5 ok, amiért folyton csak enne

Néhány órával a reggeli, az ebéd vagy a vacsora után is elsöprő késztetést érez arra, hogy kifossza a hűtőszekrényt? Nem számít, mennyire jók a szándékaink, ha ránk tör a kíméletlen éhség, szinte lehetetlen ellenállni a kísértésnek. Többször írtunk már arról, hogy mi minden állhat az állandó sóvárgás hátterében, most pedig a Daily Mail oldalán bukkantunk rá még több olyan gyakori tényezőre, amik szintén ész nélküli faláshoz vezethetnek.

shutterstock 104028707

1. Tényleg kettő helyett eszik

Logikus, hogy a várandósság alatt megnő az étvágy mértéke és az energiabevitel igénye, elvégre a nőknek ilyenkor táplálniuk kell egy bennük fejlődő szervezetet is. Ez ellen persze nem kell és nem is érdemes harcolni, arra azonban nem árt figyelni, hogy a kilenc hónap alatt olyan táplálkozással kapcsolatos döntéseket hozzunk, amik a baba és a saját érdekeinket szolgálják. Bizonyára ön is tudja, hogy ez pontosan mit jelent: a feldolgozott, tápanyagban szegény élelmiszerek kerülését és a teljes értékű, vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztását. „Aki az étel minőségét részesíti előnyben, amikor a szervezet (és a fejlődő magzat) igényeinek kielégítéséről van szó, annak kevésbé kell tartania attól, hogy túleszi magát. „Sokat segít, ha mindig van otthon bekészítve egészséges nassolni való arra az esetre, ha ránk törne a sóvárgás” – javasolja Shone Wilkinson, a NutriCentre dietetikusa.

shutterstock 63575023

2. Túl sok szénhidrátot fogyaszt

Nem kizárt, hogy a szénhidrátban gazdag vacsora miatt érzi azt másnap, hogy még a főétkezések után is bőven tudna enni. Amikor ugyanis túl sok szénhidrátot fogyasztunk el egyszerre, az cukor formájában gyorsan felszívódik a testünkben. Ilyenkor a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint kezd termelni, hogy segítse a sejteknek befogadni és felhasználni a glükózt. A vérből hirtelen távozó cukor pedig további éhségérzethez és még több szénhidrát utáni sóvárgáshoz vezet. Előfordulhat, hogy az éjszaka közepén arra ébredünk, hogy azonnal ennénk valamit. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, próbálja meg kiiktatni a finomított szénhidrátokat az étrendjéből és lehetőleg finomítatlan szénhidrátokból álló fogásokat állítson össze magának. Fogyasszon például édesburgonyát, barna rizst vagy quinoát megfelelő mennyiségű fehérjével (hal- vagy csirkehússal) és egy nagy adag keményítőt nem tartalmazó zöldséget, mint a brokkoli vagy a zöld levelű zöldségek. „Egy ilyen ebéd vagy vacsora lehetővé teszi a szénhidrátok lassabb megemésztését és felszívódását, így a vércukorszint sem fog ugrálni és tovább tart a teltségérzetünk” – magyarázza a szakértő.

3. Nem alszik eleget

Az alváshiány többek között azért is veszélyes, mert elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Ennek oka, hogy aki nem pihen eleget, annak szervezete egész nap szénhidrátokban gazdag ételekre vágyik, hogy minél gyorsabban elérhető energiához jusson. Másfelől a leptin nevű hormonnak is köszönheti, hogy folyton kívánós, kialvatlanság miatt ugyanis csökken a leptinszint, miközben nagy mennyiségű ghrelin hormon termelődik, ami serkenti az éhségérzetet. Ha szeretne kipihentebb lenni, fogadja meg ezeket a tanácsokat, és lehetőleg figyeljen oda a megfelelő magnéziumbevitelre is, hiszen köztudott, hogy az segíti ellazítani az izmokat és nyugodtabb alvást biztosít.

4. Összekeveri az éhségérzetet a szomjúsággal

Talán nehéz elhinni, de az ételek utáni sóvárgás mögött legtöbbször dehidratáltság áll, amit általában éhségként értelmezünk. Egyes számítások alapján az emberek 75%-a krónikusan dehidratált, ezért ahelyett, hogy a dugicsokik után kutat, fogyasszon inkább egy pohár vizet, majd fél óráig kösse le magát valamivel. Meglátja, hogy az esetek többségében megszűnik a kívánósság, hiszen ilyenkor nem is éhesek, csak szomjasak vagyunk.

shutterstock 252015997

A vízre egyébként azért is nagy szüksége van a szervezetünknek, hogy az ételekből származó tápanyagok megfelelően hasznosuljanak, márpedig a tápanyaghiány csak további sóvárgáshoz vezet. „Az elegendő folyadékbevitelre éppen ezért egész nap ügyelnünk kellene, fontos azonban, hogy ne közvetlenül az étkezés előtt, alatt vagy után igyunk, mert azzal csak felhígitjuk az emésztőnedveket és negatív hatással lehet az emésztésre” – nyilatkozta a Daily Mailnek Shone Wilkinson dietetikus.

5. Időnként a hormonokra is foghatja

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a női ciklus harmadik és negyedik hetében a szervezet ösztrogén- és szerotoninszintje csökken, míg a kortizol nevű stresszhormon termelése növekszik. Ennek a fordulatnak a hatására lesznek a nők nyűgösek, házsártosak és kívánnak meg gyakrabban egy nagy adag fagylaltot vagy pizzát. A szerotoninszint bármilyen szénhidráttal visszaállítható, de érdemes a teljes kiőrlésű termékeket és a hüvelyes növényeket választani, amelyek nemcsak javítják hangulatunkat, de hosszan tartó jóllakottságérzetet is nyújtanak. Jobb, ha ilyenkor hanyagolja a koffein- és az alkoholtartalmú italokat, azok ugyanis csak felborítják a hormonháztartásunkat, a vércukorszint karbantartása érdekében pedig elsősorban magas fehérjetartalmú ételekből (hal, tojás, magvak, hüvelyesek) válogasson!

Oszd meg másokkal is!
Mustra