7+1 egészségügyi érv, hogy miért egyen több zabot

A zab szó hallatán talán önnek sem fut össze rögtön a szájában a nyál és kizárólag olyan egyszerű ételekre asszociál, mint mondjuk az instant zabkása. De ha tényleg azt hiszi, hogy a zabpehely a legunalmasabb étel a világon, akkor jobb, ha tudja, hogy egy csomó finomságot készíthet belőle, amik ráadásul az egészségére is jó hatással vannak. Pontokba szedtük, hogy miért is járna jól, ha minden nap fogyasztana belőle. Íme:

1. Szabályozza a koleszterinszintet

A zab kb. 5 százalékban úgynevezett béta-glükánokat tartalmaz, az élelmi rostokban gazdag ételekről pedig tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy meggátolják bélrendszerből a rossz koleszterin (LDL) felszívódását azáltal. Magyarázat: a vízoldékony rostok vizet kötnek meg, viszkózus gélt képeznek, a gyomorba jutott táplálékkal szigeteket alkotnak, a vékonybélben a koleszterinben gazdag epesavakat megkötik, így kevesebb koleszterin szívódik fel. A Tufts Egyetem kutatásai alapján a zabban található avenantramid nevű polifenol antioxidáns pedig szívbarát és gyulladásgátló tulajdonságokkal is bír  köszönhetően annak, hogy megelőzi az LDL-koleszterinből származó szabad gyökök túltengését a szervezetben.

2. Csökkenti az agyvérzés, a szívroham és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát

A zab magnéziumban is bővelkedik, ami azért lényeges, mert ez az ásványi anyag számos testi folyamat nélkülözhetetlen eleme: többek között csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát azzal, hogy biztosítja a megfelelő véráramlást és szinten tartja a vérnyomást. Egy 2002-ben végzett vizsgálatban például azt találták, hogy azoknál az alanyoknál, akik nap mint nap fogyasztottak teljes kiőrlésű zabot, 6 hét elteltével csökkent a szisztolés és diasztolés vérnyomás szintje, és az inzulinválaszt is elősegítette. Egy az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint pedig a teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend éppolyan hatékony megoldás a magas vérnyomásra, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

3. Kiváló fehérjeforrás

Főként azoknak, akik nem sűrűn vagy egyáltalán nem fogyasztanak hústermékeket, más gabonafélékkel összevetve ugyanis a zab biztosítja a legjobb fehérje-, zsírsav- és aminosavegyensúlyt. Mindössze fél csésze zabpehely fedezi a napi fehérjeszükséglet 15 százalékát, ezért különösen a vegetáriánusok és vegánok számára fontos hozzávaló. Ha pedig valaki a vörös húsok rákkeltő hatásától tart, akkor naponta egy kis zabpehellyel változatosabbá és egészségesebbé teheti az étrendjét.

4. Segít a fogyásban

Tudta, hogy az összes gabonaféle közül a zabban van a legtöbb rost is? A vízben oldódó rostok magas előfordulási aránya pedig segíti az emésztési folyamatokat és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint is a zab – különösen zabkása formájában – sokkal jobban telít, mint más ételfajták. Ez a jóllakottságérzet pedig sokat segít egy-egy fogyókúra során is abban, hogy csökkentsük a napi összkalória-bevitelt. A kutatók szerint tehát a zabnak az elhízás visszaszorításában is szerepe van, de számos más epidemológiai bizonyíték utal arra, hogy a teljes kiőrlésű élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb testtömegindexszel (BMI).

5. Csökkentheti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét

Több tanulmány szól arról, hogy a természetes rostokban gazdag étrend csökkenti a vastagbélrák kockázatát, mivel azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik rendszeresen fogyasztottak magas rosttartalmú ételeket, alacsonyabb volt a colorectalis tumorok előfordulása. Egyértelmű bizonyítékok ugyan még nem léteznek azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen étrenddel megelőzhető lenne-e ez a fajta daganatos megbetegedés, az azonban tény, hogy a zab és a zabpehely hozzájárul a vastagbél egészséges működéséhez. Mivel pedig a súlyproblémák megelőzése szempontjából ajánlott a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása, ezeknek az ételeknek az elhízással összefüggő daganatos betegségek elkerülésében is fontos szerepük van.

shutterstock 249309910
Shutterstock

6. Nyugodt alvást biztosít

A zab melatonint is tartalmaz, ami egy az alvási ciklust irányító hormon. A melatonin szintje a kor előrehaladtával folyamatosan csökken a szervezetben, részben ez is okozhatja, hogy az idősebbek nehezebben tudnak elaludni. Bár a mai világban már a fiatalok sem jó alvók, és a stressz a legnagyobb faktor, ami miatt sokan alvásproblémákkal küzdenek. Ha pihentető alvásra vágyik, 90 perccel lefekvés előtt fogyasszon el fél pohár mézzel ízesített zabkását.

7. Nők számára még egy nyomós ok

A zabpehely úgynevezett fitoösztrogén vegyületeket, egészen konkrétan lignánokat is tartalmaz. A  fitoösztrogének a női nemi hormonokhoz hasonlóan viselkednek, ezáltal csökkentik például a menopauza zavaró tüneteit és a hormonfüggő daganatok kockázatát. Ráadásul egyes kutatások szerint a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása ritkább a magas fitoösztrogén tartalmú étrend esetén. De azért csak ésszel, mert ezekkel a vegyületekkel szemben sokaknak vannak fenntartásaik is

+1. Bőrproblémák ellen is beválik

Az antioxidánsoknak köszönhetően az UV-sugárzás és a szennyezőanyagok miatt elöregedett bőrt megszépíti, az érzékeny bőrűek pedig nyugodtan használhatják a szemcsés zabot bőrradírként, ha nem bírják a bolti hámlasztó krémeket. A fehérje-, illetve a magas szaponintartalma miatt hidratáló és tisztító hatása van, sőt a pikkelysömör gyógyulását is elősegíti. A kolloid állagú zabpehely a bőrviszketést is enyhíti, legyen az gombás fertőzés vagy bármilyen bőrbetegség kellemetlen tünete. Hidratáló hatását természetesen napégés, száraz bőr vagy ekcéma enyhítésére is kihasználhatjuk.

Ha kipróbálná a zabszappant vagy bőrradírt, őröljön porrá két evőkanál zabpelyhet, majd adjon hozzá egy evőkanál szódabikarbónát és elegendő vizet ahhoz, hogy egy sűrű pépet kapjon. Kenje fel a masszát a megtisztított és száraz bőrfelületre, hagyja állni tíz percig, majd mossa le. De elsőként lehetőleg tesztelje a kezén, hogy kiderüljön, bőre érzékeny-e a szódabikarbónára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra