Csak a barátai fele az igazi barátja

Számolja össze a barátait, majd a számot ossza el kettővel, így megkapja, hány barátja van igazából. Legalábbis ezt állítják a Tel Aviv Egyetem munkatársai, akik arra voltak kíváncsiak, hogy a barátságok mennyire kölcsönösek. 

"Kiderült, hogy nagyon rosszul ítéljük meg, kik a barátaink" - mondta dr. Erez Shmueli, a tanulmány egyik szerzője. "A kölcsönös barátság meghatározásának nehézsége korlátozza a lehetőségeinket, hogy a témát kutassuk. Megtanultuk, hogy nem hallgathatunk a megérzéseinkre vagy az ösztöneinkre, kell hogy legyen objektív módszer arra, hogy értékeljük ezeket a kapcsolatokat és számszerűsítsük a hatásukat" - mesélt a kutatásról Shmueli.   

84 főiskolai hallgató töltött ki egy kérdőívet, amiben nullától ötig kellett értékelni a többieket. A nulla jelentette azt, hogy egyáltalán nem is ismeri az illetőt, míg az öt pont kritériuma az volt, hogy az egyik legjobb barátjáról van szó. A kutatók már három ponttól barátságnak értékelték a kapcsolatot. A résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy vajon a másik fél hogyan fogja értékelni szerintük a kapcsolatot. Összesen 1353 barátságnak nevezett kapcsolatot regisztráltak, 94 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy a másik fél is hasonlóan fog vélekedni róla. Ez érthető, hiszen miért is hívna valaki a barátjának olyat, akiről úgy gondolja, hogy egyáltalán nem kedveli őt. De a valóságban a kapcsolatoknak csak 53 százaléka volt kölcsönös. 

1
Shutterstock

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kicsi volt a minta, ráadásul a résztvevők nem voltak túl idősek, pedig tudjuk, hogy ahogy öregszik, úgy változik a barátságról alkotott véleménye is. De Shmueli és társai az eredményeiket más felmérések következtetéseivel is összevetették - a többi tanulmány alapján a legalacsonyabb kölcsönösségi arány 34, a legmagasabb pedig 53 százalék volt.

A szakemberek a kutatásába a FunFit app-ot is bevonták. Ezzel az alkalmazással az a haverok egymást motiválhatják a testmozgásra. Nem meglepő módon azok, akik valóban barátok, tényleg motiválták is, míg azok, akiknél nem kölcsönös a barátság, hiába próbálkozott az egyik fél, a másikat ez teljességgel hidegen hagyta. 

stockfresh 329149 friends-taking-self-portrait-outdoors sizeM
Stockfresh

"Ezek az eredmények azt támasztják alá, hogy az emberek nem képesek felmérni a barátságaik kölcsönösségét, talán azért mert az egyoldalú barátságok felismerése miatt az egyén önképe sérülne" - írják a tanulmány készítői, aki szerint senki sem szereti magát olyannak érezni, aki csak ráakaszkodik a másikra és olyan kapcsolatot hajkurász, ami nem létezik és talán soha nem is fog.

És hogy honnan tudja, hogy a barátja tényleg a barátja-e? A kutatás vezetői szerint ha sok a közös ismerős, akkor valószínűleg önök is tényleg jóban vannak, ha viszont a másik félnek sokkal több barátja van mint önnek, akkor esélyes, hogy a kapcsolatuk nem kölcsönös. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra