Előléptetést szeretne? Irány az edzőterem!

Bár a rendszeres testmozgást a legtöbbször az egészséges életmóddal kapcsolják össze, a Daily Mail rávilágított, hogy más miatt is érdemes időt szánni az edzésre: egy friss kutatás szerint ugyanis jobb vezetőként tekintünk azokra a férfiakra, akik izmos(abb)ak.

Felejtse el az intelligenciát, a tapasztalatot és a tudást, ugyanis úgy tűnik, többet ér az, ha valakinek jó a kiállása. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy az erősebbnek tűnő férfiakban több potenciált látunk a vezetői képességeket illetően. Azért óvatosan az izmokkal, mert ki túlságosan kigyúrja magát, arról inkább az agresszió jut eszünkbe és ez ronthatja az előléptetési esélyeket is. A vizsgálatot két amerikai kutató, Cameron Anderson és Aaron Lukaszewski folytatta le, és azzal kezdték, hogy egy erőmérő segítségével megmérték az alanyok fizikumát. Ezután rangsorolták őket, majd térdtől felfelé lefotózták egy olyan fehér atlétában, amin látszódtak az izmaik.

shutterstock 159240938

Az első kísérletben egy képernyőre vetítették ki férfiaknak és nőknek az elkészült fotókat. Az alanyoknak előtte azt mondták, hogy olyan emberek képeit fogják látni, akiket nemrég egy tanácsadó cég vett fel. Ezután arra kérték őket, hogy pontozzák a "friss munkavállalókat" aszerint, hogy mennyire tisztelnék őket, és szerintük milyen magasra jutnának a ranglétrán. Irányított kérdéseket is feltettek nekik, például: „Ön szerint ez a személy jó vezető lenne?", illetve „Mennyire hatékonyan tudna ez a személy tárgyalni másokkal egy csoportban?". Anderson szerint az erős fizikumú emberek azért kaptak magasabb pontszámot, mert eleve vezetőként tekintünk rájuk - ez pedig csak megerősíti azt a számos példát, amit korábban is tapasztalhattunk a hatalommal bíró férfiakról kialakult képet illetően.

Annak érdekében, hogy a vonzó külsőt és az erőt elkülöníthessék, a kutatók kicsit csaltak: akadt olyan, hogy egy vékony ember fejét átretusálták egy erős férfi testére és fordítva. Valószínűleg kitalálta, hogy magasabb pontszámot kapott a gyengébb ember "feje" akkor, ha az izmosabb testen volt. Ezután játszottak kicsit a testmagassággal is: mindenkiből készítettek egy alacsony és egy magas verziót. Talán nem meglepő, hogy a magasabb férfiak jobb eredményeket értek el.

A tapasztalatok egyébként csak a férfiak esetében voltak jelen: az erős nő-gyenge nő vizsgálatnál nem volt ekkora különbség a megítélésekben.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek