Örök kérdés: reggel vagy este zuhanyozzunk?

Az is baj, ha valaki nem fürdik eleget és az is, ha túl sokszor tusol, és nemcsak a mennyiség számít, hanem a minőség is, mert akár hiszi, akár nem a zuhanyzást is el lehet rontani. És akárcsak az élet olyan sok területén, a tisztálkodás is megosztja az embereket, van, aki szerint a reggeli a megfelelő napszak a pancsoláshoz, mások viszont inkább lefekvés előtt mossák le a koszt magukról. Jó, kánikulában persze mindenki lazít egy kicsit a saját szabályain, de nézzük, hogy a Yahoo Health szerint milyen érvek szólnak a kelés után és az esti tisztálkodás mellett. 

Zuhanyozzon inkább reggel, ha

zsíros a bőre. "Amellett, hogy egy kellemesen langyos, esetleg hideg víz élénkít, azért is érdemes reggel zuhanyoznia annak, akinek zsírosabb a bőre, mert le kell mosni azt az olajos réteget, ami éjszaka rakódott rá a bőrre" - állítja Holly Phillips New York-i belgyógyász. Ugyan ilyen szempontból nagyon jól hangzik, hogy a hosszú és forró zuhany szárítja a bőrt, de pont ezért ne vigye túlzásba

borotválással indítja a reggelt. A víztől puhábbak lesznek a szőrszálak, és így sokkal egyszerűbb legyalulni a borostát. Ez főként a férfiaknak szól, de ha ön nem gyantáztat, hanem inkább pengével esik neki a lábának, akkor nőként sem elhanyagolható ez a szempont. 

kell a felfrissülés. Annak, aki szerint a kerék óta nem volt nagyobb találmány a szundi funkciónál, ez az érv sem biztos, hogy meghatja, hiszen azzal is 5-10 percet nyer, ha zuhanyzás/fürdés helyett beéri egy cicamosdással. Pedig lehet, hogy pont nekik lenne a legnagyobb szükségük arra, hogy az álmot alaposan kimossák a szemükből.

sokat izzad éjszaka. A lefekvés előtti túlzott alkoholfogyasztás, antidepresszánsok, valamint hormonproblémák is okozhatják, hogy reggelre úszik a saját verejtékében. Nem hisszük, hogy ilyen esetben bárkit is győzködni kellene arról, hogy reggel tusoljon vagy üljön be a kádba, de a Yahoo listáján ez is szerepel. 

napközben nem találkozik annyi kórokozóval, kosszal. Ha reggel beül az autóba, majd 8 órát ül egy irodában, és munka után hazavezet, akkor bőven elég reggel zuhanyoznia. "Ha hazaér, ilyenkor elég ha kezet és arcot most, és átöltözik" - tanácsolja Holly Phillips. Ezeket viszont semmiképpen ne hagyja ki, mert az iroda is egy nagyon mocskos hely

Zuhanyozzon inkább este, ha

nem tud aludni. Mi is írtunk már arról, hogy az alacsony maghőmérséklet sokat segít abban, hogy ne legyen gond az elalvással, és kánikulában ezért is érdemes lefekvés előtt beállni a tus alá. Másrészt a zuhanyzás és a fürdés sokakat ellazít, és ha elűztük a stresszt, az alvás is jobban megy majd.

sminkel vagy napvédős termékeket használ. Miért nem elég, ha csak megmossuk az arcunkat? Tanya Kormeili Los Angeles-i bőrgyógyász szerint a különböző arctisztószerek is hatásosak, de a pára és folyó víz segít abban, hogy tényleg minden krém- és sminkmaradványt eltüntessünk a bőrünkről

száraz bőre van. Ha azoknak, akiknek zsíros a bőre, reggel kell zuhanyozniuk, akkor értelemszerűen azoknak, akiknek viszont száraz, este. Indoklás nincs, de azért igazat adunk ennek a felvetésnek, hiszen a száraz bőrnél nem lehet elsumákolni a megfelelő hidratálást, és reggel nem biztos, hogy meg tudjuk várni, amire felszívódik a testápoló krém vagy olaj. 

nem tiszta és steril környezetben dolgozik. "Ha egy hosszú műszak után hazaérek a kórházból, ahol mindenféle kórokozó előfordulhat, azonnal leveszem a ruhámat és beállok a zuhany alá" - meséli Holly Phillips. Persze nemcsak az orvosokra és ápolókra vonatkozik ez, hanem akár az irodistákra is, ha egy igazán koszos és büdös nagyváros kellős közepén dolgoznak. 

kemény fizikai munkát végez vagy a szabadban dolgozik. Na jó, ezt aztán tényleg nem kell magyarázni. Persze ha nem fekszik koszosan az ágyba, a párnákat, a paplanokat és a matracokat akkor sem használhatja a végtelenségig

Oszd meg másokkal is!
Mustra