Edzőteremteszt: Yakuza Fitness

Legújabb sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég, az viszont minél változatosabb, annál jobb. A rendszeres lovaglás mellett futni, spinningelni, aerobikozni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

Így néz ki egy CrossCore óra
Így néz ki egy CrossCore óraFarkas Marton / Yakuza Fitness / Facebook

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol találhatók a legújabb gépek, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Ez alkalommal egy rendhagyó termet ajánlunk, amelyben nincsenek edzőgépek, aerobikórák és proteinbár sem: a Yakuza Fitness jelenleg az egyetlen olyan funkcionális edzőterem Budapesten, ahol CrossCore edzésekkel várják a vendégeket. Nekem elsőre furcsa volt, hogy kötelező bejelentkezni, mert látatlanban azt hittem – valószínűleg a név miatt –, hogy a Yakuza is egy sima edzőterem, tele kigyúrt emberekkel, mint a River. Azért nem lustálkodtam el a dolgot és rendesen bejelentkeztem, bár tényleg azt hittem felesleges, így kellett egy kis akaraterő ahhoz, hogy e-mailben kérjek hozzáférést az (egyébként könnyen használható) Optime rendszerhez.

A bejelentkezés (ha a nyűglődésem nem számítjuk) simán megy, a címet is könnyen megtalálom. Ha először megy a Yakuzába, azért készüljön fel arra, hogy egy félig belakott irodaházba vezet az útja, az első emeletre. Recepció nincs, büfé nincs, van viszont pont kellemes méretű női öltöző (férfi is, de azt nem tudom, mekkora), szekrények a folyosón és egy darab világos terem, és előny, hogy könnyen ki lehet igazodni. A terem tágas, világos, hangulatos, rögtön az edző, Zsirai Milán fogad, aki minden új emberrel beszélget pár szót (nyilván azért is, hogy be tudja lőni, mennyire edzett az illető).

Zsirai órát tart
Zsirai órát tart. Farkas Marton / Yakuza Fitness / Facebook

Mivel felkészületlen vagyok CrossCore témában, röviden mesél arról is, mi az. Ezt most összefoglalom, hogy ön kicsit jobban képben legyen, mint én voltam. "A CrossCore a függesztett erősítő eszközök új generációja Magyarországon, mely más hasonló eszközökkel szemben 180 fokos forgó, rotációs mozgásokat tesz lehetővé a központi csiga segítségével. Fantasztikus képessége a CrossCore-nak , hogy tud úgy működni, mint egy TRX, tehát minden TRX gyakorlat elvégezhető rajta és úgy is, mint egy csigán átvetett szabadon futó kötél, amely olyan instabilitást biztosít a CrossCore-nál, hogy a rajta való erősítés és nyújtás extrém érzetet kelt. A csiga instabilizáló funkciójának köszönhetően több izommunka szükséges a gyakorlatok végrehajtásához, ezáltal jóval hatékonyabb edzésformáról beszélhetünk. A fő izomcsoportok fejlesztése mellett lehetőséget biztosít a mélyizmok hatékony átmozgatására, az ízületi mozgáshatárok kitolására, a koordináció fejlesztésére. Saját testsúlyunkkal dolgozunk, a gyakorlatok nehézségi fokát testünk dőlésszögével állíthatjuk. Ezáltal, illetve az ismétlésszámok változtatásával az edzések nehézségi foka széles határok között mozoghat" – áll a Yakuza honlapján.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy olyasmire készüljön, mint egy TRX órán, de sokkal jobban figyeljen az egyensúlyára, és ne csodálkozzon, ha teljesen kipurcan óra végére. Mivel a csigán szabadon mozog a "kötél", ezért előfordulhat, hogy ha mondjuk a jobb karja erősebben tartja a súlyát, mint a bal, akkor kibillenhet az egyensúlya, amikor beledől egy gyakorlatba (és elesik, mint én az első órán). Négyszer ismételt gyakorlatsorokból (5 perces intervall körökből) áll az óra, egy-egy gyakorlatsoron belül 6-12-szer ismételjük adott mozdulatot. Van kitörés, szökkenés, lábfelhúzás alkartámaszban, statikus fekvőtámasz, szóval minden adott, hogy az ember rendesen elfáradjon. Nincs idő unatkozni, az óra gyorsan elmegy, a futásokkal kevert intervall körök felpörgetnek és kifárasztanak, másnap istenes izomlázam van kábé mindenhol, de főleg a vállamban és a vádlimban.

Második alkalommal is CrossCore órára neveztem be, annyira meggyőzött, és nem csalódtam, ismét nagyon jó volt. Ugyan nem volt futás, de cserébe volt már annyi egyensúlyom, hogy nem akartam minden pillanatban elvágódni, az izomláz pedig most sem maradt el. Legközelebb tuti funkcionális köredzésre megyek, az is biztos jó móka, és önnek is csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, mennyire jól erősít és formál a saját súlyos edzés (kezdőknek is abszolút ajánlott). Egyébként tartanak futóedzéseket is a yakuzások, más helyszínen, szintén bejelentkezéses alapon, de nyáron van, hogy nem jön össze a létszám egy-egy ilyen órára és a CrossCore Runners program is szünetel. Személyi edzésre viszont bármikor be lehet fizetni.

Cím: Budapest, 1036, Perc utca 2.

Honlapwww.obuda.yakuza.hu

Nyitva tartás: órarend szerint

Köredzés
KöredzésFarkas Marton / Yakuza Fitness / Facebook

Összességében így éreztem magam: 5/5 pont

Ajánlanám-e ismerősöknek: igen, már ajánlottam is.

Árak: a próbaóra 1000 forint, egyébként egy alkalom 1800 forint, az 5 alkalmas bérlet 8000 forint (30 napig érvényes), a 10 alkalmas pedig 13000 forint (60 napig érvényes)

M, L, XL, XXL méretű All You Can Move Sportpass-szal is látogatható a terem (azaz havi 9200 forintos kártyával mehetünk edzeni)

Recepció: nincs

Öltöző: 4/5 pont, spártai, de tiszta

Tisztaság: 5/5 pont

Parkolás: a környéken ingyenes.

Szolgáltatások: személyi edzés, CrossCore, ABS (funkcionális köredzés) és Pro-Ski edzések, , futóedzés.

Extrák: masszázs

1
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek