24 kérdés az egészségről és a test működéséről

Az emberi test olykor igen érdekes dolgokat produkál. Vajon mikor kell aggódni és mikor dőlhet nyugodtan hátra? Lássuk, a leggyakoribb kérdéseket!

1. Az egyik mellem nagyobb mint a másik

Bár általában nem feltűnő, de a nők többségének az egyik melle nagyobb a másiknál, ráadásul az sem törvényszerű, hogy ugyanolyan legyen az alakjuk, sőt, még a mellbimbók is másfelé állhatnak. Ez a különbség valakinél alig észrevehető, de előfordulhat, hogy bizony jelentős az eltérés. Ha ez mindig is így volt, akkor nincs ok aggodalomra, ám ha ez csak az utóbbi időben tűnt fel, akkor bizony érdemes ellátogatni az orvoshoz, hiszen ez akár ciszta, vagy rosszabb esetben tumor jelenlétét is jelezheti - írja a Health.

2. A nagy mellű nőknél nagyobb eséllyel alakul ki mellrák

Gyakori kérdés a nagy mellű nők körében, hogy jobban kell-e tartaniuk a mellráktól? Amennyiben a nagy kebleket a túlsúlynak köszönheti, akkor a válasz sajnos igen, a túl sok plusz kilóval valóban megnő a daganat esélye, ráadásul a nagyobb szövetmennyiség miatt nehezebb is észrevenni a csomókat.

3. Állandóan kék és zöld foltok vannak rajtam, aggódjak?

Ezek általában akkor jelennek meg, ha megütjük magunkat. Ám van, hogy olyankor is felfedezzük a foltokat a bőrünkön, amikor semmilyen előzménye nem volt. Bár vannak olyan betegségek melyek ilyesmit okozhatnak (pl. vérzékenység), viszont nem árt tudni, hogy az idő múlásával elvékonyodik a bőr és hajszálerek könnyebben elpattanhatnak, így az is lehet, hogy egy olyan sérülés eredménye, ami fel sem tűnt. Továbbá gyakran okoznak ilyen foltokat bizonyos gyógyszerek és vitaminok, így ha aszpirint, ibuprofent vagy vérhígítót szed, könnyebben kialakulhatnak, főleg ha rendszeresen halolajat, E-vitamint töm magába mellé. Sőt, ne feledje, hogy a fokhagyma, valamint a gyömbér is némi vérhígító hatással bír!

4. A nehéz táskáktól fájhat a hátam?

Bár a méretes táskák igen divatosak manapság, egy hosszú nap után mindenünk fáj tőlük, és akár hiszi, akár nem, idővel a testtartásunk is megváltozik. Ezért fontos, hogy válltáskájának súlyát kb. 1,5 kg-ban maximalizálja, vagy ha sok cuccot pakolna bele, inkább hátizsákot viseljen - higgye el, azok közt is vannak igazán divatos darabok!

5. Miért lesz hirtelen izzadság szagom?

Bizonyára tudja, hogy a testen lévő baktériumok a felelősek a kellemetlen szagokért, és vannak olyan élethelyzetek és időszakok, amikor az ember jobban és büdösebben izzad. Ez főleg menopauza környékén figyelhető meg a hormoningadozások miatt, de akár a stressz hatására is felléphet erőteljesebben a probléma. Hogy mit lehetne ellene tenni, arról itt olvashat.

6. Óriásiak a mellbimbóim és mindig kiállnak

A mellbimbók mérete és alakja egyénenként változó, és igen, olykor ki is állnak, ami eléggé ciki, amikor egy vékony ruhán keresztül meglátszik. Ráadásul nemcsak a szexuális izgalom hatására "nőnek meg", hanem hidegben is vagy amikor a ruha valamennyire dörzsöli. Sajnos vannak olyanok, akiknek extra érzékeny ez a terület, számukra jó megoldást nyújtanak a szivacsos melltartók, hiszen így a legjobban meredező mellbimbó sem látszik ruhán keresztül.

7. Jó, ha fültisztító pálcikát dugdosok a fülembe?

Nagyon sokan rendszeresen használják a füleik tisztán tartására, viszont fontos, hogy ne dugja túl mélyre, és lehetőleg csak a külső hallójáratát dörzsölje vele! Ellenkező esetben a fülzsírt túl mélyre tolja így, ami megsértheti a dobhártyát, és ne feledje, egy kis fülzsír nem árt, nem véletlenül van ott, ahol. Amennyiben úgy érzi, füle el van dugulva, inkább fülcseppet használjon, lehetőleg olyat, amit az orvosa javasol!

Universalimagesgroup

8. Elegem van az allergiából. Kérjek injekciót?

Számtalan ember szenved különböző allergiáktól, és egy részüknél nem hatékony a gyógyszeres kezelésre vagy kellemetlen mellékhatásokat tapasztal. Ekkor jó megoldás lehet az injekció, ám ez sem vezet eredményre mindenkinél, ráadásul nem elég egy kezelés, így többször kell ismételni. Az is igaz, hogy az allergiások egyharmadánál a tünetek visszatérnek, ennek ellenére sokan számolnak be jelentős javulásról is, így érdemes lenne előzőleg az orvosával konzultálni.

9. Tényleg nem szabad a gyógyszereket a fürdőszobában tartani?

A gyógyszereket sokan a fürdőszoba-szekrényben tartják, ám a szakemberek szerint ez nem olyan jó ötlet a szélsőséges hőmérséklet és a pára miatt. Ezért inkább egy száraz, hűvös helyen tartsa a tablettákat és társaikat. De ezt úgyis tudja, hiszen mindig gonodosan elolvassa a betegtájékoztatót, ugye? 

10. Tavaly csúnyán megfáztam és mandulagyulladás lett a vége. Emiatt meg kell válnom a mandulámtól?

Igaz, régebben az orvosok könnyen kikapkodták az emberek manduláját, de ma már csak igen komoly indokkal végzik el a műveletet. Ilyen pl. az, ha valakinek gyakran gyulladt a mandulája, ha súlyos bakteriális fertőzése van ezen a területen és az antibiotikum sem segít, vagy ha a mandulák megnehezítik a légzést, illetve a nyelést. Szerencsére, a mandulagyulladás a legtöbbször vírusos eredetű, így magától elmúlik.

11. Egy pohár vörösbor jót tesz az egészségnek. Az is jó, ha főzök vele, nem pedig megiszom?

A bor nagyszerű ízt ad az ételeknek, ráadásul kicsi is a kalóriatartalma. De az alkoholtartalmának főzés közben ugyebár búcsút inthet, és sajnos az annyira szuper rezveratrol hatásában sem bízhat. Ez a szőlő héjában található értékes anyag ugyanis kicsi koncentrációban található meg egy pohár vörösborban (függetlenül attól, hogy issza, vagy a főzéshez használja).

12. Hirtelen rendszertelenné vált a menstruációm. Aggódnom kéne?

Az igaz, hogy betegséget (pl. pajzsmirigyzavar, IR/PCOS) és terhességet is jelezhet, ha kimarad, vagy másmilyen a vérzése mint amilyet megszokott, viszont még mielőtt el kezdene aggódni, tudnia kell, hogy a ciklust sok minden befolyásolja -  többek közt a stressz, gyógyszerek, testsúlyváltozás és az utazás is. Leggyakrabban mégis a menopauza tájékán jelentkezik a probléma, és bár kegyetlen hallani, de ez akár a harmincas évek végén is bekövetkezhet. A megoldás általában valamilyen hormontartalmú készítmény (fiatalabb korban fogamzásgátló), de az is lehet, hogy a rendszeres testmozgás és diéta is segít.

13. Begörcsöl a lábam az éjszaka közepén. Miért van ez?

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne görcsölne néha éjszaka a lába. Ez a panasz várandósság alatt sűrűbben jelentkezhet, és a korral egyre gyakoribb, ám egy egyszerű izomfáradtság is lehet az oka, csakúgy, mint a sok ülés, a kiszáradás, bizonyos gyógyszerek (sztatinok, szteroidok, fogamzásgátlók), illetve magnézium-, kalcium- és/vagy káliumhiány. Ha lefekvés előtt nyújt egy kicsit, eleget pihen, odafigyel arra, hogy mit eszik és mennyit iszik, akkor idővel biztosan ritkulnak majd a görcsök. 

14. Új orvost keresek. Vajon mennyire megbízhatóak a netes vélemények?

Az új orvos választása kicsit olyan, mintha randira készülődne az ember, hiszen utánajár annak, hogy mit lehet tudni az illetőről. Bár vannak olyan oldalak, ahol lehetőség van pozitív és negatív véleményt is írni/olvasni a szakemberekről, ám az a baj ezekkel az, hogy a legtöbben a pozitív dolgokat nem osztják meg másokkal, ám a negatívumokról kisregényeket írnak. Így igazán hiteles információkhoz csak ritkán jut az ember. Ezért ha lehet, inkább ismerősöktől, barátoktól érdeklődjön!

15. Normális, ha fáj a hasam, miután jól bekajáltam?

Ez attól függ, mit és mennyit evett. Hiszen mindenki jól tudja, vannak puffasztó ételek (pl. brokkoli, bab, lencse), melyeknél az emésztés során fájdalmas gázképződéssel kell számolni, és egyeseknél a reflux lehet az ok. Ha a refluxos tünetek egy héten háromnál kínozzák, úgy beszéljen az orvosával, hiszen a savas irritáció miatt a nyelőcső begyulladhat. Komolyabban kell venni azt is, ha fájdalom nagymértékű, hosszan tart, illetve a has felső részén is jelentkezik és esetleg lázzal. valamint hányingerrel is jár. Ekkor lehet, hogy epekő okozza a tüneteket, ami mindenképp orvosi ellátást igényel.

16. Biztonságosak a bőrkeményedést eltávolító oldatok?

A bőrkeményedést eltávolító oldatokhoz rendszerint hámlasztó anyagot használnak (pl. szalicilsav), melynek hatására könnyedén el lehet tüntetni a felesleges bőrréteget. Ezt a pedikűrösök is gyakran alkalmazzák, ám otthon nagy elővigyázatossággal kell hozzányúlni, hiszen csakis ott használható, ahol vastagabb a bőr, mert irritációt okozhat az érzékenyebb területeken. Éppen ezért ha pl. keringési rendellenessége van, vagy esetleg cukorbeteg, akkor inkább nézzen más után, mert könnyen fertőzést okozhat!

17. Azt olvastam, hogy egyre több fiatal nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Félnem kéne?

Egy friss tanulmény szerint kis mértékben valóban nőtt ennek a betegségnek az aránya 25-39 éves nők körében, de ne aggódjon, ez még mindig igen csekély százalék. Főleg akkor ne rettegjen, ha nincs családi hajlam a betegégre, illetve nincsenek gyanús elváltozásai. Persze a fiatalabb kor még nem garancia semmire, tehát igen, valóban kialakulhat a mellrák, így ha csomót érez a mellében, lehet, hogy egészen ártalmatlan dologról van szó, de jobb, ha megmutatja szakembernek!

18. Hogyan tudom megkülönböztetni az erős fejfájást az életveszélyestől?

Nincs olyan ember a világon, akinek ne fájna időközönként a feje, és igen, a migrén kegyetlen, de túlélhető. De van, amikor a heves tünetek tényleg életveszélyes problémát (pl. stroke-ot vagy megrepedt aneurizmát) jeleznek. Ezeket azonban jól meg lehet különböztetni, hiszen amellett, hogy a betegek életük legerősebb fájdalmának írják le, neurológiai tünetei is vannak (pl. homályos látás, szédülés, beszédzavar, bénulás). És ott van az agyhártyagyulladás, ami szintén nagy fájdalommal jár, és emellett gyanúra adhat okot a merev nyak is. Ha úgy sejti, komoly dolgoról van szó, forduljon orvoshoz!

19. A sólámpák tényleg csökkentik az allergiát és tisztítják a levegőt?

El kell, hogy keserítsünk mindenkit, a sólámpák bár igazán jól mutatnak,ám nincs egészségügyi előnyük. Sokan úgy gondolják, hogy negatív ionokat bocsátanak ki, melyek kapcsolódnak a pozitív töltésű porhoz és allergénekhez, de inkább csak a hangulatvilágítás miatt szerezze be!

20. Antibiotikumot szedtem húgyúti fertőzésre, ám még mindig megvannak a panaszok. Mi ennek az oka?

Sajnos előfordulhat, hogy az antibiotikumos kezelés hatására is életben maradnak a baktériumok, így ha ezt a vizeletvizsgálat is megerősíti, úgy az orvos valószínű egy másik fajta antibiotikumot fog majd felírni. Amennyiben a teszt negatív, úgy lehet, hogy a panaszokat valami irritáló anyag okozza, továbbá  -bár ritkán- ismeretlen eredetű hólyaggyulladás is lehet a háttérben. Viszont jó hír, hogy nem kell így leélnie az életét, hiszen rengeteg gyógyszer létezik a problémára.

21. A barátom esküszik a homeopátiás szerekre megfázás/nátha esetén. Tényleg használnak?

Igaz, sokan lényeges javulást tapasztalnak a homeopátiás szerek alkalmazásakor, ám egyértelmű bizonyíték máig nincs arra, hogy valóban hatásosabbak a placebónál. Ezt leginkább azzal magyarázzák, hogy nagyon nagy hígításban tartalmazzák az állítólagos hatóanyagokat ezek a szerek, tehát nincs nagy egészségügyi vonzatuk. Így ha belefutott egy őszi náthába, inkább pihenjen, igyon sok folyadékot és egyen jó forró húslevest, ha a természetes megoldásoknál szeretne maradni!

22. Hogy segít a reflexológia rajtam?

Bár úgy tűnhet, a reflexológia csupán egy erősebb talpmasszázs, sokan esküsznek rá, hogy csökkenti a stresszt és a fájdalmat, ráadásul gyógyít is, hiszen a talpon minden egyes terület valamilyen szervvel van összeköttetésben (pl. a nagylábujj nyomása a fejfájáson segít) . A tanulmányok szerint viszont míg a fájdalom- és stressz elűzésében segíthet, ám pl. a cukor- vagy a szívbetegség gyógyításában nincs szerepe.

23. Ha mindig ugyanazt az antibiotikumot kapom, egy idő után lehet rá immunis?

Minden alkalommal, amikor antibiotikumot használ, egyre növeli az esélyét annak, hogy rezisztensebbé válnak rá a baktériumok. Viszont ha ugyanarra a bajra folyton váltogatja a gyógyszert, csökkenti a valószínűségét annak, hogy a jövőben működni fognak a hasonló készítmények. Éppen ezért inkább maradjon a megszokott szereknél, továbbá törekedjen arra, hogy minél kevesebbszer nyúljon antibiotikumhoz!

24. Miért vagyok éhes menstruáció alatt?

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy a menstruációs ciklus alatt jelentősen megnő az étvágy. Ennek természetesen hormonális okai vannak, hiszen vérzés előtt a progeszteron, az ösztrogén és a szerotonin szintje lecsökken. Ezért kívánjuk ekkor jobban a szénhidrátban gazdag ételeket, ugyanis az valamennyire megemeli a szerotonin mennyiségét. Viszont emellett azt is hallhatta már, hogy a menstruáció alatt több kalóriát éget az ember, amit az anyagcserében bekövetkezett ingadozásnak tudnak be. Az viszont egyelőre nem világos, ez hogy függ össze pontosan a testtömeggel és az étvággyal. Bármi is legyen az igazság, legjobb, amit tehet, hogy ebben az időben inkább többször egyen keveset, így elkerülheti a falási rohamokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra