Elsőszülött lány? Nem csoda, hogy kövér.

Gondolta volna, hogy a születési sorrend is befolyásolja a felnőttkori súlyunkat? Kutatók szerint igen, ráadásul az elsőszülött lányok járnak a legrosszabbul – olvasható a Daily Mailen.

A szakemberek 13400 nőkből álló testvérpár adatait vizsgálták és arra jutottak, hogy a nővérek átlagosan 29 százalékkal gyakrabban rendelkeztek túlsúllyal és 40 százalékkal több esetben elhízottak mint a fiatalabb testvéreik. A jelenség a terhesség alatt is hasonló: egy kutatás során 1991 és 2009 között terhes svéd nőket vizsgáltak: amikor tíz illetve tizenkét hetes terhesen megmérték őket, az elsőként született nők átlagosan 0,57 kilogrammal voltak nehezebbek, mint azok, akik másodikként jöttek a világra. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyébként semmit sem mérő BMI-jük 2,4 százalékkal volt magasabb.

Bár arra nem jöttek rá, hogy mi okozza ezt a jelenséget, az új-zélandi és az uppsalai egyetemek tudósai azt is észrevették, hogy az adatgyűjtés 18 éve alatt folyamatosan nőtt az átlagsúly mégpedig évenként úgy 0,1 kilogrammal. A magyarázat egyszerű: mivel a családok az évtizedek során egyre inkább zsugorodnak (mind kevesebb család vállal kettőnél több gyereket), így manapság az emberek nagyobb százaléka elsőszülött, mint régen, és mivel ők hajlamosabbak az elhízásra, ez felnyomja az elhízási rátát.

Ha ez nem lenne elég, a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a túlsúly mellett sokkal inkább kell számolniuk egészségügyi problémákkal (például cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással) azoknak, akik elsőként érkeztek meg a családba, mint azoknak, akik később. Ja, és hasonló, de a másik nemmel foglalkozó kutatások alapján a férfiak sem lélegezhetnek fel, a fivérek között is kimutatható ez különbség, és persze náluk az elsőszülöttek küzdenek inkább túlsúllyal. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra