Így indítsa a napot, ha jót akar magának

Nehezen indul a reggel? Hát, vagyunk ezzel így egypáran, de a Huffington Post szerzője, Jennifer Rollin összeszedte, mit kell tenni ahhoz, hogy ne kezdődjön annyira borzasztóan a nap.

1. Keljen fel hamarabb!

A Torontói Egyetem kutatói szerint aki korán kel, sokkal boldogabb és elégedettebb, meg persze egészségesebb is. Azt nem igazán tudják, hogy mi ennek az oka, de az egyik lehetséges magyarázat a társasági jet lag, vagyis hogy a korán kelők nem maradnak ki olyan sokáig este, és ahogy mostanában működik a világ, jobban jár az, aki korán fekszik és korán, de kipihenten kel. Jó, mondjuk nem mindenki ért egyet ezzel, egyes kutatók szerint 10 előtt vétek dolgozni. Maradjunk annyiban, hogy az éjjeli baglyoknak nem kell tartaniuk magukat ehhez a szabályhoz, de annyit azért ők is megtehetnek, hogy nem tartják az ujjukat folyamatosan a szundi gombon, mert ha ébredés után rohanni kell, reggel, délelőtt és délután is tönkre tudja vágni az ember napját. Ha pedig szeretne változtatni a szokásain, és ön is a korán kelők közzé akar tartozni, akkor itt el tudja olvasni, hogy mit tehet ennek az érdekében. 

2. Reggelizzen valami táplálót! 

Mint olyan sok más kérdésben, abban sem értenek egyet a tudósok, hogy pontosan mit és mennyit érdemes reggelizni, főleg, ha valaki ügyel a súlyára. Ha logikusan gondolkozunk, akkor a reggelit nem szabad kihagyni, hiszen a szervezetünk alvás közben nem jut táplálékhoz, és kell neki egy kis energialöket. Joan Sage Blake dietetikus szerint reggelire szénhidrátokban gazdag zab- vagy gabonpelyhet érdemes enni, mert ettől jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben. Az agyunknak ugyanis glüközra van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon, így pedig nem lehet majd oka a panaszra. És még valami! Bármit is eszünk, ne rohanjunk, hanem adjuk meg a módját, így a szervezet észleli, hogy mikor vagyunk tele, és nem zabáljuk túl magunkat. 

3. Mozogjon, de élvezze is!

A rendszeres mozgás nemcsak a testnek, de a szellemnek, a léleknek is jót tesz, ez nem újdonság, csak nem biztos, hogy ennek megfelelően élünk. Pedig! "Már öt perccel egy közepes intenzitású edzés után érezni lehet annak kedélyjavító hatását" - állítja Michael Otto, a Bostoni Egyetem oktatója. Sajnos a legtöbben a testmozgásra úgy tekintenek mint egy kötelező feladatra, sőt, van, aki büntetésként éli meg, ám ez így nincs rendben. Ezért fontos, hogy megtaláljuk azt a sportot vagy mozgásformát, ami élvezettel végzünk, gyakorlunk. Szerencsére van miből választani, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, és ha nem akarja magát túlzottan lefárasztani, egy kellemes reggeli séta is jó lehet. Persze megértjük, ha valakinek a reggeli testmozgáshoz egyáltalán nem fűlik a foga, nem vagyunk egyformák

4. Éljen a mában!

Matt Killingsworth, a Harvard kutatója kiderítette, hogy akik a jelenre koncentrálnak, kiélvezik az adott pillanatot, sokkal boldogabbak azoknál, akik gondolatai elkalandoznak. Ehhez persze szükség van egy kis tudatosságra, odafigyelésre, például reggelizés közben ne olvasgassa a leveleit vagy az újságot, élvezze az ízeket, a látványt és hasonlók - magyarázza Gillian Galen pszichológus. Persze manapság nagyon menő egyszerre több dolgot csinálni, pedig a szakemberek már többször figyelmeztettek, hogy a multitasking nem is olyan jó dolog, mert lassabbak leszünk, többet hibázunk és így tovább. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek