként tervezzen előre, és mielőtt elindul, nézze meg, milyen időjárás várható és aszerint készítsen be esőkabátot vagy meleg ruhát. 

Folyamatos kockázatértékelés

Benis Dániel, a Sziget Kft. műszaki igazgatója elmondta, hogy a szervezőkből, kivitelezőkből, az informatikai és kommunikációs csapat tagjaiból és szakhatóságból embereiből álló operatív törzs folyamatosan értékeli a kockázatokat, pontos adatokkal kalkulálnak arra vonatkozóan, hogy mekkora szél vagy milyen időjárásbeli határértékek esetén mi a teendő.

Bár minden építményen van villámvédelem, de 100 százalékos megoldás nincs, a szervezők és a hatóságok azonban folyamatosan dolgoznak azon, hogy megelőzzék a baleseteket és biztonságos helyre irányítsák a látogatókat vész esetén.

"Ezért is fontos, hogy a hangosbemondókon, kivetítőkön elhangzó tájékoztatást kövessék, nagy szélben erősítsék meg a sátrakat és kerüljék a nagy kockázatú helyeket. Ha szél nincs, csak eső, akkor nyugodtan menjenek be a nagyobb programoknak is helyet adó sátrakba, és kerüljék a tömegpánikot" - tanácsolja Benis Dániel.

Pánik helyett

Ha vihar jön pánik helyett a katasztrófavédelem ajánlása szerint a következő dolgokra figyeljen: 

  • Ne meneküljön fa alá! Nemcsak a villámcsapástól kell tartania, de attól is, hogy önre zuhan egy letört ág.
  • Ne próbáljon a helyszínről kiáramló tömeggel szembe haladni, azonos irányba mozogjon és az szélei felé sodródva hagyja azt el!
  • Színpadhoz se meneküljön!  Bár a színpadokon van villámelvezető, a másodlagos hatások miatt mégsem jó ötlet közeli fém szerkezetekbe kapaszkodni ha jön a vihar. 
  • Az esernyőt hagyja otthon! Miért? Egészen egyszerűen azért, mert balesetveszélyes. 
  • Fémkonténerekben, például mosdóban is megvárhatja a vihar végét, bár bizonyára nagy lesz a tömeg, és minél több ember, annál nagyobb a balesetveszély.
  • A sátrába is menekülhet, de ilyenkor is figyeljen arra, hogy fás részen a lehulló ágak, illetve a rosszul rögzített tárgyak veszélyt jelentenek.
  • Ami a legfontosabb: folyamatosan figyelje a környezetét! Vihar esetén a legnagyobb veszélyt a rosszul rögzített vagy egyáltalán nem rögzített dolgok jelentik. Ha tényleg nagy a szél, az akár néhány őrizetlenül hagyott széket, rosszul felállított sátrat vagy néhány kocsma felszerelését is elviheti, és ezeknek olyankor nem jó az útjába kerülni. 
MZS 1799
Molnár Zsolt / Index
Oszd meg másokkal is!
Mustra