Igenis van alapja a férfináthának!

A férfinátha kifejezést azokra a helyzetekre használják, amikor a férfiak a szükségesnél többet panaszkodnak az egészségi állapotuk miatt. Eddig csak nevettünk az egészen, most viszont jobb, ha komolyan vesszük a panaszáradatot, az IFLScience szerint ugyanis nemtől függ, hogyan mennyire vagyunk ellenállóak az influenzával szemben, és ebben az ügyben a nők állnak nyerésre. Az oldal egy, az American Journal of Phisiology - Lung cellular and Molecular Phisiology című folyóiratban megjelent kutatásra szerint mindenről az ösztrogén, egészen pontosan annak hiánya tehet.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az ösztrogénnek volt-e bármilyen hatása arra, hogy az influenzavírus milyen választ ad. Bár ez a hormon elengedhetetlen a női szervezet megfelelő működéséhez, fontos szerepet játszik férfiaknál is, igaz náluk kis mennyiségben van jelen.  De vissza a kutatáshoz, a szakemberek a vizsgálathoz a A-típusú influenzavírust és két nemtől származó orrszövetet használták, és először ösztrogénnel, illetve szelektív ösztrogén receptor-modulátorokkal, majd magát a vírussal kezelték a sejttenyészeteket. 

GettyImages-169371581
Media For Medical / Europress / Getty

Arra jutottak, hogy azok a női sejtenyészetek, amiket 24-72 órával a fertőzés előtt ösztrogénnel kezeltek, sokkal ellenállóbbak voltak a vírussal szemben, míg a férfiaktól származó sejteken sajnos ez sem igazán segített. Vagyis az ösztrogén vírusellenes tulajdonsága sajnos csak az egyik nemnél érvényesül. A pontos okra egyébként nem derült fény, de valószínűleg az ösztrogén sejtanyagcserét csökkentő képességével van összefüggésben - ami a vírus terjedését is akadályozza.

Sabra Klein, a tanulmány vezetője elmondta, hogy bár más kutatások már bebizonyították, hogy az ösztrogén fontos szerepet játszik a HIV, ebola és hepatitisz elleni küzdelemben, az ő vizsgálatuk az első, ami a hormon nemspecifikus tulajdonságait tárja fel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek