Menstruál? Van, ahol jár érte szabadság!

A bristoli Coexist lehet az első olyan brit cég, amely a női alkalmazottaknak biztosítja, hogy menstruációjuk idején szabadságra mehessenek - írja a Mashable

"Vezetőként nagyon sok nővel találkoztam, akiket megvisel a ciklusuk, akiket komoly fájdalmak gyötörnek ilyenkor. Lelkiismeret-furdalásuk van és szégyellik, hogy nem tudnak bejönni, és gyakran csak ülnek csendben az asztaluknál, miközben megpróbálnak tudomást sem venni a problémáról" - nyilatkozta a cég vezetőségének egyik tagja, Bex Baxter. Az NHS (National Health Service - Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) felmérése szerint a nők 14 százaléka nem tud a menstruációja alatt dolgozni, illetve más felmérés szerint minden 10 nőből egy ágyhoz kötött a fájdalmai miatt, és 40 százalékot befolyásol a munkájában a fájdalom, akkor érthető, miért van szükség ilyen szabályzatra. 

shutterstock 119572459

Jó, nem minden főnökben van meg a kellő empátia, de itt van egy másik érv, ami miatt talán megváltozik a véleményük a menstruációs szabadságról. "Számos vállalat van, ahol férfiuralom van és szeretik, ha valaki sokáig bent van a munkahelyén, de téves elképzelés, hogy csökken a termelékenység a szabadnapok miatt" - tette hozzá Baxter. És tényleg igaza van, ha ugyanis a munkavállaló kellően rugalmas és segít az alkalmazottaknak megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát, akkor - a hiányzások ellenére is - sokkal hatékonyabbak lesznek.  

Coexistnél egyébként mindenkét nem örömmel fogadta az új intézkedést, ami reményeik szerint segít majd abban, hogy ez ne legyen többé tabu téma és talán egyre többen követik majd a példájukat. 

Menstruációs szabadság 

A menstruációs szabadság története 1920-as években kezdődött Japánban, és a szakszervezetek harca sikeres volt, hiszen 1947-ben már törvény rendelkezett róla. Indonéziában pedig 1948 óta él a szabály, havonta 2 nap szabadság jár a nőknek.
Ezután hosszú időn át néma csönd volt, a Nike 2007-ben vezette be a menstruációs szabadságot, és az ausztrál gyári munkások szakszervezete is igyekeztek elérni, hogy a Toyotánál évi 12 munkanapot vehessenek ki a nők.  Koreában pedig azok is jól járnak, akik nem veszik igénybe a szabadságot, ugyanis ők bérkiegészítést kapnak. Taiwanon mindössze három nap jár évente, de legalább jár.
Fülöp-szigeteken 2008-ban, az oroszoknál pedig 2013-ban nyújtottak be egy törvénytervezet a témában, és míg  Hong Kongban nincs erre vonatkozó jogszabály, de néhány intézmény és cég alkalmazza, valamint az egyetemeken is hiányozhatnak a női hallgatók. 

Forrás: Wikipédia

Oszd meg másokkal is!
Mustra