A szívbetegségekhez már az is elég, ha csak egy órával dolgozik többet

Houstoni kutatók szerint ha huzamosabb ideig dolgozunk heti 45 óránál többet, akkor nagyobb lesz az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri panaszaink lesznek, és minden egyes plusz órával csak tovább romlik a helyzet – írja a Daily Mail.

Mi a túlóra?

Túlmunkaóra (túlóra) a munkarend szerint kötelező munkaidőn túl, a munkáltató által elrendelt többletmunka munkaórában nyilvántartott ideje, melyre a munkavállalót a rendes munkabéren felül bérpótlék vagy szabadidő illeti meg.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A Texasi Egyetem munkatársai közel 1900 olyan munkavállaló adatait elemezték, akik legalább 10 éve állnak alkalmazásban. A résztvevők 43 százalékánál diagnosztizáltak az orvosok különböző szív- és érrendszeri problémákat (például a koszorúér-betegség, a szívinfarktus, magas vérnyomás vagy az agyvérzés), és a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ehhez köze lehet a túlóráknak, és ha igen, ez hogyan befolyásolja a kialakulásuknak esélyét. Megállapításaik szerint a kockázat 1 százalékkal nőtt minden egyes túlórával, amit tíz évre visszamenőleg le kellett dolgozni.

shutterstock 295640363

De emiatt igazából csak azoknak kell aggódnia, akik teljes állásban dolgoznak. Persze az sem tesz jót az egészségünknek, ha 30 órás munkahétből 40 órás lesz, de inkább azoknál különösen veszélyes a túlóra, akik 45 óránál több időt töltenek a munkahelyükön. És hogy mégis mennyivel veszélyesebb? Azoknál, akik hetente több mint 55 órát dolgoztak, 16 százalékkal volt nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik hetente átlagosan 45 órát dolgoztak huzamosabb ideig. Azoknál, akik pedig hetente 60 órát töltöttek a munkában, 35 százalékkal nőtt meg az ilyen problémák előfordulásának veszélye.

Persze azt már korábban is lehetett tudni, hogy a túlórának ilyen hatása is van, csak azt nem tisztázták, hogy mennyire és milyen mennyiségben ártalmas. Dr. Sadler Conway, a Journal of Occupational and Environmental Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője szerint az eredményeik azt bizonyítják, hogy a megelőzésnél fontos lenne figyelembe venni a munkabeosztást, és ezzel emberek milliónál lehetne csökkenteni a szív- és érrendszeri problémák veszélyét.

Lételemünk a túlóra

Egy 2014-es felmérés szerint mi magyarok a túlórázást is túlzásba visszük, a megkérdezett munkavállalók nagy része havi vagy heti rendszerességgel többet dolgozik hivatalos munkaidejénél, de ezt még soha vagy csak egyszer-kétszer jelezte felettese felé. A legtöbbet (alkalmanként 3 óránál többet) túlórázók legnagyobb arányban a férfiak (34%), az 50-65 évesek (31%), az alapfokú végzettségűek (57%), a vidéken élők (32%), a részben vagy egészben külföldi cégnél dolgozók (50%) és a 100 főnél többet foglalkoztató vállalatok dolgozói (31%) körében találhatók.

A plusz munkaórák gyakoriságának rengeteg oka lehet, a válaszadók azzal indokolták, hogy túl sok a munka és mindehhez kevés a munkaerő, valamint sok esetben mások helyett is dolgozni kell. Csak nagyon kevesen gondolják úgy, hogy a munkaadó elvárja a túlórát vagy a rossz időbeosztás, esetleg a munkamánia vezetne hosszabb munkanaphoz. A munkavállalók szerint megoldaná a helyzetet a munkaerő-felvétel, a magasabb jövedelem és a kevesebb munkamennyiség.

Ha ön notórius túlórázó vagy új ennek ez a fogalom, itt olvashat pár tippet, amivel segítenek túlélni a kelleténél hosszabb munkanapokat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek