Kutyát akar? Kiszámoltuk, mennyibe fájnak házi kedvenceink!

A kiindulópont, hogy szeretnék egy kutyát. Soha nem volt még kutyám és most úgy érzem eljött az ideje. Irigykedve nézem mindig a kutyatulajdonosokat, amikor sétáltatják kedvenceiket, dobálják nekik a botokat. Ilyet én is szeretnék. Meg hát a kutya az ember legjobb barátja. De mielőtt meglesz az új családtag, én, mint felelősségteljes jövendőbeli kutyatartó, gondoltam körüljárom, mire is készüljek, elvégre nem célom, hogy néhány hét múlva beadjam egy menhelyre, vagy épp megutáljon az összes szomszédom. Értek meglepetések: szem előtt kell tartani az önkormányzati állattartási rendeletet, a társasház házirendjét, kell egy megbízható állatorvos és a kezdéshez több tízezer forint is kellhet. 

0lkuZh.gif

Rendelet és rend

A szomszédokkal jobb a békesség, ezért rögtön az írott és íratlan szabályok feltérképezésével kezdtem. Kiderült, hogy településenként, illetve kerületenként különböző jogszabályok vannak az állattartásra vonatkozóan, ami érthető is, elvégre egy tyúkudvarnak senki sem örülne a VIII. kerületben. A lakóhelyemhez tartozó Józsefvárosi Önkormányzat állattartási rendjével kezdtem első körben ismerkedni. Ebben előírásként szerepel a jó gazda gondossága, ami nem más, mint „az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztántartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet.)”.

Egy társasházi lakásban maximum 2 kutya tartható, ami alól kivétel, ha épp szaporulat is van. A született kiskutyákat szüleik termetétől függően 3-4 hónapon belül el kell távolítani az ingatlanból. Ez annyira engem nem érint, mert egy ebet szeretnék, és lehetőleg kant. Ezzel szemben Újpest Önkormányzat állattartási rendelete csak egy kutya tartását engedélyezi kortól és fajtától függetlenül. Ott társasházban csak akkor tartható egynél több eb, ha a közvetlenül érintett szomszédok 75%-a ehhez hozzájárul. Viszont minden önkormányzati állattartási rendeletben a legnagyobb hangsúly a lakóközösségen van. Tehát a közösen használt területeken tilos a kutyát tartani vagy etetni. Az erkélyen is csak olyan körülmények között lehet a kutya, hogy se a közterületet, se mások erkélyét, ablakpárkányát, ingatlanát ne szennyezze, és a köznyugalmat se zavarja. Egyik kedves szomszédom erről a rendeletről biztos nem tud, mert a kutyája előszeretettel ugat egész nap, de ha épp olyan kedve van, akár hajnali háromkor is.

Az önkormányzati rendelet után a társasház közös képviseletéhez fordultam, hogy vannak-e valamiféle íratlan vagy egyedi szabályok, amikről jó, ha tudok. Válaszukban leírták, hogy 19 éves pályafutásuk alatt nem érkezett be hozzájuk panasz egyik fennhatóságuk alá tartozó társasházból sem. Ha egyszer mégis történne ilyen, megoldásként megkérnék a kutyatartót, hogy legyen tekintettel a többi tulajdonosra és alkalmazkodjon az együttélés szabályaihoz, tehát csak a jó belátására tudnának apellálni. Különleges vagy a kerületi rendeleten kívüli szabály nincs, azonkívül, hogy a kutyámat nem vihetem le a hátsó udvarra, és a folyosón, illetve liftben is pórázon kell tartanom.

DSC 2402
Velvet

A nagytestű kutyák szenvednek a lakásban

Rendben, ismerem a rendeletet, tudom mi a helyzet a lakóközösségemmel, és tudom, hogy még mindig szeretnék egy kutyát. Ahogy a rendeletben is olvasható, a jó gazda gondosságába beletartozik a gyógykezelés is. Erről egy hatósági állatorvost kérdeztem meg, akitől megtudtam, hogy milyen törvényileg előírt és milyen ajánlott, extra kezelések, oltások várnak a jövendőbeli kutyámra és vele együtt a pénztárcámra is.

Először is erősen ajánlott, hogy ne nagytestű és magas mozgásigényű fajtát válasszak, mert ő biztos szenvedni fog 47 négyzetméteren. De ez nem azt jelenti, hogy a kistestűt nem kell rendszeresen sétáltatni a szabadban, vagy épp nem kell sokat együtt lenni vele. A kutyát 8 hetes kora előtt nem lehet elszakítani az anyjától, ugyanis 6 hetes korig szopnak, majd 4-5 hetesen kezdenek érdeklődni egyéb eleség után. A teljes, szociális leválás 8 hetes kor körül mehet végbe. Miután hazahozom a több mint 8 hetes kiskutyámat kezdődnek az én feladataim. Az első út az állatorvoshoz vezet. „Ha megfelelő volt a kiskutya kezelése, akkor már néhány féregtelenítésen és egy védőoltáson 8 hetes korára túl van. Rendelkezik oltási könyvvel és mikrochipes megjelölése is megtörtént. A választott orvosa a PetVetData rendszerben átírja a tulajdonost, és beadja a 8 hetes kori oltást, féregtelenít, valamint alaposan megvizsgálja a kutyát" - mondta az állatorvos.

A mikrochipes megjelölés díja 3500 forint, a veszettség elleni oltás, amit elsőként 3 hónapos kor után kap meg, majd fél év múlva, később pedig évente kell megismételni 5000 forint, de ennek díja megyénként különböző lehet. Ez a két dolog az, ami törvényileg is elő van írva minden kutyatartónak. Ezeken kívül vannak az extra oltások. „Mindenképpen ajánlott a fontosabb kutyabetegségek elleni védőoltás. Az alapimmunizálás 2 oltásból áll, az árak pedig rendelőnként változóak, általában egy oltás 5000-7000 Ft. Kéthetes kortól 16 hetes korig ajánlott a kéthetenkénti féregtelenítés. Kiegészítő vitaminok és porcerősítők elsősorban nagytestű kutyakölyköknek lehetnek szükségesek. Az ár gyógyszer minőségétől és kiszerelésétől függ, egy doboz lehet 800, de lehet 6000 Ft is” - tudtam meg a hatósági állatorvostól.

További költségekre számíthatok, ha beteg a kutyám, amit az étvágytalanság, kedvtelenség, hasmenés és köhögés jelezhet. Az állatorvos ezen kívül felhívta a figyelmemet a kutya etetésével kapcsolatban, hogy a lakásban tartott kutyáknál elsősorban a mozgásmennyiséget kell figyelembe venni, valamint azt, hogy a klimatikus viszonyok kompenzálására a lakásban tartott kutya kevesebb energiát fordít mint a szabadban tartott társai (a szabadban tartott kutyák télre felhizlalják magukat, így akkor többet esznek), ezek alapján figyeljek oda a megfelelő mennyiségre.

Most már tudom, hogy esetemben a VIII. kerületi önkormányzat kutyatartásáról szóló rendelete, illetve a társasházam házi rendje mit ír elő. Szem előtt kell tartanom a jó gazda gondosságát, a lakóközösség nyugalmát és tulajdonának épségét. Szükségem lesz egy lelkiismeretes állatorvosra is. Na meg pénzre.

shutterstock 3950605

Ennyi kell a kezdéshez

Mivel is kell számolnom? Mi mennyibe kerül? Mire is van szükség induláskor? Először is egy kutyára. Ahogy a hatósági állatorvos is javasolta a kistestű kutyák kevésbé szenvednek lakásban, így a yorkshire terrier mellett tettem le a voksomat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az adoptálás mennyire fontos, de mivel ebben a cikkben fontosak az anyagiak és sokan tenyésztőktől vásárolnak kutyát, ezzel a lehetőséggel (is) számoltam. Egy 10 hetes kan 45 000 forintba kerül. Aztán jön az állatorvosi rendelő, ahol megkapja a chipet (mert a kinézett ebnek még nincs) 3500 forintért, illetve az alapimmunizálást 6000 forintért, ezenfelül a 8 heti oltást és a féregtelenítést. Az állatorvos után pedig vihetem haza a kutyámat.  

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

A kezdő költségek függnek attól is, hogy a kutyát honnan is szerezzük be. Vannak tenyésztők, eladók, akik már oltva, chipezve és féregtelenítve árulják az ebeket különböző online hirdetésekben, viszont ezekben az esetekben a vételár is magasabb. A mi dolgunk ekkor csak ellenőrzésre vinni az új kedvencünket a választott állatorvosunkhoz, aki még a mi nevünkre írja az ebet. Mielőtt letenné a voksát egy tenyésztő mellett, nézzen utána a helynek, ugyanis Magyarországon 10-ből 9 kutya törvénytelen körülmények között jön világra vagy cserél gazdát, és gyakran szörnyű állapotok között tartják az állatokat. 

shutterstock 231023848

A másik lehetőség az örökbefogadás, és állatbarátként ezt az opciót ajánljuk leginkább, ugye nem kell megmagyaráznunk, hogy miért. Az egyik fővároshoz közeli állatmenhely a felnőtt kutyákat ivartalanítva, oltva, chipezve, parazitamentesítve adja ki, míg a kölyökkutyák oltási programját a kutya korától függően elkezdi, de a gazdának vállalnia kell annak befejezését. Az örökbefogadási szerződés aláírása után pedig örökbefogadási adományt kell fizetnünk. Az adomány mértéke az oltások számától függ, de kutyák esetében átlagosan 15 000 forintra számíthatunk.

Na, de a lakásba mi is kell? Nem szeretek ezer dolog után ezer helyre rohangálni, cipekedni, így nekem a legjobb megoldásnak az online rendelés tűnik. Találtam egy jónak tűnő webáruházat, ahol a felszereléstől az ételig megtalálok mindent, ráadásul ki is szállítják. Szóval kell egy fekhely, ami 3960 forint. Van direkt kistestű kutyáknak etetőtál 760 forintért, 847 forintért pedig itatótál. Sétáltatáshoz szükség lesz hámra, ami 1050 Ft, pórázra, ami 1024 Ft és szájkosárra, ami pedig 930 Ft, és persze nem hagyhatom ki a kutyazacskót, amiből egy tekercs 179 Ft.

Ezeken kívül egy kis játék sem árt, ha van otthon: a kötélrágóka 225 Ft, a habgumi teniszlabda 278 Ft, az elmaradhatatlan gumicsirke pedig 480 Ft. Az eddig felsorolt termékek mindegyike ugyanattól a márkától van, és biztos vannak olcsóbb, de drágább termékek is, de ez egy kényelmes árkategóriának tűnik. Az úgynevezett alapcsomagon kívül persze költhetek még a kutyára, egyedül a pénztárcám szabhat határt. Szóba jöhet ruha, ékszer, jutalomfalat, kozmetikus és a felsorolás tényleg végtelen.

Persze a kutya eledele még vissza van, amit szintén meg tudok rendelni ebből a webáruházból. Mivel az általam megkérdezett állatorvos azt javasolta, hogy „érdemes jó minőségű, szakboltban vásárolt tápokat venni, mert a fehérje, zsír, szénhidrát, nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok kiegyensúlyozott adása alapja az állat egészségének és hosszú életének”, igyekszem ezt szem előtt tartani. Egy ilyen kutyatáp, ami 300 g-os 861 forintba kerül, egy 150 g-os nedvestáp (pástétomszerűség) pedig 269 forintba. Ha mindenből, amit eddig felsoroltam, egy darabot vásárolok, akkor 11 853 forintot + 990 forint szállítási díjat kell fizetnem.

Összegezve és kerekítve ha nem az adoptálás mellett dönt: kutya maga 45 000 forint, az orvos kb. 10 000 forint, és egy alap indulócsomag otthonra 13 000 forint, tehát 68-70 ezerre biztos, hogy szükség lesz.

És ennyi lesz a havi költség

Miután megvan, hogy mi is kell induláshoz, érdekelne, hogy rendszeresen, havonta mennyit is kellene költenem az ebre, hiszen nem elég élete végéig a 300 grammos száraztáp és a 150 grammos pástétom. Szóval könnyebb számolni, ha dupla ennyi táplálékkal kalkulálunk egy hétre, és egyből kijön, hogy havi szinten mekkora kiadásra lehet számítani. A havi költségbe elsőként a táplálékot érdemes belevenni, ami 8000-10 000 forint. Mivel a yorkshire terrier hosszú szőrű, így higiénikus és praktikus szempontból biztos, hogy havi rendszerességgel meglátogatjuk a kutyakozmetikust, ami 3000 forint. Ezekre számíthatok rendszeres kiadásként. Persze mint már említettem szóba jöhet egyéb kiadás is, mondjuk egy új etető vagy itató tál, egy új ruha, ilyen olyan vitaminok, orvosi ellenőrzés, tehát a legjobb, ha 5000 forintot bekalkulálok ilyen esetekre is.

Összegezve és kerekítve: a táplálék 10 000 forint, a kozmetikus 3000 forint, egyéb nem-tervezett kiadások 5000 forint, ez összeadva 18 000 forint.

shutterstock 136764017

Hogyan tovább?

Nem olcsó mulatság egy kutya, főleg akkor, ha tényleg lelkiismeretesen szeretnénk nevelni, gondozni, odafigyelni az egészségére, kényelmére. Még mindig szeretnék kiskutyát, de egyetemistaként, nem épp bő anyagi háttérrel még ezt át kell gondolnom.

A cikksorozat következő részében kiderül, milyen szabályok, lehetőségek, nehézségek és persze költségek vannak, ha kutyafuttatóra szeretném vinni az ebet, vagy a napi teendőimet szeretném összekötni egy sétáltatással. Hova mehetek be a kutyámmal együtt, vagy épp hova nem, és milyen tömegközlekedési lehetőségek vannak. Az anyagiakat persze megint nem hagyom ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra