3 ok, hogy miért érdemes már most lefoglalni a nyaralást

Bár elsőre nevetségesen korainak tűnhet már februárban a nyaralást szervezni, több nyomós indokunk is van rá, hogy miért érdemes mégis így tenni. 

1. Mert ha irodával akarunk utazni, ilyenkor vannak a legnagyobb akciók

Tavaly körbekérdeztünk az utazási irodáknál a magyarok nyaralási szokásait firtatva. Egybehangzóan állították, hogy a hosszú évek last minute mániája kezd alább hagyni. Az elmúlt években ugyanis többen hoppon maradtak azok közül, akik extra kedvezményes ajánlatra várva nem foglaltak semmit maguknak előre. Emiatt pedig egyre népszerűbb az előfoglalási szezon, és egyre több a first minute akció. Mivel van, ahol csak február végéig tart a kedvezményes időszak, érdemes tehát gyorsan cselekedni, ugyanis komoly kedvezményekre csaphatunk le most. De olyan hely is van, ahol minimális előleg befizetésével foglalhatunk.

Akár 30 százalékkal olcsóbban is megúszhatjuk a nyaralást, ha kihasználjuk az előfoglalási akciókat. És akkor lesz okunk hasonlóan vigyorogni a pálmafák alatt
Akár 30 százalékkal olcsóbban is megúszhatjuk a nyaralást, ha kihasználjuk az előfoglalási akciókat. És akkor lesz okunk hasonlóan vigyorogni a pálmafák alattNorthfoto

2. Mert ilyenkor még bőven van választék

Ha magának szervezi az ember a nyaralást, nem elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor még bőven válogathat az olcsóbb repülőjegyek, illetve a legjobban kinéző és legjobb árú szálláshelyek között. A kedvező árú jegyek gyorsan fogynak, és az olyan szálláshelyek is meglepően gyorsan betelnek, mint az aprócska, barátságos, jó értékelésű családi panziók, a felkapott nyaralóhelyek legszebb apartmanjai és Airbnb-bérleményei, a népszerű parasztudvarok, vagy éppen a jó ár/érték arányú medencés szállodák.

Persze nem mondjuk, hogy hoppon fog maradni, aki nem most foglalja le a szálláshelyét, mert választék mindig van. Azt viszont tapasztalatból mondjuk, hogy kevés dühítőbb dolog van annál, mint a hosszú halogatás miatt végül dupla áron lefoglalni a jegyeket, vagy amikor megtaláljuk a tökéletes apartmant, írunk a tulajdonosnak, hogy mikor szeretnénk érkezni, a válaszleveléből pedig kiderül, hogy legkorábban csak a rákövetkező nyáron lesz szabad a szoba.

Ha pedig olyan helyre utazunk, ahol szükségét érezzük, hogy egy ott élő magyar idegenvezető gondjaira bízzuk magunkat, ha már most lelevelezzük a dolgot, nagyobb eséllyel találunk olyan időpontot, ami neki is, és nekünk is megfelelő.

A legizgalmasabb bérleményeket gyorsan kiadják
A legizgalmasabb bérleményeket gyorsan kiadjákAirbnb

3. Mert még van időnk mindent elintézni

Egy utazás megszervezése nem csupán a repülőjegyek és a szállás lefoglalását jelenti. Amint megvan az időpont, érdemes ellenőrizni, hogy megvannak-e a szükséges okmányok (személyi igazolvány, útlevél, nemzetközi jogosítvány, európai egészségbiztosítási kártya, vízum), és azt is, hogy azok érvényesek-e a vakáció teljes ideje alatt. Vannak azonban országok, ahol nem elég, ha csak az ott tartózkodási idő alatt érvényesek az iratok, hanem annál tovább kell érvényesnek lenniük. Törökországban például plusz hat hónapot írnak elő. Fontos, hogy gyerekeknek is kell úti okmány, nem vihetjük őket szabadon, papírok nélkül a világban. Még az Európai Unióban sem, ahol legalább személyi igazolványra van szükség az esetükben.

Kisebb eséllyel fullad folyamatos eltévedésbe és veszekedésbe a nyaralás, ha előre megtervezzük, mit akarunk megnézni, és még otthon kikeressük a térképen
Kisebb eséllyel fullad folyamatos eltévedésbe és veszekedésbe a nyaralás, ha előre megtervezzük, mit akarunk megnézni, és még otthon kikeressük a térképen. / Northfoto

Ha egzotikus helyre megyünk, érdemes időben elmenni egy oltóközpontba, és megbeszélni velük az oltási tervet. Ha kisállatunkat is szeretnénk magunkkal vinni, őt is időben fel kell készítenünk az útra. Persze a bürokratikus ügyintézés és más praktikus dolgok mellett a szervezés kellemesebb részére is jó, ha marad időnk. Ilyen az útikönyvek vagy az azokat helyettesítő appok beszerzése, a program kitalálása, szükség esetén a múzeumi és egyéb belépők beszerzése.

Egy kis inspiráció

Egyelőre fogalmuk sincs merre induljanak idén? Íme pár viszonylag könnyen elérhető kedvencünk az elmúlt évekből, hátha kedvet kapnak valamelyikhez:

Belföldön maradna? Nyaraljon...

...Villányban borozgatva.

...a Balatonnál, de a strandtól távol.

...a Fertő-tónál, ahol bringával az osztrák és a magyar oldalt is bejárhatja.

...Nyíregyházán, állatokkal körülvéve.

Külföldre menne? Irány...

...Ausztria, ahol aktívan töltheti idejét, például Feld am See-ben, a Gastein-völgyben, vagy Stájerországban.

...Olaszország, ahol Rómában, vagy a Garda-tónál az egész család jól fog szórakozni. De Toszkánában romantikázva, vagy Szardínián strandolva is szuper lesz az idei nyár!

...Görögország, ahol megejtheti sok éve tervezgetett álomnyaralását Szantorinin, vagy Rodoszon.

...Spanyolország, ahol kivételesen a strandolás helyett a városnézésé a főszerep Malagában és Andalúziában, Barcelonában, vagy Madridban.

...Izland, ahol elképesztő tájakon túrázhat.

...vagy Horvátország, ahol mindenki talál magának való nyaralóhelyet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek