Kánikulában is lehet komfortosan aludni, elmondjuk, hogyan

Mostanában volt az első olyan igazi nyári éjjel, amikor mindenki csak izzadva hevert, és 10 percenként próbált arrébb fetrengeni az ágy újabb, hidegebb pontjára. Nem csoda, ha nem készült fel a kánikulára, tegnapelőtt még paplannal takarózott, ma meg már a lepedő is soknak tűnik. Mutatunk pár olyan trükköt, amely növeli a pihenés valószínűségét ezeken a trópusi éjszakákon.

shutterstock 136867478

Hideg zuhany

Igen, tudjuk, közhely, de annál jobb megoldás. Zuhanyozzon le langyos vízben mielőtt lefekszik. De ez ne csak a szokott gyors, tisztasági zuhany legyen; addig áztassa magát a víz alatt, amíg jólesik, és teljesen le nem hűl a teste. Vizezze be a haját is, és természetesen ne szárítsa meg, majd nedves testre vegye fel a minél szellősebb alvószettjét (vagy ne is vegyen fel semmit), és így feküdjön le. A nedves ruha és a haja legalább addig hidegen tartják, amíg el nem alszik. Ha ez nem jön be, vesse be az alábbi praktikákat is.

Pamut, pamut, pamut

Kizárólag pamut ágyneműhuzatot húzzon az ágyra, és könnyű, vékony pamut anyaggal takarózzon. Kevésbé izzad meg éjjel, és a pamut jól szívja a nedvességet. 

Hűtőbe a lepedővel

Mielőtt lefekszik aludni, tegye a lepedőt és a huzatot (amit takaró helyett használ, ha használ) pár órára a hűtőszekrénybe. Miután jól lehűltek, ezekkel ágyazzon meg: megváltás lesz a forróságban! Igaz, hogy nem marad nagyon sokáig hideg az ágynemű, de talán arra az időre elég lesz, amíg elalszik. 

Jöhet a ventilátor is

Már egészen olcsón, ötezer forint körül lehet olyan toronyventilátort kapni, amelyen van időzítő. Szóval, megnyugodhat, nem fog egész éjjel járni a masina, csak az alatt a pár óra alatt, amíg álomba merül. Ez tényleg hatásos és nagyon praktikus megoldás, és ha  pásztázásra állítja, nem is érzi majd huzatosnak a légmozgást.

shutterstock 186070232

Ne aggódjon a hálószoba miatt

Ha esetleg a televízió előtt álmosodik el a kanapén, és már nincs ereje átvonszolni magát a hálószobába, nyugodtan aludjon a kanapén. Azzal, hogy esetleg kizökkenti magát a jóleső álmosságból, nem csak az a veszély áll fent, hogy a meleg miatt nem fog tudni újra elaludni, de valószínűleg már túl éber is lesz ahhoz, hogy rövid idő alatt álomba zuhanjon.

Felejtse el a bőséges vacsorát

Nem arról van szó, hogy este nem ehet meg egy barackot vagy pár szilvát, de a nehéz, fűszeres ételeket mindenképpen kerülje. Ezek ugyanis megfekszik a gyomrot, nehéz az emésztésük, és okozhatnak álmatlanságot, amellett, hogy sokszor fokozzák az izzadást is, szóval igazából nap közben se kéne a pacalt csülökpörkölttel tolnia. Nem véletlenül a nyár a saláták ideje!

Chillow párna

A chillow egy hűsítő párna, ami az angol chill (hűvös) és pillow (párna) szavak kereszteződéséből született. Hűsíti a nyakat és a fejet, ami lehet, hogy bizarrul hangzik elsőre, de érdemes kipróbálni (ha gyulladásra hajlamosak az ízületei, nyakcsigolyái, ezt inkább mellőzze). Akinek túl hideg a párna, rakjon rá egy vékony törülközőt, és hajtsa így fejét a párnára. A párna működése amúgy nem óriási varázslat: vízzel lehet feltölteni, majd fél órára berakni a fagyasztóba, és már lehet is használni. 

Helló terasz/kert!

Ha esetleg azon szerencsések közé tartozik, akiknek van kertje, vagy egy jó nagy terasza, ahol álomra hajthatja a fejét, nos, akkor most nagyon irigykedünk. Éjszaka ugyanis – ahogy egy kicsit beindul a levegőmozgás – kellemesen el lehet szenderülni a szabadban, míg a lakásban még mindig áll a levegő, és a falak tolják magukból a nap közben elnyelt hőt.  shutterstock 181264484

Vizespalack

Gondolt már arra, hogy a vizespalacknak, amelyet elvileg eddig arra használt, hogy melegen tartsa télen, vagy menstruáció alatt enyhítse a fájdalmakat, nyáron is jó hasznát veheti?! Hát, igen. Töltse fel vízzel, tegye a mélyhűtőbe, és amikor már jó hideg, ölelje, ameddig jólesik. 

Fagyasztott gyümölcs/zöldség

Nagyon jól le tudja hűteni a testet, ha a nagy melegben fagyasztott gyümölcsöt, vagy zöldséget eszik. Utóbbinál persze nem a nyers brokkolira, vagy kelbimbóra gondolunk, sokkal inkább például morzsolt kukoricára. Ez utóbbi édesség helyett is ideális, hiszen rendkívül édes, viszont nem annyira hizlal, mint a csokoládé vagy a gumicukor. Egy doboz mirelit gyümölcs vagy a kukorica tényleg csodákra képes. És természetesen jegesen ajánlott fogyasztani. 

Priznic

Ha van textilzsebkendője, vizezzen be belőle többet (ha nincs, kisebb méretű törülközők is megteszik), és tegyen a csuklóira, illetve a tarkójára/nyakára borogatást. Még jobb, ha a bokáira és a homlokára is tesz – ami garantáltan lehűti, megkönnyítve az elalvást. 

Alkoholt csak kis mennyiségben

Ha nem iszik annyit, hogy az alkohol hatására önkívületben esik ágynak, akkor inkább ne is igyon. Előbbi sem feltétlenül jó megoldás, hiszen ilyen melegben a másnapot borzasztó nehéz átvészelni. 

Ne erőltesse az alvást

Fölösleges azon bosszankodnia éjszaka, hogy nem tud elaludni, ezzel csak egyre jobban felingerli magát, és még nehezebb lesz kikapcsolni. Igen, persze, stresszes, ha az ember tudja, hogy már csak alig órája van ébredésig, mégis, ezen nem segít az idegeskedés. Helyette inkább olvasson, hallgasson zenét (a fényesen világító képernyőket viszont kerülje!), de semmiképpen se nyugtalankodjon. Előbb-utóbb biztosan elalszik.

Mindenkinek kellemes és nyugodalmas jó éjszakát kívánunk!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra