Orbán Ráhel és Eszenyi Enikő is szerepel a legbefolyásosabb nők listáján

Megjelent a magyar Forbes áprilisi száma, amelynek középpontjában a legbefolyásosabb nők állnak. A címlapon Blaskó Nikolett, az ACG reklámügynökség ügyvezetője, D. Tóth Kriszta, a WMN.HU alapító főszerkesztője és Virág Judit galériatulajdonos láthatóak. Ha kíváncsi a listák szereplőire, olvasson tovább!

A legbefolyásosabb nőket négy kategóriában listázták (üzlet, közélet, média és kultúra). Az élen nincs nagy változás a 2015-höz képest, de sok új név is felbukkan.

Üzleti lista

Az élen ismét Balogh Gabriella áll, aki közvetlenül segíti Csányi Sándor és a Díványt is kiadó CEMP-tulajdonos, Spéder Zoltán munkáját is és egyetlen nőként tagja a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének. Őt Beke Zsuzsa, a Richter PR, kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója követi, a harmadik helyezett a MÁV elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona lett, aki egyszemélyben a GYSEV irányítója is.

Ő a tavalyi listán még nem szerepelt, de mások mellett új az ötödik helyen indító Bánhegyi Zsófia, a Telekom Csoport vállalati kommunikációs igazgatója, Zolnay Judit a MetLife Biztosító vezérigazgatója (8.), Csomai Kamilla a MAVIR (11.), illetve Szentkuti Gabriella, a Microsoft (12.) első számú vezetője is.

Közélet

A listát (tavalyhoz hasonlóan) a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó vezeti, őt Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet, majd Karas Mónika, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke követi. Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnökeként lett negyedik, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, DK-elnök neje, Dobrev Klára pedig az ellenzéki térfélen elfoglalt informális hatalma miatt lett hetedik. Orbán Ráhel befolyásának mértéke nem teljesen világos, így +1-ként került fel a közélet fontos asszonyai közé, de a lap figyelmét férje korábbi cégének közbeszerzési sikerei és a Budapesti Corvinus Egyetemtől kapott katedrája mellett a turizmus jövőjéről szóló egyeztetésekben betöltött szerepe keltette fel.

A közéleti lista 8., 9. és 10. helyén a civil társadalom befolyásos női állnak. L. Ritók Nóra a mélyszegénységben élő gyerekeket művészeti oktatással segítő Igazgyöngy Alapítvány igazgatója után Móra Veronika következik, aki az Ökotárs Alapítvány igazgatójaként a Civil Támogatási Alap (Norvég Alap) forrásainak elosztásáért felel és eddig sikerrel védte ki a kormányzati támadásokat. A 10. a feketeruhás ápolónőként ismert Sándor Mária lett, aki az egészségügyben tapasztalható viszonyok kritikusaként vált befolyásos női közszereplővé.

20160329forbes
Forbes

Média

A média területén a legbefolyásosabb nők listáját Vidus Gabriella vezeti, akit tavaly neveztek ki az RTL Magyarország vezérigazgatójának. A második Király Mária lett, aki a Ringier-Axel Springer kiadó operatív igazgatójaként dolgozik. A dobogó harmadik fokára az Orbán Viktor bulvármegjelenéseit és közösségi média-jelenlétét intéző egykori bulvárújságíró, Kaminsky Fanni jutott fel.

Kaminsky befolyásosságára utal, hogy a listán több olyan név is szerepel, akik a miniszterelnökhöz, illetve nem hivatalos tanácsadójához, Habony Árpádhoz, illetve magához, Kaminskyhez kötődnek. Ilyen az ötödik helyezett Halkó Gabriella, aki korábban az MTVA egyik legnagyobb gyártója volt, jelenleg a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója, valamint a TV2 hírigazgatójának néhány hete kinevezett egykori Story-főszerkesztő, Kökény-Szalai Vivien, aki a hetedik helyre került saját kategóriájában. A listára felkerült három médiaszemélyiség is: Kálmán Olga, az ATV műsorvezetője 6., D. Tóth Kriszta, egykori tévés, a WMN.HU alapító főszerkesztője a 8., az RTL Híradó vezető női arca, Erős Antónia pedig a 9. helyet szerezte meg a listán.

Kultúra

A listát Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója vezeti, őt Havas Ágnes, a Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, majd Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum vezérigazgatója követi. A listára Eszenyi Enikő mellett két másik Kossuth-díjas, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze (6.) és Jókai Anna író (10.) is felkerült.

Oszd meg másokkal is!
Mustra