Szeret jókat enni? Idén erre nyaraljon!

Nyaralás közben a reggelit, az ebédet, a vacsorát és a köztes időket kitöltő nasikat élvezi a legjobban? Mutatunk 3+1 célpontot, ahol nem fog csalódni.

Itthon: A Balaton déli partja

A Balatont éltető cikkek döntő többsége az északi parttal foglalkozik, legyen szó cuki falvakról vagy a legjobb éttermekről. És bár az északi oldalon tényleg látványosabb a fejlődés, kár lenne egy legyintéssel elintézni a déli partot. Az utóbbi időben ugyanis itt is egyre több a menő hely.  A déli part gasztronómiai felfedezésében sokat segít a Balaton 3. Gasztrotérképe, amely a nemrég jelent meg. A térkép szerint nem lőhetünk nagyon mellé, ha a siófoki Mala Gardenben eszünk, a Kistücsök éttermet pedig senkinek nem kell bemutatni, mint a déli part egyik fő attrakcióját.

Bormozi a Kristinus Birtokon
Bormozi a Kristinus BirtokonKrisztian Bodis / Kristinus Borbirtok

A siófoki Villa Gréta cukrászdában gluténmentes sütik is készülnek, a balatonboglári Paletta Bistrobar&Vinotecát pedig akkor keresse fel, ha imádja a házi hamburgert, és nyitott olyan helyi street food remekekre, mint a vízikutya, vagyis "harcsahotdog". Érdemes tenni egy kitérőt a zamárdi Gyümölcs Wellness Központba, ami egy magán pálinkafőzde – itt nemcsak kóstolni lehet, hanem a pálinkafőzés folyamatába is bepillanthatunk.

Persze bőven van még mit csinálni erre, itt talál egy csomó ötletet bormozitól kerékpártúráig.

Élőben az igaz!

A Veszprémi Állatkert a Dunántúlra látogatók egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Látogatóink megcsodálhatják legújabb lakóinkat, a totyogó pingvineket és a borjúfókákat, a hazánkban egyedülálló, 5000 m2-es Madárröpdében pedig rövid időre Dél-Amerikába csöppenhetnek. Az állatkerti séta különleges kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden napján. (X)

Közel: Körbe a Fertő-tó körül

A sportos és a hedonista nyaralás tökéletes elegyét kínálja a Fertő-tó. Tókerülő- és egyéb alternatív kerékpáros kirándulóútvonalak felderítésével, különböző vízi sportok kipróbálásával enyhíthetünk a túlzott habzsolás miatt érzett bűntudatunkon. A környék ugyanis tele van jó borászatokkal és éttermekkel, a nagy kajálások és piálások kódolva vannak egy ide szervezett nyaralásba.

Egy gyönyörű tányér a Gut Purbachban
Egy gyönyörű tányér a Gut Purbachbanmimi / Travelo

A magyar oldalon például Sopronban az Erhardt éttermet, Fertőrákoson a Ráspit kell kipróbálni. Az osztrák oldalon, Podersdorfban, közvetlenül a tókerülő bringaút mellett megnézhetjük, hogy milyen finomságokat kínálnak egy modern heurigerben, ha betérünk Fabian Slobodáékhoz. Csúcsgasztronómiáért pedig Purbachba kell menni, ahol egy tipikus Fertő-parti házikó udvarán találjuk a régió legjobb éttermét, a Gut Purbachot. További tippjeinkért pedig erre olvassanak tovább.

Nem túl messze: Olaszország

Izgalmas szósszal leöntött tészták, roppanós pizzák, friss bazsalikombóbiták, krémes fagylaltcsodák, sajtok, sonkák, borok – kevesen vannak, akik ellen tudnak állni az olasz konyha csábításának. De hiszen úgyis nyaralunk, nem is érdemes!  És ami a legjobb: nemcsak a felnőttek, de a kiskorú ínyencek is boldogok lesznek egy olasz nyaraláson. Legalábbis mi még nem láttunk olyan gyereket, akit az édes reggeli, a csillióféle tésztaétel, sonkás pizza és nutellás fagyi közül legalább az egyik ne villanyozott volna fel. Ráadásul tapasztalataink szerint az olaszok imádják a gyerekeket, így már a plusz kedvességért is egy külön élmény családostul étterembe menni.

Piac, Szirakúza
Piac, SzirakúzaFreebird / flickr

Gyakorlatilag ajánlhatjuk bármelyik régiót, mindenhol van valami imádni való specialitás. Toscanában a vaddisznós ételek, a pecorino sajt és a vörösborok a legjobbak, Nápolyban muszáj pizzázni, Triesztben pedig mindenki igyon egy kávét a presszógép magyar származású feltalálójának emlékére! Aki pedig szereti a tengeri herkentyűket és halakat, egy jó szirakúzai piacozást, vagy éppen a pasztellszín házikós Cinque Terrén a monterossói szardínia fesztivált semmiképp ne hagyja ki!

+1 tipp: Ha egy borút jobban lázba hozza

Akkor irány Elzász! Itt található Franciaország legrégebbi borútja. A 170 kilométeres útvonalon csak a pincészetek egy részének felfedezése is több napot vesz igénybe. De a borút mentén sok más látnivaló is várja az ide utazókat, akár romantikus andalgásokra, akár sportos kirándulásokra, akár családi programokra indulnak. És ne gondolják, hogy túl bonyolult ide eljutni: a Wizz Air Baden-Baden járatával már nagyon közel a végcél, ha a reptéren autót bérelnek és átkelnek a határon, már Elzászban is vannak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra