A túl sok és a túl kevés menstruációs vérzés is betegségre utalhat

A nők menstruációs vérzésének mértéke igen változatos. Amennyiben azt tapasztalja, a normálisnál több egészségügyi betétet kell használnia, akkor meglehet, hogy valamilyen betegség húzódik a hátterében, ám ugyanolyan problémának számít a túl gyenge vérzés is.

Mennyi a normális mennyiség?

Azt, hogy mennyi vér távozik menstruáció során, az egyénenként eltérő lehet, ám általában mindenkinél azonos mennyiség figyelhető meg havonta. Éppen ezért komoly jelzésértékű lehet, ha az átlagosnál valaki bővebb vérzést tapasztal, főleg, amennyiben óránként új betétre, illetve tamponra van szükség, valamint ha vérrögök jelennek meg. Az erős menstruáció (menorrhagia) legnagyobb veszélye a vérszegénység, mely komoly hatással lehet a mindennapokra, ugyanis az illető ekkor fáradékony és csökken a koncentráló képessége. Gyenge menstruációról pedig abban az esetben beszélhetünk, ha a havi ciklus során távozó vér mennyisége túl kevés (20 ml-nél kevesebb), illetve ha 1-3 nap múlva véget ér a vérzés a megszokott 4-7 nap helyett - állítja a  dr. Lőrincz Ildikó szülész – nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ munkatársa.

GettyImages-629405223
Bsip / Europress / Getty

A túlságosan bő vérzés leggyakoribb nőgyógyászati okai

  • Mióma: A mióma a méh izomzatából/kötőszövetéből álló jóindulatú daganat, mely leginkább a 35-40 év feletti nők esetében fordul elő. Leggyakoribb tünete az erős és fájdalmas menstruációs vérzés, de van, hogy meddőségi, illetve mélyvénás trombózis kivizsgálása során derül fény a problémára. Oka elsősorban a női nemi hormonok egyensúlyának eltolódása (ösztrogéndominancia), melynek következtében a tüszőrepedés elmarad, de egyes elméletek szerint a genetika és a helytelen életmód is felelőssé tehetők érte. A diagnózisa egyszerű ultrahangos vizsgálattal felállítható, és kezelése általában progeszteron tartalmú, illetve vérzéscsillapító szerekkel történik, súlyosabb esetben azonban műtéti beavatkozás lehet indokolt.
  • Méhen belüli fogamzásgátló: Sok esetben a problémát a felhelyezett fogamzásgátló eszközök okozzák. Ezek normál esetben is hosszabb és bővebb vérzést eredményeznek, de egyeseknél ez a mellékhatás sokkal erősebben jelentkezik.
  • Hormonális zavarok: A hormonprobléma hátterében állhat pajzsmirigybetegség, de akár PCOS, vagy inzulinrezisztencia is. (A túl kevés vérzés hátterében is állhat hormonális ok, de ebben az esetben a legtöbbször a fogamzásgátló tabletta, a hormontartalmú hüvelygyűrű, a fogamzásgátló tapasz vagy a hormontartalmú spirál tehető felelőssé.)
  • A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása: Ebben az esetben az ösztrogén hormon a felelős a problémáért. A túlságosan vastag réteg leválása bővebb menstruációval is jár.
  • Méhdaganat, ciszta, polip: A méhen belüli jó vagy rosszindulatú képletek is okozhatnak menstruációs zavarokat, így akár a bő vérzésért is felelősek lehetnek.
GettyImages-151046607
Bsip / Europress / Getty

Ha kevésnek érzi

A menstruáció elmaradása, vagy éppen az intenzitás jelentős csökkenése mögött egyszerűen terhesség is állhat. Bár alapvetően úgy tudjuk, hogy a terhesség egyik jele, ha a menzesz kimarad, de sok esetben előfordul, hogy a vérzés nem tűnik el teljesen, csak az intenzitása csökken le. Ezt a legtöbbször a beágyazódási vérzéssel azonosítják, ami adott esetben éppen egybe eshet a menstruáció időpontjával is, de a vérzés ebben az esetben sötétebb, barnás árnyalatú lesz, ami a terhesség mellett a progeszteronhiányra is utalhat.

Okai lehetnek még:

  • Ovuláció elmaradása: Abban az esetben, ha egyszeri alkalomról van szó, nem igazán kell vele foglalkozni. Ha azonban rendszeresen előfordul, akkor a hátterében inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy probléma, magas prolaktin-, illetve androgénszint is állhat
  • Premenopauza: A változókor közeledését is jelezheti, ha a vérzés intenzitása csökken, vagy kimaradozik. Ekkor a szervezet progeszteronszintje csökkenni kezd, mely folyamat felelőssé tehető ezért a jelenségért. Más hormonok szintje is változik ebben az időszakban, így a kellemetlen tünetek kezelése hormonpótlással lehetséges.
  • Kis méhnyálkahártya: Az, hogy menzesz során mekkora mennyiségben távozik vér, a méhnyálkahártya vastagságának és területének is függvénye. Amennyiben heg van a méh belsejében, az endometrium felülete kisebb lehet a normálisnál. A hegesedés leggyakoribb oka az abrasionak vagy küretnek nevezett műtét szövődménye. Ha a műtét követően a vérzés jellege megváltozik, Ashermann-szindróma is állhat a háttérben.
  • Túlságosan szigorú diéta: Bizony a nem megfelelő táplálkozás is okozhatja a menzesz kimaradását, vagy a vérzés csökkenését. Ez a jelenség gyakran fordul elő anorexia, és hasonló étkezési rendellenességek esetén is.

Irány az orvos!

A túlságosan bő, illetve a kevés vérzés is egy sor olyan problémát jelezhet, melyeket viszonylag egyszerűen lehet kezelni, így mielőbb érdemes orvoshoz fordulni velük. Azok a gondok, melyek esetleg komolyabbak szintén szakemberért kiáltanak, így ha a menzesz nem rendszeres, vagy a vérzés mennyisége eltér a megszokottól, akkor nem szabad sokáig várni a segítségkéréssel.

GettyImages-78954418
Popperfoto / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra