Ezt teszi a szakítás a testünkkel

Akár egy hosszú és tartalmas házasság végéről, akár egy röpke románcról van szó, a szakítás nem csak érzelmileg visel meg, de testileg is. Nem hiába kapjuk azokat a baráti jó tanácsokat, hogy együnk rendesen vagy aludjuk ki magunkat, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk elhanyagolni szervezetünk alapvető szükségleteit. De azért van jó néhány olyan kellemetlen tünet is, amik akaratunktól függetlenül nehezítik meg a helyzetet. A Marie Claire össze is gyűjtötte azokat a fiziológiai reakciókat, amelyeket egy-egy fájdalmas szakítás vált ki belőlünk. 

Valós fizikai fájdalom

Bizony, nem csak a képzeletünk játszik velünk, amikor a volt kedvesünkre gondolva igazi fájdalmat élünk át. Ezt egy a Journal of Neurophysiology című folyóiratban közzétett tanulmány is igazolja: megfigyelték, hogy amint az alanyoknak a volt partnerükről készült képeket mutattak fel, aktiválódott agyuk azon része, amely a fizikai fájdalom rögzítéséért felelős. Egy másik, a Columbiai Egyetem kutatói által végzett vizsgálat szerint, amikor egy fájdalmas válás során hiányérzetünk van és a volt társra vágyunk, az ugyanolyan sóvárgásnak minősül, mint amit a kokainfüggők élnek át szermegvonásakor. Ezen kívül egy 2013-ban végzett kísérlet is bizonyítja, hogy a leghatásosabb fájdalomcsillapítók aktív összetevője, a paracetamol csökkenti az elutasítás okozta fájdalmat is minden szinten.

Harcolnak a hormonok

Stresszhelyzetben az idegrendszer nagy mennyiségű adrenalint és kortizolt kezd termelni, így minden szerv működését a küzdés vagy menekülés helyzete elé állítja. Ám ez a folyamat többet árthat, mint amennyit használ akkor, amikor valójában nincs szükségünk azokra a biológiai reakciókra, amik a szervezetünkben ilyenkor végbemennek. A hormonok harcának következményei többek között a fájó, duzzadt izmok (a kortizol elkezdi szabad aminosavakká bontani az izmokat) és a felgyorsult szívverés (mind az adrenalinnak, mind a kortizolnak köszönhetően). A rossz hír az, hogy a szakítás okozta érzelmi stressz is elindítja ezt a folyamatot. 

Lassul az emésztés

Ezért megint csak a hormonok okolhatók: „A magas kortizol szint miatt az emésztőszervrendszer vérellátottsága csökken, ez pedig anyagcsere lassulásához vezet” – magyarázza Jennifer Nelson életmód tanácsadó. A vizsgálatok szerint ráadásul a szervezet feszültségállapota hozzájárul a fokozott hasi elhízáshoz is, a kortizol ugyanis növeli az étvágyat és elősegíti a zsír lerakódását a hasi tájékon.

Bew

Pattanásos bőr

Egy igen széleskörű és alapos kutatás is alátámasztotta, hogy a kellemetlen bőrtünetekért a stressz is felelős lehet. Mégpedig nem is akármilyen mértékben. A kutatók a felmérések során figyelembe vettek minden pattanásos bőrt kiváltó tényezőt, így az időjárást is: Szingapúrt például azért vonták be a vizsgálatokba, mert ott kimondottan ritka a klímaváltozás. Az eredmények szerint 23 százalékkal volt nagyobb a pattanások kialakulásának esélye akkor, amikor az alanyok olyan magas szintű stressznek voltak kitéve, amilyet például egy romantikus kapcsolat megszakítása miatt élünk át.

Hajhullás

Arról már mi is írtunk korábban, hogy a kóros mértékű hajhullás egyik kiváltó oka a szorongás vagy valamilyen komoly érzelmi trauma is lehet. A nők körében elterjedt az az önbizalom-növelő szokás, hogy szakítás után valamilyen új frizurával vagy más hajszínnel lepik meg magukat, de érdemes ilyenkor a fürdőkádban felhalmozódó hajszálak mennyiségét is komolyan venni és a szépségszalonok látogatása mellett - akármennyire is nehéz – lehetőleg valamilyen bevált módszerrel, például meditálással vagy futással levezetni a feszültséget.

A vérnyomás az egekbe szökik

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association – AHA) szerint ugyan feszültség hatására ideiglenesen emelkedik a vérnyomás, attól nem kell tartanunk, hogy a stresszelés a magas vérnyomás krónikus állapotához vezet. Fontos azonban tudni, hogy a vérnyomás-emelkedés rövid távon is gondot jelenthet azok számára, akik már eleve hipertóniában szenvednek, mivel ilyenkor kialakulhat az úgynevezett hipertóniás krízis, ami többek között komoly fejfájással, légszomjjal és orrvérzéssel jár.

Tényleg megszakad a szív

És ez nem vicc, a szakértők szerint ugyanis a stressz - illetve a szerelmi csalódás – miatt szívünk egy része átmenetileg megnagyobbodik és nem pumpálja megfelelően a vért, míg a többi része normális mértékű, vagy akár túlságosan erőteljes összehúzódásokat hajt végre, ami rövid távú, de súlyos szívizomproblémákhoz vezet. Ezt az állapotot gyakorlatilag stressz által kiváltott kardiomiopátiának, közismertebb nevén összetört szív szindrómának nevezik. A jó hír az, hogy a betegség általában kezelhető és igen ritkán fordul elő. Míg az Egyesült Államokban az orvosok 1998 óta nem találkoztak az összetört szív szindrómával, egy 2014-es, japán kutatók által végzett vizsgálat becslései alapján az akut szívkoszorúér problémával diagnosztizált betegek mindössze két százalékánál mutatták ki azt. Rossz hír viszont, hogy ugyanezen tanulmány szerint a szívprobléma az esetek 80 százalékában a nőket érinti. Persze nem éri meg benne maradni egy rossz házasságban sem, mert az is rosszat tesz a szívnek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek