7 dolog, amivel lassíthatod az öregedést

Az öregedés az a mumus, amit mindenki szeretne legyőzni. Sajnos a folyamatot megállítani nem lehet, de lassítani igen, ráadásul ez nem is olyan nehéz.

A Lifehack összeszedett 7 olyan dolgot, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább legyünk frissek és fiatalosak.

1. Edzés

Bizonyára a legtöbb embernek a szarkopénia kifejezés nem mond semmit. Ez az orvosi elnevezése annak a jelenségnek, hogy az ember idővel egyre kevesebb izommal rendelkezik. Életünk 20. éve körül vagyunk a csúcson, már ami az izomzatot illeti. Ezután minden egyes évben egy kicsit veszítünk belőle. Igazán nem sokat, csupán 1-3 százalékot, ami elenyésző, de az évek alatt bizony már jelentős mennyiségről van szó. Az izom helyét átveszi a zsír, a mozgás még messzebb kerül az embertől, és még több izmot veszít.

Ma már a tudósok úgy vélik, hogy a szarkopénia nem természetes velejárója az öregedésnek, sokkal inkább az inaktív életmód következménye. Vagyis ha küzdesz ellene, akkor tovább élsz, és tovább érzed magad fiatalnak, mozgékonynak, ami nem éppen elhanyagolható szempont. Az izomtömeg megőrzésének és fejlesztésének a legjobb módja a jól bevált fekvőtámasz, guggolás, kitörés és persze a fekve nyomás. A napi, rendszeres mozgás pedig az immunrendszert, a vérkeringést és a nyirokkeringést is turbózza, ami további éveket jelenthet.

2. Mediterrán diéta

Nem is lehet kérdés, hogy az étkezés határozottan beleszól az élet hosszába. A kutatások alapján nemcsak tovább élnek, de szellemileg is frissebbek maradnak azok, akik a mediterrán étkezést követik. Ez sok halat, gyümölcsöt, dióféléket és persze olívaolajat jelent. Az ezekben az ételekben található anyagok késleltetik vagy akár teljesen meg is állítják a kognitív hanyatlást, vagyis az idősebb korosztály is élvezni tudja a szellemi frissességet. 

3. Bor

Borban az igazság – és a hosszú élet titka is. A bor ugyanis igen nagy mennyiségben tartalmaz egy rezveratrol nevű antioxidánsszerű vegyületet. Ez az anyag a szőlő mellett megtalálható a mogyoróban és az eperfa termésében is. Persze a kevesebb ebben az esetben is több, az alkoholfogyasztás ezzel az indokkal sem szabad túlzásba vinni, pár, de inkább egy pohár elég is lesz. 

Dívány

Ha mértékkel fogyasztunk belőle, akkor lassítja az öregedési folyamatokat. A rossz hír, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott bortól nem állnak meg a korosodás velejárói, sőt! Az anyag csak akkor hatékony, ha valóban mértékkel, maximum napi 1 pohárral fogyasztjuk a vörös nedűt.

4. Aerob mozgás

Egy tanulmány kimutatta, hogy összefüggés van a rendszeres aerob mozgás és a mitokondriumok hatékonysága között. Ez utóbbiak olyan sejtszervecskék, melyek az energiatermelésért felelősek. A kor persze a mitokondriumok működésére is rossz hatással van, de az aerob mozgással (nagy mennyiségű oxigén előállításával történik a mozgáshoz szükséges energia előállítása) ezen is lehet segíteni. 

5. Alvás

Számtalanszor írtunk már mi is arról, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha nem alszunk eleget. Persze mindenkinek más az alvásigénye, illetve a korral is változik, hogy mennyi pihenésre van szükségünk. Általánosságban elmondható, hogy a kipihentséghez 6-8 órát kell aludni. Ez pedig tényleg alvás kell, hogy legyen, nem csak az ágyban fekvés. Az sem árt, ha nem az óra veri ki az álmot a szemünkből, hanem magunktól ébredünk. Bár ez egy önmagát erősítő folyamat: ha kipihent az ember, akkor felébred magától is, elég korán, ha nem, akkor az óra hangja a leggyűlöltebb dolog lesz az egész világon.

6. Szex

Igen, a jó hír, hogy a rendszeres, heti 2, vagy több alkalmas szex segít lassítani az öregedést. Hogy mi az oka? A mozgás mellett az érzelmi kötődés erősítése, a hormonális változások és a vérkeringés fokozása, valamint még egy sor másik dolog. De őszintén szólva ez a része nem is fontos. A lényeg, hogy a szex fiatalít!

7. Mindennapi testmozgás

Volt már szó a súlyzós edzésről és az aerob mozgásról is. De nem ejtettünk még szót arról, hogy napjainkban sokan hozzáragadtak az autójukhoz és a székükhöz. Pedig a séta, a lépcsőzés, a szabadban tett kirándulások, és főleg a friss levegő nagyban hozzájárul az öregedés lassításához. Persze nem a szmogban tett séta, de tény, hogy az ilyen mozgás is legalább annyira fontos, mint az edzések beiktatása.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek