10 érv a rágózás mellett

Köztudott, hogy az állandó rágózás hasmenéshez, sőt izraeli kutatók szerint migrénhez is vezethet, de ha mértékkel fogyasztunk a cukormentes rágógumikból, azzal nemcsak a fogak épségét őrizhetjük meg vagy a kellemetlen leheletet enyhíthetjük, de sok más, egészségünk szempontjából jótékony hatást is elérhetünk. A Lifehack összegyűjtött tíz olyan érvet, amik szerint igenis érdemes rágózni – persze, csak ésszel.

shutterstock 296458922

1. Segít, hogy mértékkel egyél

Nem arról van szó, hogy a rágózástól majd csak úgy olvadnak le rólunk a felesleges kilók, de tény, hogy segít leküzdeni a sóvárgást. A Louisanai Állami Egyetemen végzett vizsgálatok eredményei szerint azok, akik egy átlagos ebédet követő három óra alatt óránként 15 percen át rágóztak, kevésbé kívántak meg különböző nassolnivalókat, és sokkal kisebb valószínűséggel fogyasztottak magas kalóriatartalmú ételeket a nap hátralévő részében, mint azok, akik egyáltalán nem rágóztak étkezés után.

2. Javítja a memóriát és a kognitív teljesítményt

Más vizsgálatok kimutatták, hogy a rágózás közben javul az agy vérellátása, ennek következtében pedig lényegesen javulnak a kognitív funkciók (pl. a memória, a koncentráció és a reakcióidő). Andrew Sholey, az ausztrál Brit Tudományos Intézet professzora azt találta, hogy a rövid távú memória hatékonysága akár 35 százalékkal is megemelkedhet egyetlen rágó majszolgatásával, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a túl sok rágózás ennek ellenkezőjét váltja ki.

3. Csökkenti a stressz és a szorongás mértékét

A pszichológusok már évek óta tudják, hogy a rágózás segít a stresszoldásban, mivel csökkenti a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Amikor legközelebb feszültnek érzed magad, próbáld ki, mert nyugodtabb és éberebb leszel tőle. Arra is jó a rágózás, hogy vészhelyzetben helyettesítsen olyan idegességből adódó szokásokat, mint a körömrágás, a „hintázás” vagy a lábrázogatás.

shutterstock 280349099

4. Javítja az emésztést

Maga a rágózás ugyan nem befolyásolja közvetlenül az emésztőrendszer működését, közvetetten mégis javítja azt. Azzal, hogy beindítja a nyáltermelést, elősegíti a könnyebb nyelést és az olyan anyagok termelődését (pl. epe, enzimek), amelyek segítenek lebontani a táplálékot.

5. Enyhíti a gyomorégést

De az evés utáni rágózás a reflux és a gyomorégés más tüneteit is enyhíti, mivel a megnövekedett nyáltermelés és a gyakoribb nyelés csökkenti a nyelőcsőbe kerülő sav mennyiségét. Ezt igazolja az a brit kutatók által végzett vizsgálat is, amelyben 31, a reflux tüneteit produkáló felnőtt vett részt. A vizsgálati alanyok két alkalommal a reflux kialakulását elősegítő magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak. Ezután a kísérletvezetők véletlenszerűen kiválasztottak néhány résztvevőt, akiknek az étkezés után fél órán keresztül rágózniuk kellett. Kiderült, hogy ezen alanyoknak a nyelőcsövében sokkal alacsonyabb volt a savtartalom szemben azokkal, akik a nehéz étel elfogyasztása után nem rágóztak. Ha tehát te is hajlamos vagy a refluxra, akkor az étkezéseket érdemes rágózással zárnod. Arra viszont figyelj, hogy éhgyomorra ne fogyassz rágógumit, ha nem akarsz felfúvódni.

6. Épen tartja a fogakat

Fogaink romlásának megelőzésére a legjobb módszer természetesen a rendszeres fogmosás, amire azonban nem tudunk minden egyes étkezés után sort keríteni. Éppen ezért nagyon jó, ha mindig kéznél van egy csomag cukormentes rágógumi. Az Amerikai Fogászati Szövetség (American Dental Association) ajánlása szerint minden étkezés után (már amikor fogmosásra nincs lehetőség) érdemes húsz percen keresztül rágózni, mert ez védi a fogzománcot, segít megelőzni a fogszuvasodást, a plakk-képződést, sőt az ínygyulladást is. Egy dolog fontos: ne cukortartalmú rágógumival próbáld elkerülni a fogak romlását!

7. Megszünteti a szájszárazságot

Nem csoda, hiszen a rágózás hatására az átlagosnál akár tízszer több nyál is termelődik a szájüregben, ami tökéletes a szájszárazság és az azzal járó kellemetlen tünetek megszüntetésére.

8. Enyhíti a megfázás tüneteit

A nátha vagy megfázás rendesen meg tudja keseríteni mindennapjainkat, ám a mentolos rágógumi bizonyos mértékben enyhítheti a kínzó tüneteket. Persze lehet, hogy idővel ez kevés lesz, és muszáj komolyabb módszereket bevetni annak érdekében, hogy kiduguljon az orrunk. 

shutterstock 138569951

9. Segít a függőségek leküzdésében

A rágózás ugyanis nemcsak az ételek utáni sóvárgást enyhíti, de a nikotin vagy a koffein iránti vágyról is elterelheti a figyelmünket. Ha tehát próbálsz felhagyni a dohányzással vagy más káros szokással, mindenképp vesd be ezt az egyszerű és hatékony trükköt is!

10. Idegesítő dallamtapadás ellen is beválik

Tudod, mi az a dallamtapadás? Segítünk: amikor egy dalt órákon keresztül magadban dúdolgatsz, mert egyszerűen képtelen vagy kiverni a fejedből. Az emberek 90 százaléka hetente legalább egyszer átéli ezt a teljesen ártalmatlan, ám mégis idegesítő élményt. Ha eddig úgy hitted, hogy teljesen tehetetlen vagy, akkor van egy jó hírünk: a Readingi Egyetem kutatói szerint rágózással megszüntethető a dallamtapadás. A szakértők ennek megállapításához a kísérletben részt vevőkkel fülbemászó slágereket hallgattattak, és egy részüknek rágót adtak, a másik csoport viszont nem kapott semmit. Ha tehát legközelebb megszabadulnál a fejedbe szorult slágerektől, csak kezdj el rágózni, egy dologra viszont mindig figyelj: lehetőleg ne nyeld le!

Oszd meg másokkal is!
Mustra