A jóképű pasik nehezebben érvényesülnek mint a csinos nők

A nőknél bevált szokás emlegetni, hogy csak azért tud elérni bármit is az életben, mert jól néz ki. Tegye fel a kezét, aki még nem gondolta soha egyetlen csinos nőről sem, hogy csak azért tart ott ahol, mert vékony, bájos vagy jó ritmusban ring a csípője. No, most brit tudósok tanulmánnyal támasztották alá, hogy a férfiaknál ez pont fordítva van - adta hírül Telegraph.

Mi mind egyéniségek vagyunk

Ha egy férfi jóképű, az nagyban akadályozza munkahelyi előremenetelben, ugyanis egy másik férfi csak vonakodva hajlandó egy nála jobb kép(esség)ű egyént kinevezni - állítják a University College London kutatói. Az ok: a jóvágású férfiak gyakorta tűnnek kompetensebbek társaiknál, és ezt a felvételiztetők fenyegetésként értékelik. Emiatt pedig sokkal gyakrabban utasítják el őket olyan kompetitív területeken, ahol inkább az egyéni adottságokat helyezik előtérbe (pl. sales vagy a bankszektor), viszont szívesen választják ki őket olyan munkákra, amelyekben a csapatmunkát díjazzák, hiszen a közös sikerrel a döntéshozó lendíthet saját karrierjén. A közhiedelemmel ellentétben ugyanez egyáltalán nem alkalmazható a nőkre, és az, hogy egy nő csinos nincs összefüggésben a szaktudásával - derült ki a kísérletekből.  

shutterstock 252303568

A kutatást 870 fővel végezték, a résztvevőknek egy bizonyos munkára kellett alkalmazniuk valakit és több pályázó közül választhattak. Az önéletrajzokat úgy alakították ki, hogy a férfiak nagyjából egyenlő esélyekkel induljanak az állásra, viszont a mellékelt fényképek teljesen különbözőek voltak. Kiderült, hogy a vezető beosztású emberekre komoly hatással voltak a sztereotípiák, és döntéseiknél saját érdekeiket előbbre valónál tartották a cég érdekeinél, azaz nem a legnagyobb szaktudással rendelkező jelöltet választották. “A munkáltatók kompetens emberekkel akarnak dolgozni, ám az egyének másként gondolkoznak, és nem szeretnék, hogy az alkalmazottuk jobban csinálja náluk a dolgokat, és ez ki is derüljön” - nyilatkozta dr. Sun Young Lee, a kutatás vezetője. Lee szerint erre mindenképpen oda kellene figyelni a jövőben a munkaadóknak, hiszen a vállalkozás jövője nagyban függhet attól, kit választunk magunk mellé munkatársnak. 

Rob Lowe-nak is nehéz az élet

Nagy visszhangot váltott ki például Rob Lowe színész nyilatkozata arról, hogy mennyiben befolyásolta a cuki képe a karrierjét. “Elképesztő előítéletek élnek az emberekben azokról, akik "jóképűek". Sokan azt hiszik, hogy nekik nem fáj semmi, hogy az ő életük nem lehet kemény, és biztosan nem érdekesek, nincsenek mély gondolataik ” – mondta, majd hozzátette, hogy tiniidolként annyira csinoska volt, hogy még ő sem tudta volna komolyan venni saját magát. 

167299853 10
Araya Diaz
Oszd meg másokkal is!
Mustra