A csípős kaja lehet a hosszú élet egyik titka

Egyre égetőbb kérdés manapság, hogy mi lehet a hosszú élet titka, ám az öregedés túl bonyolult folyamat ahhoz, hogy létezzen egyértelmű válasz erre. Az azonban nem újdonság, hogy egészséges étrenddel javítható az életminőségünk és fitten tartható a szervezetünk. A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint esélyes, hogy a csípős, fűszeres ételek hozzájárulhatnak fiatalságunk megőrzéséhez.

Az új kutatásban mintegy félmillió felnőtt vett részt, akiknek táplálkozási és életmódbeli szokásait hét éven át figyelték meg. A kérdőívekben a résztvevők többek között arról számoltak be, hogy milyen gyakran és mennyi fűszeres ételt fogyasztanak, illetve hogy pontosan mely ételízesítőket kedvelik. A szakértők sok más tényezőről is adatot gyűjtöttek, így például az alanyok iskolázottságáról, alkoholfogyasztási és sportolási szokásairól, illetve arról, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak napi és heti gyakorisággal.

A csili vagy más?

Az eredmények azt mutatták, hogy akik hetente egy vagy két alkalommal fogyasztottak valamilyen fűszeres ételt, azoknál tíz százalékkal alacsonyabb volt a korai elhalálozás kockázata – beleértve az átlagos egészségi állapotú és a daganatos betegségben szenvedő alanyokat is – azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztottak ilyen fogásokat. Akiknek pedig az átlagos napi étrendje tartalmazott valamilyen pikáns összetevőt, 14%-kal kisebb volt az esélye a korai elhalálozásra, mint a fűszeres ételeket kerülő résztvevőknek. Emellett – nem meglepő módon - sokkal pozitívabb eredmények születtek az alkoholt mellőző alanyok esetében.

Mivel azonban a felmérés csak a kínai lakosságra korlátozódott és önbevallásos módszerrel dolgoztak, így nem lehet általános következtetéseket levonni. Ráadásul a kutatásból ugyan kiderült, hogy a csilipaprika a legnépszerűbb ízesítő a résztvevők körében, de más gyakran használt összetevők és egyéb tényezők (pl. a főzési stílus) is befolyásolhatták az eredményeket. További vizsgálatok szükségesek tehát ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a csípős ételek fogyasztása képes közvetlenül javítani az egészséget és csökkenteni a halandóságot, vagy az csupán más étrend- és életmódbeli tényezők jelzője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek