Ezek lesznek idén a legmenőbb táplálkozási és mozgástrendek

Tavaly év elején írtunk néhány érdekesen hangzó egészségtrendről, amik közül talán a kókuszolaj az, ami nem akar kimenni a divatból. De ki tudja, meddig tart ez az őrület, hiszen már van is egy újabb alternatíva: az avokádóolaj. Igyekeztünk most is összeszedni, hogy az idei évben milyen ételkülönlegességeké és mozgásformáké lesz a főszerep. 

Avokádóolaj

A Pinterest 10-es étellistájának első helyén az avokádóolaj szerepel, amely a gyümölcs zöld, húsos részéből nyerhető ki. A táplálkozási szakértők is bátran ajánlják a 85 százalékban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból álló olajat, ami nemcsak a szívet kíméli, de egy csomó más hasznos tulajdonsága is van: például kiválóan ápolja a száraz, repedezett, ekcémás bőrt is, mivel a benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. Az avokádó többek között A, C, D és E-vitamint tartalmaz, és az antioxidáns vitaminoknak köszönhetően kevésbé avasodik.

Ha a konyhában próbálná ki, kenje bagettre vagy pirítósra, használja pácolásra vagy ízesítsen vele salátát, ha pedig a haját vagy a bőrét ápolná, adjon egy kis avokádóolajat a samponjához vagy keverjen belőle házilag arcmaszkot.

tk3s swns happiest meal 030088215
Swns.com

Hüvelyesek és a hummusz

Tudta, hogy az ENSZ a hüvelyes növények nemzetközi évének nyilvánította ki 2016-ot? Bizony, tápértéküknek és környezetbarát szerepüknek (nitrogénmegkötő tulajdonságuk növeli a talaj termékenységét) köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kapnak a bab- és borsófélék, a lencse vagy a csicseriborsó. Fehérje- és aminosav-tartalmuk miatt többek között az elhízás, a cukorbetegség vagy koszorúér-problémák megelőzése szempontjából alapvető és fontos források a hüvelyesek, ráadásul a Harvard Egyetem kutatói – a mediterrán diétát tesztelve - 12 százalékkal alacsonyabbnak találták a rák kialakulásának kockázatát azoknál az alanyoknál, akik kevesebb vörös húst és több babot, borsót és lencsét fogyasztottak. Még csak az sem lehet kifogás, hogy unalmasak ezek az ételek, hiszen a csicseriborsóval kísérletezve olyan ízesítésű hummuszt állíthat elő, amilyet csak megkíván.

Karfiolrizs és cukkinispagetti

Egyre többen kísérleteznek azzal, hogy a hagyományos, szénhidrátokban gazdag köreteket (tészta, rizs) különböző zöldségekkel helyettesítik. Ezekből a próbálkozásokból születnek olyan alternatívák, mint a rizsként kiválóan funkcionáló főtt, morzsolt karfiol, vagy a vékonyra vágott cukkini, ami spagetti tésztaként is megállja a helyét. A spirál zöldségszeletelő persze nem újdonság, a salátabárokban használt eszköz népszerűsége azonban egyre nő azokban a háztartásokban is, ahol fontos az étel minősége és kinézete is, hiszen az íz mellett ezek is hozzájárulnak az élvezeti értékhez. Ne lepődjön meg, ha a menőbb éttermekben már parázson sült répát vagy brokkolit is felszolgálnak különböző mártásokkal „vegan steak” néven. Ha pedig szívesen serénykedik a konyhában és egy kis változatosságra vágyik, akkor próbálja ki ezt az egyszerű trükköt répával, fehérrépával, céklával, sütőtökkel vagy cukkinivel, így a fogások magas szénhidráttartalmától sem kell többé tartania.

A vikingek majmolása

Az utóbbi évek alatt a mediterrán étrend mellett széles körben elterjedt az északi országok táplálkozási szokásainak utánzása is. Az új, skandináv diéta hívei nagy hangsúlyt fektetnek a zöldségek és halfélék fogyasztására, illetve arra, hogy minél több alapanyagot használjanak a természetből (pl. vadhúsok, gombák, erdei bogyók, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, repceolaj stb.) Ennek az egészséges és széles választéknak, illetve a telített zsírsavak mellőzésének köszönhetően a vikingek étrendje a vérnyomás szabályozásában és az elhízás megelőzésében is segít.

Új korszak a kalóriaszámolásban

Ön is azok közé tartozik, akiknek már agyára megy a megszállott kalóriaszámolgatás? Akkor van egy tippünk: ha szeret odafigyelni arra, hogy mit és mennyit eszik, akkor fordítsa ezt az energiát egyszerűen arra, hogy élvezze az étkezést. Lehet, hogy furán hangzik a „mindful” táplálkozás, de igenis kezdjük elfelejteni, milyen az, amikor szépen megterítünk, asztalhoz ülünk és az ételre fókuszálunk evés közben. Ehelyett legtöbbször képernyő előtt ülve habzsolunk vagy menet közben bedobunk valamit, így nem csoda, ha nem is élvezzük az ízeket, és sokszor csak akkor hagyjuk abba, amikor már degeszre ettük magunkat. Az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei fel is hívják a figyelmet a teltségérzet (szó szerint tele lenni) és az elégedettség érzése (tudjuk, mikor elég) közti különbségre. A lényeg tehát, hogy adja meg a módját minden egyes étkezésnek, élvezze a jobbnál-jobb falatokat, de tartsa észben, hogy mit jelent az ön számára egy adag, és tudjon megálljt parancsolni, amikor már csak a szeme kívánja.

shutterstock 294129152
Shutterstock

A 2016-os fitnesztrendek kapcsán az American College of Sports Medicine készített egy nemzetközi felmérést, amely szerint jövőre az eddiginél nagyobb szerepet kapnak a személyi edzések, a szabadtéri mozgásformák vagy az idősebbeknek szóló fitneszprogramok, a lista élén azonban pedig ezek állnak:

Még több hordható kütyü

Talán nem meglepő, hogy az első helyen az intelligens órák, a pulzusmérő eszközök és az okoskarkötők újabb verziói állnak. Tudta, hogy a megtett lépések vagy az elégetett kalóriák számon tartása, sőt az alvás elemzése is boldogabbá teheti? A Chicagói Egyetem kutatásából legalábbis kiderült, hogy mindezen adatok arra motiválják a kütyühasználókat, hogy legközelebb még jobban teljesítsenek. Ha még nincs okosórája, mégis szeretne valamilyen rendszert bevezetni a mindennapjaiba, akár egy a telefonjára letöltött alkalmazás is figyelmeztetheti időnként arra, hogy igyon egy pohár vizet vagy szakítsa meg a többórás ücsörgést néhány perc sétával. Persze akkor, ha magától ez nem jutna eszébe.

Saját testsúlyos edzések

A kényelem, a megfizethetőség és a hatékonyság csak néhány oka annak, hogy a saját testsúlyos gyakorlatokból (guggolás, fekvőtámasz, húzódzkodás stb.) álló edzések az utóbbi évek legkedveltebb mozgásformái közé tartoznak. A szakértők szerint ez a módszer azért is olyan hatékony, mert mindenféle irányban és síkban átmozgat, ráadásul a plusz súlyok vagy más külső ellenállás hiánya lehetővé teszi, hogy testünk tökéletesen alkalmazkodjon a különböző mozdulatsorokhoz, biztosítva ezzel a fokozatos egyéni fejlődést.

HIIT

A rövid pörgős (aktív) és pihenő (passzív) etapokat ötvöző magas intenzitású intervallum edzést akár futás közben, akár a nappaliban is lezavarhatja fél óra alatt. Legyen szó kardiózásról vagy izomépítésről, nem lehet többé kifogás az időhiány, hiszen egy 20-30 perces, többször ismételt kemény gyakorlatsor is úgy meg tudja izzasztani, mint egy mérsékelt intenzitású egy-másfél órás edzés. Több tucat tudományos kutatás is bizonyítja, hogy a HIIT nemcsak a szervezet aerob és anaerob kapacitását fejleszti vagy az inzulinérzékenységet segíti, de minden más edzéstípusnál sokkal hatékonyabb zsírégető módszer. Ennek oka, hogy a mozgás alatt megemelkedett tejsavszint fokozza a növekedési hormon kibocsátását, ami az öregedési folyamatok lassítása mellett a kalóriaégetés felturbózásáért is felelős.

Januárban indul a Szobafitnesz Bánkuti Gabival!

Januárban új sorozatot indítunk Szobafitnesz Bánkuti Gabival címmel. Már megvannak az olvasók, akik részt vesznek az életmódváltó programunkban, de nem feledkeztünk meg a többiekről sem, és önnek is érdemes lesz követnie a sorozatot, ugyanis minden cikkben lesznek olyan pár perces edzések, amelyeket otthon bárki kipróbálhat, elvégezhet. Íme egy kis ízelítő:

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra