Külön vagonokban utaztatnák a nőket Nagy-Britanniában

Kizárólag nőknek fenntartott metró- és vasútikocsikat hozna létre Jeremy Corbyn munkáspárti pártelnökjelölt azért az éjszakai járatokon, hogy így szorítsa vissza a nyilvános helyeken egyre gyakrabban előforduló szexuális zaklatásokat, írja az Independent. Corbyn egy 24 órás rendőrségi telefonvonalat is javasol, amin tervei szerint erőszakkal és támadásokkal kapcsolatos bejelentéseket tehetőek majd meg.

A statisztikák szerint a londoni metrón és vonathálózaton elkövetett szexuális bűncselekmények száma a tavalyi évhez képest harmadával (32%) nőtt. Ezt támasztja alá az End Violence Against Women Coalition névre hallgató kampánycsoport felmérése is: az eredmények alapján a 18 és 34 év közötti, Londonban élő nők közel fele (43%) szenvedte már el a szexuális zaklatásnak valamilyen formáját korábban nyilvános helyen. Ebbe beletartozik az, ha valaki után fütyülnek, ha erkölcstelen megjegyzéseket tesznek rá, de a fizikai erőszak is.

Az ötlet egyébként nem új, Japánban, Indiában és Oroszországban már léteznek kizárólag nőknek fenntartott kocsik bizonyos vonatokon és Nagy-Britannia közlekedési minisztere, Claire Perry is javasolta már korábban, hogy ez egy olyan lépés, amire a kormánynak is nyitottnak kéne lennie.

Matt Cardy / Europress / Getty

A nők körében nem aratott osztatlan sikert az ötlet. „Nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás, sőt szerintem ez egy visszalépés. Ezzel azt sugalljuk, hogy elfogadjuk, hogy a férfiak nőket bántalmaznak és ez minden, amit tehetünk ellene" – mondta Laura Bates, az Everyday Sexism Project alapítója.

Corbyn tervei szerint a nők az állomásokon is bejelenthetnék a bűncselekményeket, a nőket szállító vagonok pedig este 10 után működnének. Emellett országos kampányt is indítanának, aminek keretein belül felveszik a harcot az erőszakkal szemben. „Elfogadhatatlan, hogy a nők és lányok úgy alakítják a mindennapjaikat, hogy nehogy valahol zaklatás érje őket – például a parkban vagy a szupermarketben" – mondta.

Bennünk több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban: vajon lesznek olyan nők, akik - ha rendelkezésre áll ilyen kocsi - nem abba szállnak majd, hanem inkább a férfiakkal utaznak? Hogyan biztosítják a férőhelyet, ha minden nő abban a kocsiban szeretne utazni? Nők és nők között nem alakulhat ki erőszakos helyzet? 

Ön mit gondol? (Több választ is megjelölhet)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek